SISUTURUNDUS Metsaomanik hakkas kasvatama lapsepõlvest tuttavat ravimseent

Põhjarannik
Copy
Chaga OÜ-lt on tellinud tüübleid üle poole tuhande metsakasvataja.
Chaga OÜ-lt on tellinud tüübleid üle poole tuhande metsakasvataja. Foto: Allan Leppikson / Reval foto

Ida-Virumaal elavast Urvest sai metsaomanik tänu isale, kes taotles tagasi vanaisale kuuluvad maad, mis aastate eest võõrandati. "Siin on kõike, mõni hektar põllu- ja heinamaad, on kuuski, mände, kaski ja leppi − natuke üht, natuke teist ja natuke kolmandat," räägib Urve. Nüüd kasvatab Urve oma segametsa kaskedel ka neljandat − ravimseent nimega chaga ehk must pässik.

Uudishimu juhatas õigete juhtnöörideni

Ühel päeval leidis Urve metsast tuttava ravimseene. Kase otsas kasvas lapsepõlvest tuttav must pässik ehk chaga. Ta teadis varasemast, et sellest tehakse ravimteed, ning uuris internetist, kuidas seda teed õigesti teha. "Uurisin seal ja leidsin igasuguseid variante," kirjeldab Urve. Lõpuks jõudis ta artikliteni, mis tutvustasid chaga ehk musta pässiku kasvatust: "Ja seal oli vist mingi lõik koolitusest või õppepäevast. Siis mõtlesingi, et mööda külge maha ei jookse."
 

Õppepäeval osalemine innustas chaga't kasvatama

Nõnda võttiski metsakasvataja ürituse korraldajatega ühendust ning läks õppepäevale kohale. Ettevõtmine tekitas temas huvi ning ta tellis esimeseks paigalduseks 800 tüüblit. Möödunud sügisel ostis veel 500 juurde. Chaga kasvatamiseks puuritakse iga kase tüve sisse 4-6 auku, millesse paigaldatakse Belgia tipplaboris spetsiaalselt ette valmistatud chaga tüüblid.
 

Uus võimalus metsa väärindada

Sarnaselt Urvega on Chaga OÜ-lt tellinud tüübleid üle poole tuhande metsakasvataja. Parim osa metsade väärindamise projektist on aga hoopis see, et Chaga OÜ võtab kohustuse korjatav saak chaga kasvatajatelt tagasi osta. Rahvameditsiinist tuntud ravimseenest valmistab kohalik Eesti ettevõte Chaga OÜ mitmeid immuunsust toetavaid tooteid, sealhulgas eliksiire.
 
Õppepäeval proovitud eliksiire ostab metsaomanik Urve ka koju ning soovitab neid tööl klientidele.
 

Tasuta õppepäev Ida-Virumaal

26. veebruaril algusega kell 11 korraldab Chaga OÜ koostöös Virumaa Metsaühistuga chaga ehk musta pässiku kasvatuse rajamise õppepäeva.

Toimumiskoht: Liivaküla tee, Vaikla küla, Alutaguse vald Ida-Virumaa. Koordinaadid: 59°03'56.6"N 27°21'14.1"E

Infopäeval osalemiseks tuleb ennast registreerida sellel lingil või elisabeth.tamm@chagahealth.eu, tel +372 5371 4100,

Elisabeth Tamm, Chaga OÜ seenekasvatuse müügijuht.

Chaga kasvatamiseks puuritakse kase tüve sisse 4-6 auku, millesse paigaldatakse Belgia tipplaboris väiksed spetsiaalselt ette valmistatud chaga tüüblid.

Allan Leppikson / Reval foto

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles