Puitplaatide tootja AS Repo Vabrikud esitas pankrotiavalduse

Põhjarannik
Copy
Püssis asuvas Repo Vabrikutes töötab 148 inimest.
Püssis asuvas Repo Vabrikutes töötab 148 inimest. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ida-Virumaal Püssis tegutsev 148 töötajaga puitplaatide tootja AS REPO Vabrikud esitas eelmisel nädalal kohtule pankrotiavalduse.

AS REPO Vabrikud ei ole energiakandjate ning puidu kõrgete hindade tõttu  enam konkurentsivõimeline oma müügiturgudel, mis on peamiselt Soomes ja Rootsis, teatas ettevõte märkides, et  teised Euroopa plaaditootjad pakuvad toodangut 10-15 protsenti madalamate hindadega ja turg tervikuna on jahtumas.

"29.septembril esitas AS REPO Vabrikud kohtule pankrotiavalduse ettevõtte pankroti väljakuulutamiseks. Sellise otsuseni jõudmine oli väga raske. Ettevõtjana ei ole me samas suutelised tekkinud olukorda mõjutama," teatas ettevõte. 

AS REPO Vabrikud annab tööd 148 töötajale ja kaudselt oma partnerite kaudu veel mõnesajale inimesele Ida-Virumaal ning kaugemal. Ettevõte on üks suuremaid tööandjaid Lüganuse vallas. 

Ettevõtte riigimaksude võlg ulatub üle 75 000 euro, kuid selle tasumise kohta on maksuametiga kokkulepitud maksegraafik. 

AS REPO Vabrikud koos oma eelkäija Püssi Puitlaastplaatide Kombinaadiga on tegutsenud järjepidevalt alates 1975. aastast väärindades väheväärtuslikku puitu ja tootes plaati mööblitööstusele. 

Võlausaldajate ja kohtu otsustada jääb, kas tehas konserveeritakse kõrgete energiahindade ajaks või likvideeritakse.

Püssis puitplaate tootva Repo Vabrikute kommertsjuht Sven Paist rääkis 2021. aasta suvel Põhjarannikule, et puidu energiaks põletamise toetamine riigi poolt toob ettevõtte jaoks kaasa tooraine, saetööstuse jääkide ja hakkpuidu hinna tõusu. "Narvas põletatakse praegugi puitu [ilma toetuseta]. Nii mõnedki meie varasemad tarnijad ütlevad juba praegu, et kuna Narva jaamad maksavad rohkem, siis on neil mõistlikum oma koormaga meist mööda sõita ja see Narva viia," ütles ta, märkides, et kui lisandub riigi toetus, siis kasvavad ka nõudlus ja hind järsult. "Meile teeb see olukorra kahjuks hullemaks."

Paist selgitas, et Repo Vabrikud ekspordivad ligemale 90 protsenti toodangust. Kui mitmed muud kulud, nagu näiteks vaigud, kallinevad kõigi turul konkureerivate plaaditootjate jaoks ühtemoodi, siis Eesti riigi toetusega põhjustatud tooraine hinna tõus puudutab ainult Püssi tehast ja nõrgendab oluliselt tema konkurentsivõimet. "Me ei saa oma plaadi ostjatele öelda, et makske rohkem, kuna meil läks tooraine seadusemuudatuse tõttu kallimaks. Kui meie hind läheb oluliselt kallimaks, siis nad ostavad lihtsalt teistelt," ütles kommertsjuht.

Milliseks võib tooraine hind riigi toetuse tõttu tõusta, ei oska Paist praegu prognoosida. "Aga kui see praegusest oluliselt kõrgemaks läheb, siis peame selle tootmise kinni panema. Eks lõppkokkuvõttes ole see omanike otsustada, millal nad ütlevad, et nad ei jaksa seda tööstus siin enam doteerida."

Repo Vabrikud kuuluvad Sorbes Gruppi, millel on ettevõtted nii Ida-, Põhja- kui ka Lääne-Euroopas ja Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles