Tulevased Johannes Ermid võistlevad kaks päeva Jõhvis

Copy
Foto: Eesti Olümpiakomitee

Neljapäeval ja reedel saab Jõhvis Heino Lipu staadionil elada kaasa ligemale paarisajale noorele kergejõustiklasele, kes selgitavad tänavuse hooaja parimad rohkem kui poole sajandi pikkuse ajalooga "TV 10 olümpiastardi" finaalis. Samas sarjas on kaasa teinud ka sel nädalal kümnevõistluse Euroopa meistriks kroonitud Johannes Erm.

53 aasta jooksul, mil on Eesti noorte kergejõustiklaste kõige tuntumat ja populaarsemat võistlussarja "TV 10 olümpiastarti" korraldatud, on tänavune aasta esimene, mil finaal toimub Jõhvis. Eesti spordisangari Heino Lipu nime kandval staadionil selguvad võitjad mitmevõistluses ning parimad koolitiimid.

Mitmevõistluse finaalis osaleb 180 noort 53 koolist. Võistkonnana osaleb sarja finaalis ka Jõhvi Kesklinna kooli võistkond. Võistlused algavad neljapäeval kell 11 ja lõpevad reedel kella viie paiku õhtul autasustamise tseremooniaga. Mitmevõistlejaid tuleb autasustama Jõhvist sirgunud ja "TV 10 olümpiastardi" sarjas osalenud Eesti praegune parim seitsmevõistleja Pippi Lotta Enok, kes on võitnud juunioride klassis nii maailmameistrivõistluste kui Euroopa meistrivõistluste medaleid.

"TV 10 olümpiastardi" kauaaegne saatejuht, ERRi spordisaadete vastutav toimetaja Anu Säärits meenutab, et lisaks värskele Euroopa meistrile kümnevõistluses Johannes Ermile ja Pippi Lotta Enokile on samas sarjas oma sportlasteele hoogu saanud ka mitmed teised rahvusvaheliste tiitlivõistluste medalivõitjad kergejõustikus, nagu Maicel Uibo, Janek Õiglane, Risto Lillemets, Mikk Pahapill, Ksenia Balta, aga ka mitmed Eesti spordikuulsused teistelt aladelt, nagu näiteks jalgpallur Karol Mets, rallisõitja Martin Järveoja, korvpallur Siim-Sander Vene, jalgrattur Tanel Kangert ja paljud teised.

Neljapäeva õhtupoolikul esineb Heino Lipu staadionil toimuval olümpiapäeval Getter Jaani.
Neljapäeva õhtupoolikul esineb Heino Lipu staadionil toimuval olümpiapäeval Getter Jaani. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Olümpiapäeval saab MMi hõbedate juhendamisel kurlingut mängida ja Getter Jaanit kuulata

Neljapäeva õhtupoolikul toimub kõrvuti "TV 10 olümpiastardi" finaaliga Jõhvis Heino Lipu staadionil ja selle ümbruses ka olümpiapäev.

Kell 16 algavas programmis saavad igas vanuses huvilised end proovile panna eri spordialadel ning kuulata Getter Jaani kontserti.

Eesti olümpikomitee teatel ei pea olümpiapäeval osaleja olema üdini sportlik, vaid olümpiapäeva põhimõte on tutvustada erinevaid spordialasid ning panna inimesed liikuma. Näiteks saab õppida rulasõitu, tutvuda taekwondo põhitõdedega, mängida nii korvpalli, käsipalli, sulgpalli kui palju muud! Vehklemise alal saavad kõik võimaluse tunda ennast olümpiavõitjana teineteise vastu veheldes. Ühtlasi saab testida oma torketäpsust ja reaktsioonikiirust elektroonilisel märklehel.

Pere kõige pisemad, kuni seitsmeaastased, lähevad kell 18 rajale tillujooksus, kus iga osaleja saab kaela spetsiaalse medali. Lastele avatud kergejõustikualal on võimalik hüpata hoota kaugust ja teivast, joosta tõkkeid ning visata palli. Spetsiaalselt tutvustatakse ka paraolümpiasporti − igaüks saab aduda, kuidas on võimalik sportida siis, kui ei saa joosta või hüpata nagu terved inimesed. Proovida saab ratastoolikurlingut, parasulgpalli, ratastoolitennist, boccia't, käsiratast ja parakergejõustikku.

Kuigi väljas pole külmakraade, saab lähemat tutvust teha ka talialadega. Nimelt saab võtta kätte harja ning nühkida kurlingualal rada nagu olümpiahallis! Seda kõike aga värskete medalistide, kurlingu MMi hõbedate Marie Kaldvee ja Harri Lille juhtimisel.

Eesti olümpiakomitee ja Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi ühisel alal saab uudistada Eesti sportlaste olümpiamedaleid, olümpiamaskotte ja -tõrvikuid ning meisterdada ise endale olümpiameeneid.

Tagasi üles