Voka tähistab triatloniga Eesti spordiajaloo tähtsündmust

Erik Gamzejev
Copy
Voka kandi kuulus spordimees Kaarel Schmidt oli 40 aastat tagasi toimunud esimese Voka triatloni võitja. See pilt on tehtud kümme aastat tagasi toimunud juubelitriatlonil.
Voka kandi kuulus spordimees Kaarel Schmidt oli 40 aastat tagasi toimunud esimese Voka triatloni võitja. See pilt on tehtud kümme aastat tagasi toimunud juubelitriatlonil. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Laupäeval toimuv Voka triatlon tähistab selle Eesti spordiajaloos tähtsa sündmuse 40. sünnipäeva, kuna just samas kohas peeti 1984. aastal esimene triatlonivõistlus Eestis.

Kui 40 aastat tagasi tegid seitse vaprat osalejat läbi 200 km rattasõidu, ujusid 2 kilomeetrit Kohtla-Järve ujulas ja jooksid läbi klassikalise maratonidistantsi 42,195 kilomeetrit, siis seekordne juubeliüritus on osalejatele tunduvalt leebem. Esmalt tuleb põhidistantsil Voka tiigis ujuda 600 meetrit, seejärel teha kaks korda 10 km pikkune tiir jalgrattaga Toilasse ja tagasi ning lõpuks läbida Voka ümber kaks korda 3 km pikkune jooksuring. Finiš on Voka staadionil.

Juubelivõistluse peakorraldaja Andrus Lehismetsa sõnul oligi rada tehes eesmärgiks näidata, et triatlon on jõukohane kõigile aktiivse elustiiliga inimestele.

Stardinimekirjas on üle saja osaleja. Nende seas on ka Aadu Peki pojad Tiit ja Tõnu, kes on Eestis tuntud spordiharrastajad, aga ka näiteks Eesti Panga president Madis Müller ja Vokast pärit Eesti korvpallikoondise ja jalgpallikoondise füsioterapeut Priit Lehismets ning aastaid tagasi Eesti triatleetide paremikku kuulunud Marko Albert ja Priit Ailt.

Varasematel Voka triatlonidel osalenud Hanna Villberg, kes on seekord vabatahtlikuna korraldamisel abiks, tõdes, et Voka triatlon on kohalik kogukonnasündmus, kus löövad paljud Voka inimesed osalejate või korraldajate abilistena kaasa. "See on nii suuresti tänu Aadu Pekile, kes on Voka inimeste jaoks suur eeskuju, kuidas ka kõrges eas olla aktiivne, sellega on ta innustanud paljusid meie inimesi sporti tegema," sõnas ta lisades, et Andrus Lehismets on osanud triatloni eel Voka inimesi väga hästi üles kütta. 

Voka triatloni põhidistantsi start antakse kell 15 Voka tiigi kaldal spordihoone juures. Enne seda, kell 13 stardib staadionil laste duatlon, kus tuleb esmalt joosta 400 meetrit, seejärel läbida 800 meetrit jalgrattaga ning teha veel kord üks 400meetrine jooksuring.

Juubelivõistlusele järgneb Voka tiigifestival, kus toimuval kontserdil teevad Gerli Padar ja Kalle Sepp kummarduse Silvi Vraidile ja Mati Nuudele, esitades nende repertuaarist Eesti inimeste südametesse rännanud lugusid.

Voka triatlonivõistlus, mille kutsus omal ajal ellu Aadu Pekk, tähistab sel laupäeval 40. sünnipäeva.
Voka triatlonivõistlus, mille kutsus omal ajal ellu Aadu Pekk, tähistab sel laupäeval 40. sünnipäeva. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Voka triatloni algataja Aadu Pekk: klaas värsket lehmapiima andis jõudu lõpuni minna

1984. aastal toimunud Voka esimese triatloni algataja Aadu Pekk, kes ka ise selle võistluse läbi tegi, meenutas ajalehes Noorte Hääl, et kell kolm öösel alanud jalgrattasõidu esimene osa kulges 15kilomeetrisel ringil, mille sisse jäi ka Pühajõe oru tõus. Sellest tuli seega rühkida üles koguni 13 korda. Seejärel tuli sõita Kohtla-Järvele, mille ujulas läbiti 2 kilomeetrit. Järgnes maratonijooks Kohtla-Järvelt Vokka.

Voka triatlon 1984. aastal.
Voka triatlon 1984. aastal. Foto: Erakogu

Pekk meenutas, et maratonijooksu ajal hakkasid jõuvarud otsa saama, kõhtu lõi tugev piste ja samal ajal sadas vihma nagu oavarrest. Uue elu lõi talle sisse aga Toilas raja ääres pakutud klaas värsket lehmapiima. Ja viimased neli staadioniringi Vokas läksid juba nagu õhus lennates.

Lisaks Aadu Pekile tegid esimese Voka triatloni läbi Sulev Marja, Oivo Selder, Agu Normak, Olev Marja, Arvo Tenner ja Kaarel Schmidt, kes tuli ka võitjaks.

Esimene triatlon oli kõigile neile eneseteostuse unelm, sest ettekujutust, milliseks kujuneb lõpptulemus, polnud kellelgi. Aga tänu neile oli Eestis sündinud triatloni harrastus, millega praegu tegelevad tuhanded, kes tahavad katsetada oma võimete piire.

Järgmistel aastatel tulid Vokas rajale osalejad Nõukogude Liidu erinevatest paikadest kuni kauge Kamtšatkani. Hiljem ka esimene rootslane ja ameeriklane.

Aadu Pekk on meenutanud, et esimese triatloni korraldamise eelarve oli nullilähedane. Auhindu ei jagatud, tammepärjad tehti kohalikust metsast korjatud okstest.

Video 1990. aasta Voka triatonist

Tagasi üles