Kristina Kallas: Ida-Viru õpetajate palgalisa on toonud regiooni üle kolmesaja uue õpetaja

Copy
Haridus- ja teadusminister Kristina Kallase sõnul töötab Ida-Virumaa õpetajate kõrgem palgakoefitsient ka päriselt.
Haridus- ja teadusminister Kristina Kallase sõnul töötab Ida-Virumaa õpetajate kõrgem palgakoefitsient ka päriselt. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Seoses üleminekuga eestikeelsele haridusele saab tänavu kuni detsembrini Ida-Virumaal palgatoetust 1350 õpetajat, tugispetsialisti ja koolijuhti. Palgatoetuse kogusumma on tänavu ligi viis miljonit eurot.

"Eestikeelsele haridusele ülemineku reform on saanud eduka stardi ning eriti hea meel on näha, et Ida-Virumaa õpetajate kõrgem palgakoefitsient ka päriselt töötab. See on toonud regiooni üle 330 uue haridustöötaja − see võimaldab meil pakkuda igas Ida-Virumaa koolis kvaliteetset eestikeelset haridust," ütles haridus- ja teadusminister Kristina Kallas.

Palgatoetust taotlesid kõik kaheksa Ida-Virumaa omavalitsust, kaks erakoolipidajat ja 14 riigikooli.

Toetuse taotlemisel tuli esitada õpetajate andmed, sh eesti keele oskust tõendavad dokumendid. Tugispetsialistide puhul oli vajalik esitada keeleoskust tõendavad dokumendid ja tõendada kvalifikatsiooni olemasolu. Eelmisel aastal toetust saanute kohta tuli esitada ainult koormuse muudatus, taotluse vorm oli juba eeltäidetud eelmisest voorust pärit andmetega.

Palgameetme eesmärk on tagada kvaliteetne eestikeelne õppetöö seoses üleminekuga eestikeelsele õppele kogu riigis, vältida õpetajate läbipõlemist ja võimaldada palgata vajalikke lisaõpetajaid.

Palgalisa suurus on koolieelse lasteasutuse õpetajale täistööajaga töötamisel 546 eurot kuus, üldhariduskooli ja kutseõppeasutuse õpetajale täistööajaga töötamisel 910 eurot kuus, koolieelse lasteasutuse ja üldhariduskooli ning kutseõppeasutuse tugispetsialistile (eripedagoog, logopeed, koolipsühholoog, sotsiaalpedagoog) täistöötajaga töötamisel 910 eurot.

Toetust makstakse õpetajale, kes õpetab eesti keeles, vastab oma ametikohale kehtestatud eesti keele oskuse nõudele ja omab kõrgharidust. Eesti keeles õpetamise nõuet ei rakendata võõrkeeleõpetajale.

Lisaks eraldatakse toetust haridusasutuse juhtimise tõhustamiseks. Koolieelse lasteasutuse puhul on toetus 27 eurot lapse kohta ning üldhariduskooli ja kutseõppeasutuse puhul 45 eurot õpilase kohta.

Palgatoetuse taotlemine ja maksmine jätkub ka edaspidi.

Tagasi üles