Talpase turniirile tulevad viie riigi maadlejad

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval saab Kohtla-Järve spordihoones näha põnevaid maadlusmatše.
Laupäeval saab Kohtla-Järve spordihoones näha põnevaid maadlusmatše. Foto: Matti Kämärä

Laupäeval toimub Kohtla-Järve spordihoones juba 39. korda Ida-Virumaa läbi aegade kõige edukama maadleja Avo Talpase mälestusturniir Kreeka-Rooma maadluses.

1978. aastal NSV Liidu meistriks tulnud Avo Talpase mälestuseks toimuv turniir on Ida-Virumaal üks pikema traditsiooniga spordivõistlusi.

Taluste on korraldanud turniiri poole oma elust

Selle korraldamist kõik need aastad vedav endine maadleja ja treener ning Kohtla-Järve aukodanik  Ilmar Taluste sai sel teisipäeval ise 80aastaseks. Selle võistluse pikka iga näitab ilmekalt seegi, et esimese turniiri korraldamise ajal oli vanahärra ise peaaegu poole noorem.

Oleme pidanud vajalikuks seda traditsiooni jätkata, sest Avo Talpasel on meie kandi spordiajaloos eriline koht ja mälestust temast tuleb hoida. 

"Oleme pidanud vajalikuks seda traditsiooni jätkata, sest Avo Talpasel on meie kandi spordiajaloos eriline koht ja mälestust temast tuleb hoida," sõnas Taluste, kes mõlgutab juba praegu mõtteid selle üle, kuidas järgmisel aastal toimuvat juubeliturniiri tavapärasemast suurejoonelisemalt korraldada.

Tänavune võistlus toimub aga viimase aasta formaadi järgi. Juuniorid ja täiskasvanud võistlevad koos. Eraldi arvestust peetakse kadettide ehk 2002. aastal ja hiljem sündinud noormeeste seas. Turniiri peaauhinna saab Avo Talpase kunagise põhilise kaalukategooria kuni 82 kg võitja.

Mullu läks selles arvestuses võit ukrainlasele Aleksandr Sertšanjukile. Taluste teada on tiitlikaitsja ka tänavu Kohtla-Järvele tulemas. Mullu domineerisid ukrainlased Talpase turniiril veel teisteski kaalukategooriates ning tugevaid maadlejaid on sealt tulemas ka tänavu. Oluline roll nende siiatulekul on Eesti noortekoondise treeneril ukrainlasel Aleksandr Kotovoil, kellel oli samuti tänavuse aasta alguses juubel − tal täitus 60 eluaastat.

Taluste hinnangul pakuvad tänavusel turniiril ukrainlastele tugevat konkurentsi Leedu maadlejad − sealt on tulemas kaks võistkonda nii Vilniusest kui Kaunasest. "Leedus on Kreeka-Rooma maadlus viimastel aastatel olnud tõusuteel. Nad näitasid juba mullu siin, et on tugevad, nüüd aastaga peaksid nad olema veel paremad," sõnas Taluste.

Maadlejaid viiest riigist 

Ligemale saja osalejaga turniiril osalevad peale Eesti, Ukraina ja Leedu ka Läti ja Soome võistkonnad. Soomest toob noored maadlejad Kohtla-Järve sõpruslinnast Outokumpust turniirile Perttu Kokko, kes omal ajal ise Talpasega maadles. "Selline saja osalejaga kahel matil toimuv formaat on ühepäevaseks võistluseks optimaalne. Matšide graafik on tihe ja põnevaid heitlusi päris palju," rääkis Taluste.

Ta loodab, et mõned esikohad suudavad võtta ka Eesti Kreeka-Rooma maadlejad. Avo Talpase peaauhinna favoriitideks peab ta eestlastest 2016. aastal Euroopa kadettide meistrivõistlustel pronksi võitnud Hans Uku Leithamit ja mitmetel rahvusvahelistel turniiridel edukalt esinenud Ardo Pajurit. 

Ida-Virumaal pole Kreeka-Rooma maadlusel viimastel aastatel kõige paremad päevad olnud. Mõned treener Siim Abneri juhendamisel trenne alustanud poistest on ala juurde siiski jäänud. Nii ootab Taluste põnevusega, mida saadab maadlusmatil korda praegu Audentese spordikoolis õppiv Jakko Raik.

AVO TALPAS (1946-1979)

* Sündis 28. juunil 1946. aastal Jõhvis.

* Tuli 1978. aastal NSV Liidu meistriks Kreeka-Rooma maadluses. Arvestades, et Nõukogude Liit valitses sel ajal seda ala kogu maailmas, olnuks ta tõenäoliselt ka peamine kuldmedali favoriit 1980. aasta Moskva olümpiamängudel. Ent raske haigus viis 33aastase maadleja elavate seast 1979. aasta novembris.

* Eesti meistriks tuli seitsmel korral.

Taluste sõnul on Talpase turniiril peale sportliku poole alati tähtis olnud ka seltskondlik pool. "Päris paljudele maadlusveteranidele on see turniir iga-aastane kokkusaamise paik," sõnas ta.  

Eelseiseval nädalavahetusel ei piirduta Kohtla-Järvel aga vaid ühe maadlusturniiriga. Pühapäeval toimub spordihoones spordiklubi Kuldkaru eestvedamisel Eesti noorte vabamaadluse seeriavõistluse "Nublust Nabiks" etapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles