Eskola jooksul tuiskas lumehangedest kõige kiiremini läbi Dmitri Aristov

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eskola jooksu võitja Dmitri Aristov läbimas viimast kilomeetrit.
Eskola jooksu võitja Dmitri Aristov läbimas viimast kilomeetrit. Foto: Aet Kiisla

Soome saatkonna algatusel laupäeval Narvas toimunud esimese Eskola jooksu võitis kohtlajärvelane Dmitri Aristov.

Eesti pikamaajooksjate paremikku kuuluv Aristov tuiskas 12,5 km pikkuse lumerohke raja läbi ajaga 49.48 ja edestas Mihhail Kušteini Narvast enam kui kolme minutiga. 

Naistest oli kiireim üldarvestuses 11ndana ajaga 1.02.58 finišisse jõudnud  Egle Villik Kaitseliidu Tartu malevast. Kokku oli ekstreemsetes oludes toimunud jooksul 44 osalejat.

Üks korraldajatest, Aet Kiisla, märkis, et rada ei puhastatud lumest teadlikult. "See polnud see jooks, kus rekordeid purustada," sõnas ta lisades, et osad jooksjad kohtusid ka hulkuvate koertega. "Kas see aitas tulemustele kaasa või vastupidi, ei oska hinnata. Igatahes polnud see korraldajate kavandatud lisatakistus." 

Jooks toimus Anto Eskola auks, kes sada aastat tagasi juhtis Soome vabatahtlikuna Eesti Vabadussõjas kompaniid, mis osales Narva vabastamisel bolševikest. Eskola juhitav kompanii sai kuulsaks hulljulge jooksumarsiga Narvale.  Selle omaaegset ligikaudu 21 km pikkust teekonda Utriast Narva raekoja ette oligi plaanis tema-nimelise jooksuga korrata. Lumerohkuse tõttu otsustasid aga korraldajad reedel rada lühendada, et mitte saata jooksjad tiheda liiklusega Tallinn-Narva maanteele, kus rada esialgse plaani kohaselt pidanuks osaliselt kulgema.

Jooksu korraldamisel osalenud Narva spordiaktivist Anton Pratkunase sõnul katsutakse järgmisel aastal viia jooks läbi täies pikkuses.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles