President Kersti Kaljulaid Alutaguse öömaratonist: "See oli nõiduslik sõit!"

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid on jõudnud Alutaguse öömaratoni finišisse.
President Kersti Kaljulaid on jõudnud Alutaguse öömaratoni finišisse. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Reede hilisõhtul sõideti Ida-Virumaal Pannjärvel esmakordselt pikamaasuusatamise sarja Estoloppet raames öömaratoni, mis oli sissejuhatuseks laupäeval toimuvale Alutaguse maratonile.

22 km pikkuse raja läbis vabastiilis ja pealambi valguses ka Eesti president Kersti Kaljulaid, kel kulus selleks vaid üks tund ja 24 minutit.

"See oli selline nõiduslik öine sõit," ütles ta finišis Põhjarannikule vahetult pärast seda, kui oli ühelt korraldajalt, Tiit Pekilt, saanud kaela ajaloolise võistluse osavõtjamedali.  

Kaljulaid ütles, et sõitis öömaratoni rõõmu tundes mitte kellaga võidu.  "Ma ei usu, et tahaksin üldse kunagi suuskadel pulssi punaseks sõita," sõnas ta kiites osalejate sõbralikkust rajal ja talvise Alutaguse öise metsa ilu, mida  ta pealambi valgusvihus püüdis rajajoone jälgimise kõrval samuti tähele panna.  

Alutaguse öömaratonil kohti ei jagatud, ent tulemuse sai kirja üle 130 osaleja. Esimesena üle finišijoone jõudnud Raivo Pärnpuul Harjumaalt kulus 22 km läbimiseks vaid veidi üle ühe tunni. "Natuke harjumata oli sõita, aga väga kihvt. Laskumistel tuli lasta natuke rohkem sahka kui valgel ajal. Tuli olla ettevaatlikum. Kuid rada oli superheas korras," sõnas Pärnpuu, kes läheb laupäeval ka Alutaguse maratoni põhisõidule  - 44 km klassikastiilis.

Ida-Virumaa spordiharrastaja Siim Kadak, kes on ise ka seiklusspordivõistlustel rajameistriks olnud, tõdes samuti, et öine sõit oli väga äge. "Vahepeal ei hoomanud ma üldse, kus olen. Arvasin, et tunnen seda metsa, aga mõnes kohas oli kõik sassis," rääkis ta.  

Vägeva emotsiooni öisest suusasõidust said ka Ida-Viru usinad rahvaspordiüritustel osalejad Helen Mast ja Daisy Kroon.  "Öösel sõites tundub, et lausa lendad metsas. Olen osalenud ööjooksudel, öörorienteerumistel ja kanuumatkadel, nüüd on siis suusatamises ka  öine maraton tehtud," ültes Kroon.  

Teiste seas läbisid öömaratoni ka mitmetel olümpiamängudel murdmaasuusatamise  osalenud Piret Niglas, endine kiiruisutaja Sandra Alusalu, Eesti üks paremaid maastikurattureid Greete Steinburg, aga ka Alutaguse maratoni peakorraldaja Robert Peets. 

Alutaguse maratoni põhidistantsi, 44 km, start antakse Pannjärvel laupäeval kell 11. Seejärel on kavas lastesõidud ning kell 12 lähetatakse rajale 22 km pikkusest sõidus osalejad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles