Kohtla-Järve jalgpalli muljetavaldav tagasitulek esiliigasse

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JK Järve kangelaseks hooaja esimeses mängus oli Raivo Saar, kes lõi kaks väravat ja teenis lisaks veel oma meeskonna kasuks penalti.
JK Järve kangelaseks hooaja esimeses mängus oli Raivo Saar, kes lõi kaks väravat ja teenis lisaks veel oma meeskonna kasuks penalti. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kaheaastase pausi järel Eesti jalgpalli esiliigasse tagasi tõusnud Kohtla-Järve JK Järve alustas hooaega vägevalt − liiga ühe soosiku, Tallinna Flora U21 meeskonna üle võeti koduväljakul 4:3 võit.

Mullu esiliigas teise koha pälvinud Flora noored kruvisid avavilest saati mängutempo üles ja see tõi peagi ka tulemusi. 21. minutiks oli pall juba kaks korda JK Järve väravas käinud.

Ent põhiliselt Kohtla-Järve noortest koosnev JK Järve ei tunnistanud kehva alguse tõttu end veel lööduks. Enne vaheajale minekut seadsid Raivo Saar ja Gleb Pevtsov tabloole viigi 2:2.

Mängu kangelaseks kerkis Raivo Saar 

Teise poolaja 65. minutil sooritas Raivo Saar paremalt äärelt õnnestunud läbimurde, mängis üle Flora kaitsjad ja väravavahi ning viis JK Järve juhtima.

Mängu kangelaseks kerkinud Saar oli üks peategelasi ka neljanda värava sünnis. JK Järve kontrarünnakust andis brasiillane Youri Sousa talle värava ette söödu. Saare peatamiseks ründas Flora väravavaht teda ja sai selle eest kollase kaardi ning kohtunik määras penalti. Selle realiseeris Youri Sousa. "Väravavaht lükkas mind selga ja lõi ka," rääkis Saar pärast mängu JK Järvele penalti toonud olukorrast.

Olen püüdnud poistele sisendada, et sellist meeskonda on vaja kohalikele inimestele, et jalgpallis ei ole midagi võimatut. 

Viktor Nesterenko

Neljandal lisaminutil lõi Eesti jalgpalli suur tulevikulootus ja mitmete välismaa suurklubide huviorbiidis olev Aleksandr Šapovalov ühe värava tagasi, ent JK Järve võitu enam käest ei lasknud.

Raivo Saar tunnistas vahetult pärast mängu, et sellise 0:2 kaotusseisust väljatulemise järel saadud võidu üle on eriti hea meel. "Emotsioonid on täiesti laes," rääkis ta, lisades, et just JK Järve 3:2 ette viinud värava puhul õnnestus tal väga hästi läbijooks.

Kogemuste ja noorte segu 

JK Järve treener Andrei Škaleta kiitis mängijaid, et pärast kaotusseisu jäämist ei lastud pead norgu, nagu mullu ühtelugu juhtus, vaid tehti kokkulepitud asjad ära. "Rünnak oli päris hea ja kaitse suutsime ka teisel poolajal nõnda lukku panna, et vastasel tekkisid vaid üksikud väravavõimalused," rääkis ta.

Škaleta sõnul oli hea kollektiivse tegutsemise kõrval positiivne märk ka see, et Sousa, Pevtsov ja Saar näitasid end meeskonna liidritena, kes võivad võtta mängu otsustaval hetkel enda peale ja tõmmata nõnda kogu meeskonna käima.

Kaitses tõstis ta esile kogenud Viktor Aksjonovit, kes võttis hästi kinni vastaste ründetuusa Šapovalovi ja lõi korra peaga väravajoonelt minema võrku teel olnud palli, aga ka kõigest 16aastast Roman Švidovitšit, kellele oli see üldse esimene mäng JK Järve põhikoosseisus. "Meil on üksikud kogenud mängijad ja palju noori. Usume, et see on hea kooslus," sõnas ta, lisades, et võit avavoorus tugeva vastase üle peaks andma meeskonnale usku ja enesekindlust kogu hooajaks.

Noortel mängijatel napib eneseusku

JK Järve teine treener Viktor Nesterenko lisas, et üks võtmetegureid ongi noortes mängijates eneseusu tekitamine. "Neil on olnud pisut vähevõitu usku, et suudame siin Kohtla-Järvel luua hea jalgpallimeeskonna. Olen püüdnud neile sisendada, et sellist meeskonda on vaja kohalikele inimestele, et jalgpallis ei ole midagi võimatut," sõnas ta, märkides, et seejuures on kõige tähtsam treeneri isiklik autoriteet.  

Nesterenko ütles, et JK Järve loobus sel talvel mitmetest Eesti esiliiga mõistes headest võõrmängijatest ainuüksi sellepärast, et ta ei näinud neis meeskonnamängijaid. "Ma eelistasin neile pigem oma klubi 16-17aastasi noormehi, kes tahavad võidelda oma kodukoha meeskonna eest," lausus ta.

Trans lasi tormise ilmaga hinnalised punktid lendu 

Narva Trans kaotas meistriliiga avavoorus hinnalisi punkte, kui ei suutnud liiga ühe eeldatava autsaideri FC Kuressaare vastu enamat 0:0 viigist.

Narvas Fama staadioni kunstmurul toimunud kohtumisel valitsenud tormituultega kohanesid paremini selliste oludega sagedamini kokku puutuvad saarlased, kes nurjasid kõik narvalaste väravaüritused ja suutsid samas ise ohtlikult nõelata. Transi ei aidanud seekord ka ligemale 300 poolehoidjat, kes vastikule ilmale vaatamata tulid kodulinna meeskonda toetama.

Hooaja lõpuks soovib JK Järve Nesterenko sõnul jõuda tabeli esimesse poolde ehk viie parema meeskonna hulka. "Me ei tahaks jääda heitlema üksnes esiliigasse püsima jäämise eest, vaid natuke enamat. Tahame sel aastal saada paika püsiva koosseisu. Kahe aasta pärast võiks olla eesmärk jõuda meistriliigasse," rääkis ta. "Meil tuleb noorematest vanuseklassidest päris mitmeid häid poisse peale."

Mäng toimus Ahtme gümnaasiumi staadionil, mis on ainus kunstmuruväljak 50 000 elanikuga Kohtla-Järve ja Jõhvi piirkonnas. Veel mõne päeva eest oli väljak paksu lume- ja jääkorra all. Klubi ja gümnaasiumi ühiste pingutuste tulemusel saadi see kohtumise alguseks mängukorda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles