Laupäeval stardib Alutaguse valla jooksusari

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe mõisa jooksu põhidistantsi − 7 km start antakse Pagari mõisa pargist.
Kahe mõisa jooksu põhidistantsi − 7 km start antakse Pagari mõisa pargist. Foto: Erakogu

Laupäeval Pagarilt Mäetagusele kulgeva kahe mõisa jooksuga stardib kevadest sügisesse ulatuv jooksusari "Liikudes läbi Alutaguse".

Sari koosneb Alutaguse vallas kuues paigas toimuvatest jooksudest. Osa neist, nagu näiteks kahe mõisa jooks ja Iisaku rahvajooks, on toimunud juba mitmeid aastaid, mõned, nagu ümber Kuremäe kloostri jooks ja Rääbisejooks Alajõel, äratatakse mõneaastasest varjusurmast. Hüdroelektrijaama jooks ja järvede jooks Pannjärvel on aga täiesti uued võistlused. 

Jooksusari "Liikudes läbi Alutaguse"

13. aprillil kahe mõisa jooks (Pagarilt Mäetagusele)

11. mail hüdroelektrijaama jooks (Tudulinnas)

2. juunil ümber Kuremäe kloostri jooks 

20. juulil järvede jooks (Pannjärvel)

3. augustil Rääbisejooks (Alajõel)

28. septembril Iisaku rahvajooks 

Jooksusarja peakorraldaja, Alutaguse valla spordinõunik Timo Juursalu sõnas, et tahtis panna kokku sellise jooksusarja, mis näitaks osalejatele valla põnevaid paiku. "Näiteks ega Tudulinna hüdroelektrijaama juurde polnud ma isegi sattunud, enne kui nüüd jooksuraja tegemise võimalusi uurimas käisin. Samas tahtsime ellu äratada mitmed ägedad jooksuvõistlused, mis vahepeal eri põhjustel soiku olid jäänud," ütles ta, nimetades Rääbisejooksu ja ümber kloostri jooksu Kuremäel. 

Tema sõnul on kõik kuus jooksu üsna eriilmelised. On jooksmist asfaldil, kruusa- ja metsateedel, laugel maal ja künklikul maastikul. "Ootame starti nii oma valla spordiklubides harjutajaid kui ka kõiki teisi jooksuhuvilisi," sõnas ta. 

Kahe mõisa jooks Pagarilt Mäetagusele toimub kolmandat korda. Põhidistantsi pikkus on 7 km. Valida võib ka lühema, 2,7 km pikkuse raja. Lisaks jooksmisele võib mõlema raja läbida ka jalgrattaga sõites või kõndides. Korraldajad toimetavad  osalejad bussidega stardipaikadesse Mäetaguse bussijaamast kell 11.30. Enne seda, kell 11.20 on Mäetaguse mõisa hoovis tillujooks. 

Kaks aastat tagasi toimunud esimesel kahe mõisa jooksul paistis esimest korda avalikkuses kiire jooksusammuga silma tollal alles 12aastane Luna-Aleksandra Lagoda, kellest tookord suutsid 7 km rajal kiiremad olla vaid üksikud mehed.   

Kahe mõisa jooks on ühtlasi avapauk Ida-Virumaa sündmusterohkele rahvajooksude hooajale. Juba järgmisel laupäeval on Pannjärvel Aleksander Tõnissoni auks peetav kindralijooks, mille kavasse kuuluvad traditsiooniliselt nii militaarjooks kui rahvajooksud 7,5 km ja 21 km.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles