Suusamaraton toob rajale sajad koolinoored

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune talv on Jõhvis suusatunde soosinud. "Kuigi Eestis on lumeolud suhteliselt kehvad, pole Jõhvis ühtegi suusatundi ära jäänud ja lapsed on maratoniks ettevalmistunud," ütles Jõhvi gümnaasiumi suusamaratoni eestvedaja Priit Palmet.
Tänavune talv on Jõhvis suusatunde soosinud. "Kuigi Eestis on lumeolud suhteliselt kehvad, pole Jõhvis ühtegi suusatundi ära jäänud ja lapsed on maratoniks ettevalmistunud," ütles Jõhvi gümnaasiumi suusamaratoni eestvedaja Priit Palmet. Foto: Matti Kämärä

Sel reedel annab haridus- ja teadusminister stardi 20 kilomeetri pikkusele Jõhvi gümnaasiumi suusamaratonile, kus osaleb ligemale 400 õpilast kaheksast maakonna koolist.

Jõhvi gümnaasiumi suusamaraton toimub kümnendat korda. Sunnitud paus tuli sisse eelmisel lumetul talvel, aga tänavu lubavad ilmaolud traditsiooni jätkata.

Maratoni eestvedaja, Jõhvi gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja Priit Palmeti sõnul on ettevõtmise eesmärk suusatamise populaarsuse kasvatamine koolilaste seas. Samuti soovitakse pakkuda õppimisele mõnusat sportlikku vaheldust.

Kui esimestel aastatel suusatati Jõhvist Pannjärvele ja läbi metsa sõites läbisid gümnaasiumiastme õpilased kokku 30 kilomeetrit, siis viimasel ajal eelistatakse Pannjärve 20kilomeetrist ringi.

"Pannjärvel sõidame kolmandat aastat, sest raja tegemine metsa vahel läks mitmesajale õpilasele keeruliseks. Teiseks on muutunud liiklus tihedamaks ja sõidutee ületamine ohtlikuks. Pannjärvel sõidetakse laupäeval Alutaguse maratoni, mis tähendab, et meil on päev varem täpselt sama tähistuse ja kvaliteediga rada ning täielik teenindus," selgitas Palmet.

Osalejate ring laiem

Jõhvi gümnaasiumist osaleb maratonil umbes 300 5.-12. klassi õpilast. Sel päeval tunde ei toimu ja koolipäev viiaksegi läbi Pannjärvel. Viimastel aastatel on maratonile kutsutud osalema ka teisi Ida-Virumaa koole, kust on juurde oodata sadakonda õpilast, enamasti sellised, kes käivad suusatrennis.

Kõik, kes võtavad ette 20kilomeetrise distantsi, saavad kirja aja. Need, kel käib 20 kilomeetrit üle jõu, võivad ilma numbri ja ajavõtuta läbida 4 kilomeetrit. "Sel aastal pole Jõhvis ühtegi suusatundi ära jäänud ja lapsed on maratoniks hästi ettevalmistunud. Meil on suusaveerand alates jaanuarist märtsi keskpaigani ja kui on hea talv, on suusatamisaega kaks ja pool kuud," rääkis Palmet.

Ta lisas, et paljud õpilased ei piirdu ainult suusatundidega, vaid harrastavad seda vastupidavusala ka tunniväliselt. "Sellepärast soovitame vanematel osta lastele varustus, et oleks võimalus suusatada ka teistel päevadel ja nädalavahetustel. Suusatamist peetakse üheks kõige tervislikumaks spordialaks: suusatamise ajal töötab 90 protsenti lihastest, lisaks värske õhk − mida veel tahta?"

Igaüks oma tempos

Kui Ida-Virumaa suusatalve tähtsündmus − Alutaguse maraton − viiakse tänavu läbi klassikastiilis, siis koolilaste maraton toimub vabatehnikas. "Kuna enamik osalejaid tuleb kehalise kasvatuse tunni baasilt, ei saa klassikalises tehnikas maratoni korraldada − suuskade määrimine nõuab natukene suuremat kogemust. Pealegi on uisutehnikas edasiliikumine lihtsam ja lastele meelepärasem," märkis Palmet.

Varasemad aastad on näidanud, et kiiremad sõidavad 20 kilomeetrit läbi tunniga; viimastel kulub pärale jõudmiseks neli tundi.

Erich Pullerits, kes läbis kaks aastat tagasi maratoni neljanda klassi õpilasena, tunnistas, et vahepeal oli rajal päris raske. "Olin seal üks noorematest. Kõige raskemad olid tõusud ja päris tihti olin rajal ka üksi, sest suuremad sõitsid eest ära. Aga tahtsin ikka lõpuni sõita ja midagi saavutada," meenutas Jõhvi koolipoiss.

Tookord kulus tal maratoni läbimiseks kaks ja pool tundi. Kahjuks ei saa Erich teada, kui palju ta on suusatamises vahepeal edenenud, sest stardib seekord 4kilomeetrisel distantsil. "Maratoni ajal on tähtsad jalgpallivõistlused," põhjendas ta vajadust jõudu säästa.

Suusatajatele annab reedel kell 10 stardi haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski. Korraldajatele on abiks Toila gümnaasium, Alutaguse puhke- ja spordikeskus ning kultuurkapital.

Kauaaegne suusaõpetaja ja Eesti suusaliidu juhatuse liige Kaarel Zilmer ütles, et peab oma kunagise tudengi Priit Palmeti ettevõtmist fantastiliseks. "See on super, kuidas sajad lapsed eri koolidest sõidavad ja vastu virisejaid on väga vähe. Mujal Eestis pole sellises formaadis midagi vastu panna."

Zilmer lubas Jõhvi gümnaasiumi maratonist kirjutada ka oma suusahuvilistele loodud veebilehel http://suusatades.weebly.com/. "See annab lastele mõnusa harrastuse ja meeldiva vahelduse õppimisele. Kui on selline suurepärane baas nagu Pannjärvel, tuleb seda maksimaalselt kasutada."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles