Siim Abner tõi Talpase võistlusel Ida-Virumaa taas poodiumile

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaale noori maadlejaid treenima tulnud Siim Abner (allpool) tegi mitme aasta järel ka ise suuremal turniiril kaasa ja sai seekord tasuks teise koha.
Ida-Virumaale noori maadlejaid treenima tulnud Siim Abner (allpool) tegi mitme aasta järel ka ise suuremal turniiril kaasa ja sai seekord tasuks teise koha. Foto: Matti Kämärä

Kadrinast Ida-Virumaale noori maadlejaid treenima tulnud Siim Abner tegi laupäeval Talpase mälestusvõistlustel muljetavaldava tagasituleku matile ka maadlejana, pälvides kuni 75kiloste kaalus teise koha.

Ida-Virumaa on oma kuulsat poega, 1977. aastal Nõukogude Liidu meistriks tulnud  Avo Talpast mälestanud temanimelise Kreeka-Rooma maadlusturniiriga juba 36 aastat. Ent viimastel aastatel pole Ida-Viru maadlejatel sel suurt osa Eesti paremikust ja ka paljusid lähisriikide sportlasi kokkutooval võistlusel paremate sekka asja olnud. See omaaegne kuulsusrikas ala oli maakonnas aastaid varjusurmas.

"Õppevahend" oma õpilastele

Kolm aastat tagasi tuli värskelt pärast ülikooli lõpetamist siia aga 2012. aastal Eesti meistriks tulnud Kadrina noormees Siim Abner, kes hakkas kehalise kasvatuse õpetaja töö kõrvalt Kohtla-Järve Järve gümnaasiumis poistele ka maadlusvõtteid õpetama. Nüüd olid mitmed neist juba Talpase memoriaalil matil vastastega heitlemas.

Aga ka Kohtla-Järve Kalevit esindav 25aastane Abner ise tõmbas maadlustrikoo selga ja pälvis kuni 75kiloste kaalus teise koha, jäädes alla vaid viimastel aastatel Taanis elavale Tartu maadlusklubi Englas esindajale Madis Naaritsale.

Tiheda õpetaja- ja treeneritöö tõttu on  Abner tegevsportlasena teinud mitmeaastase pausi. Nüüd on ta aga täis tahtmist veebruaris taas Eesti meistritiitel välja võidelda. Väiksemaid sihte pole tema sõnul mõtet seada.

Ta tunnistas, et sporti naasis ta mitte niivõrd isiklike ambitsioonide tõttu, kuivõrd soovist olla oma õpilastele nii-öelda näitlikuks õppevahendiks, kuidas peab võistlusteks valmistuma. "Üks asi on sellest rääkida, hoopis paremini mõjub aga see, kui oled ise eeskujuks ja näitad enda peal, kuidas see käib. Mida süüa ja juua enne võistlust. Kuidas keskenduda ja pingetega hakkama saada. Samas on hea ka oma matšide põhjal näidata ja selgitada nii õnnestumisi kui vigu," rääkis ta.

17 aastat oma elust maadlemisega tegelnud Abner tunnistas, et see ala on mõnes mõttes nagu jalgrattasõit, et kui tehnika ja põhivõtted on omandatud, siis püsivad nad lihasmälus ja kui hoida end korralikus üldfüüsilises vormis, siis saab Eesti parematega maadelda küll. "Et õiget tunnetust kätte saada, on vaja võistlustel osaleda. Ka Talpase turniiril tundsin, et iga matšiga läks enesetunne paremaks. Finaal jäi pisut kripeldama, sest tegin seal mõned vead," kõneles ta viimasest võistlusest.

Samas oli tal hea meel ka oma õpilaste üle, et nad said hakkama võistlusega kaasneva närvilisusega. "Olukord, kus on koos palju osalejaid ja saalis on ka oma sõbrad ning tuttavad, on hoopis midagi muud kui trennis heiteid teha. Sellega harjumiseks ongi vaja võimalikult palju võistlustel osaleda," kinnitas ta, lisades, et kui täiskasvanute seas puudusid Talpase turniirilt nii mitmedki Eesti tipud, siis kadettide seas oli peaaegu kogu paremik kohal. "See oli väga väärt võistlus."

Revanš Talpase kaalus

Turniiri peakorraldaja Kohtla-Järve Kalevi esimehe Ilmar Taluste sõnul kujunes ka tänavu kõige põnevamaks heitlus esikoha pärast Avo Talpase kaalukategoorias 85 kg. Esikolmikusse jõudsid samad mehed, kes mullugi. Ainult kui mullu võitis Raido Liitmäe maadlusklubist Juhan, siis tänavu sai revanši Erkki Alak Saaremaa raskejõustikukoolist. Kolmas koht kuulus taas Reimo Milvale. "Alak jättis sel aastal isegi kindlama ja tugevama mulje, kui finaali punktiskoor näitas," leidis Taluste.

Kui meeste arvestuses jäi kaheksast kaalukategooriast seitsmes võit Eestisse ja vaid kõige kergemate − kuni 59kiloste seas läks võit Leetu, siis kadettide seas oli riikidevaheline konkurents märksa tasavägisem. Eestile  kuulus viis, Leedule neli ja Lätile kaks esikohta. "See oli päris põnev ja tasavägine omalaadne Balti matš," tõdes Taluste.

Läti esindus jäi meeste seas loodetust nõrgemaks, kuna üks seltskond teele asunud maadlejaid ei jõudnud auto rikke tõttu Kohtla-Järvele.

Pühapäeval toimus spordihoones spordiklubi Kuldkaru eestvedamisel Eesti noorte vabamaadluse seeriavõistluse "Nublust Nabiks" esimene etapp, kus osales ligemale paarsada maadlejat. "See oli vägev nädalavahetus, kus Kohtla-Järve spordihoone kihas kaks päeva maadlejatest," rääkis Taluste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles