Vane Vähk tõusis tagasi troonile

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui jõulude eel nurjas äsjapõetud haigus Vane Vähi võistluse noortesarja koduetapil Pannjärvel, siis nüüd näitas ta Jõulumäel, et sprindis on ta oma eakaaslaste seas Eestis praegu parim.
Kui jõulude eel nurjas äsjapõetud haigus Vane Vähi võistluse noortesarja koduetapil Pannjärvel, siis nüüd näitas ta Jõulumäel, et sprindis on ta oma eakaaslaste seas Eestis praegu parim. Foto: Matti Kämärä

Eesti noortesarja teisel etapil Jõulumäel võitis Vane Vähk kuni 18aastaste noormeeste seas  sprindi ja tagas sellega ka koha Eesti koondises veebruaris Türgis toimuvatel noorte olümpiapäevadel. 

Jõulude eel Pannjärvel toimunud Eesti noortesarja avaetapil  jäi Illuka noormees Vane Vähk talle harjumatule kümnendale kohale. Põhjuseks oli vahetult enne võistlust põetud haigus. Tookord ütles ta Põhjarannikule, et tuli võistlema ainult seepärast, et tagada endale normaalne stardikoht teiseks etapiks, kus on kavas sprint, mis on ühtlasi ka katsevõistlus, kus  selgub, kes pääseb veebruari keskel Eestit esindama noorte olümpiapäevadele. "7. jaanuaril on vaja eelsõit ära võita," ütles Vähk tookord.

Konkurents on tihe

Sel laupäeval täitis sügisel Otepääle Audentese gümnaasiumisse õppima asunud noormees selle eesmärgi kuhjaga. Sprindi eelsõidu võitis ta ajaga, mis polnud parim mitte ainult oma vanuseklassis, vaid kõigi sel päeval startinute, sealhulgas ka viis aastat vanemate noormeeste seas. Kõige krooniks võttis ta võidu ka vahetus võistluses sõidetud finaalis.

Alutaguse suusaklubi treener Timo Juursalu tõdes, et võit sprindis ei tulnud sugugi lihtsalt. "Eelsõidus tegi ta küll võimsa aja, kuid ega teisedki palju maha jäänud ja finaalis käis lõpusirgelgi veel kõva heitlus," sõnas Juursalu, kelle sõnul peaks Vähil nüüd Türgi pilet taskus olema.

Päev hiljem sõidetud Eesti noorte meistrivõistlustel tuli Vane Vähk 10 km eraldistardist klassikasõidus neljandaks, poodiumikohast jäi puudu vähem kui viis sekundit. "Kahju, et medal tulemata jäi. Aga samas oli see Vane poolt täiesti korralik sõit. Ei saa eeldada, et ta peaaegu kõik sõidud, kus starti asub, ära võidab, nagu mõnel eelneval aastal on olnud. Selles eas on konkurents juba päris tihe ja pealegi sõidavad praegu temaga ühes vanuseklassis ka aasta vanemad poisid," selgitas Juursalu.

Nädalavahetus Jõulumäel oli kogu Alutaguse suusaklubi jaoks edukas. "Võib öelda, et päris hästi läks," võttis Juursalu kokku nii laupäeval sõidetud noortesarja sprindi etapi kui ka pühapäeval toimunud Eesti noorte meistrivõistlused.

Noortesarjas tõi laupäeval teise esikoha Alutaguse klubile Kaivo-Mart Kangro, kes näitas eelsõidus teist aega, kuid oli finaalis parim. "Kaivo-Mart on sprindis ikka tugev olnud. Seekord tegi ta finaalis ka taktikaliselt väga küpse sõidu: hoidis end teisel kohal ja ründas viimases kurvis," sõnas Juursalu.

Ka Aveli Uustalu taas poodiumil

Kui Pannjärve etapil läks loodetust mõnevõrra kehvemini kuni 18aastaste neidude seas Aveli Uustalul, siis nüüd oli ta taas mõlemal päeval poodiumil. "See Pannjärve võistlus oli Avelile mingi arusaamatus. Nüüd näitas ta taas oma tegelikke võimeid," tõdes treener. Sprindis sai Uustalu kolmanda ja 6 km eraldistardist sõidus teise koha.

Kusjuures sõidu võitjale, temast aasta vanemale Rootsis õppivale ja treenivale Stine-Lise Truule kaotas ta 16 sekundiga. Nii vähe pole Aveli talle varem kaotanud, märkis Juursalu, leides, et see on üsna positiivne arengu märk.

End häid sõite tegid Jõulumäel veel mitmed Alutaguse suusaklubi noored.   Sprindis jõudsid kuue hulka kuni 14aastase seas nii Vane Vähi õde Liset Vähk kui ka Kaspar Krauvärgi vend Ragnar Krauvärk. Kaspar Krauvärk sõitis end noorte meistrivõistlustel M18 klassis kaheksandaks.

Eeloleval nädalavahetusel jätkuvad Eesti noorte meistrivõistlused Põlvamaal Mammastes, kus on kavas nii sprindid kui ka vabastiilis eraldistardid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles