Tamsalu-Neeruti maraton toimub Ida-Virumaal

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pannjärvel toimuvad suusamaratonid kahel eelseisval nädalavahetusel järjest. 
Matti Kämärä/Põhjarannik
Pannjärvel toimuvad suusamaratonid kahel eelseisval nädalavahetusel järjest. Matti Kämärä/Põhjarannik Foto: Põhjarannik

Tamsalu-Neeruti suusamaraton sõidetakse sel pühapäeval tavapärasest toimumispaigast sada kilomeetrit ida pool Pannjärvel. 

Tamsalu-Neeruti maratoni peakorraldaja Vahur Leemets kinnitas eile õhtul Põhjarannikule, et vabastiilis sõit toimub Pannjärvel. "Midagi ei ole teha: kui ühes kohas Eestis ei ole lund ja teises on, siis tuleb sõita seal, kus on. See on parem kui maraton ära jätta," sõnas ta.

Oodata on ligikaudu 400 osalejat

Leemetsa sõnul  tehakse sõltuvalt lumeoludest rajavalik neljapäeval. Teisipäevase seisuga oli 7,5 km ring täiesti sõidetav. Kui maratonipäevaks olud ei parane, siis läbiksid põhidistantsil osalejad selle ringi kolm ja lühemal maal osalejad ühe korra.

Kui lund lähipäevadel pisutki juurde sajab, õnnestub aga sõidukorda saada 10 km ring. Sel juhul oleks põhidistants 30 ja lühike maa 10 km. Et viia maraton läbi kavandatud pikkusega maal, oleks vaja 10-15 cm lumelisa. Sel juhul saaks sõita 22 km pikkusel ringil.

Esialgu pidanuks Tamsalu-Neeruti maratoni põhidistants olema 45 ja lühem 21 kilomeetrit.

Eelmisel talvel asendati Tamsalu-Neeruti maraton lumenappuse tõttu matkaga. Oma korraldusmeeskonnaga Pannjärvele tuleva Vahur Leemetsa sõnul arvestab ta tänavu ligikaudu 400 osalejaga.

Eesti pikamaasuusatamise sarja koordinaator ja Alutaguse maratoni peakorraldaja Robert Peets naasis eile Itaaliast Marcialonga maratonilt ja tõttas kiiresti Pannjärvele sealseid lumeolusid uurima. Tema sõnul on hea, et Pannjärvel jõuti eelmisel nädalal vahetult enne mitmepäevast vihmasadu maratoniraja põhi kinni pressida. "Mitmetest kohtadest on lumi küll täiesti kadunud, kuid enamik rajast on siiski kaetud vähemalt 3-4sentimeetrise lumekihiga," rääkis ta.

Peetsi sõnul on miinimumprogramm pühapäevaks 7,5 km ringi ettevalmistamine. Ent kui lähipäevil peaks heldemalt lund sadama, pole välistatud ka 20 km ringi sõidukorda seadmine.

Alutaguse maratoni pärast muretseda ei tule

Ilmaennustused annavad Peetsile optimismi. "Millise riigi ilmateadet ka ei vaata, kõik nad lubavad lähipäevadeks Ida-Virumaale külmakraade ja lumesadu. Iseküsimus on, kui palju lund tuleb," arutles ta.

Kui lähipäevadel käivitub Pannjärvel Tamsalu-Neeruti suusamaratoni päästmise operatsioon, siis nädal aega hiljem, 10. veebruaril kavas oleva Alutaguse maratoni suhtes on Peets vähem murelik ja seda maratoni pole vaja kusagile mujale ümber kolida. "Kõige paremad suusatamise olud Eestis on praegu Pannjärvel ja lähiaegade prognoosid lubavad vaid olukorra paranemist. Alutaguse maratoni puhul on lahtine eelkõige see, kas seda saab sõita plaanitud moel klassikastiilis või tuleb see vahetada vabastiili vastu, nagu oleme olnud sunnitud tegema varasemal lumevaesel talvel," rääkis Peets, kelle sõnul oleks klassikajälje tegemiseks vaja, et rada kataks vähemalt 20 sentimeetri paksune lumekiht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles