Halliku meeskonda lihvis otsustavateks mängudeks Ameerika treener

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tremaine Dalton näitas Halliku meeskonna tagaliini mängijatele üks ühe vastu olukordade oma kasuks pööramise nippe. 
MATTI KÄMÄRÄ
Tremaine Dalton näitas Halliku meeskonna tagaliini mängijatele üks ühe vastu olukordade oma kasuks pööramise nippe. MATTI KÄMÄRÄ Foto: Põhjarannik

Korvpallis tänavu Ida-Virumaa esindusmeeskonnaks kerkinud Reinar Halliku Korvpallikool/SK Jõhvi alustab täna teises liigas kohamängude seeriat, selleks valmistumisel oli oluline osa ka Ameerika treeneril Tremaine Daltonil.

34aastane Dalton oli koos 22aastase ja 202 cm pikkuse jõulise prantslasest keskmängija Jean-Christophe Bores'ga nädal aega Ida-Virumaal ning juhendas nii Reinar Halliku  korvpallikooli poiste kui esindusvõistkonna trenne.

Agressiivsuseta korvpallis läbi ei löö

Dalton on mänginud peale USA ka Iisraeli, Austraalia ja mitmete teiste riikide meeskondades. Tema eriliselt silmapaistvaks tugevuseks on aga üks ühe vastu mängud. Reinar Halliku sõnul on ta pidanud ligikauda 2500 ametlikku matši ja kaotanud neist vaid kaks.

Daltoni jagab oma ettevõtte The Process Basketball kaudu oma mängija- ja treenerikogemusi maailma eri riikides. Tänu tutvusele Reinar Hallikuga jõudis ta nüüd ka Eestisse.

"Ma tutvustan siin Ameerika korvpalli stiili ja püüan näidata, kuidas seda kohandada kohaliku korvpalliga," rääkis Dalton Põhjarannikule.

Temale on oluline, et treeningud oleksid võimalikult intentsiivsed ja edu saavutamiseks tuleb mängijates pidevalt arendada agressiivsust, jõulisust ja kiirust, mis on ameerikalikule korvpallile omased.

Dalton nõustub, et kuigi korvpall on eelkõige meeskonnamäng, on selle aluseks mängijate tugevad individuaalsed oskused. "Golden State Warrior [NBA meister nii 2015 kui 2017] on täiuslik meeskond. Kuid nende edu tuleneb sellest, et nad oskavad meeskonna huvides ära kasutada selliste meistrite nagu Kevin Duranti või Stephen Curry suurepäraseid oskusi," arutles ta.

Emotsionaalne plahvatus 

Dalton loodab, et ta suutis nädala jooksul anda Halliku korvpallikooli mängijatele positiivse impulsi arendada veelgi innukamalt oma mängijaoskusi ja tahtmist saada väga heaks korvpalluriks.

Reinar Halliku sõnul mõjusid Daltoni trennid korvpallikooli poistele emotsionaalse plahvatusena. "Esimeses trennis poisid ikka värisesid erutusest. Aga Tremaine on väga hea treener, kes näitab kõik asjad ise ette ja oskab noori väga hästi innustada ja motiveerida," rääkis ta.

Märkimisväärset kasu loodab Hallik mõnest trennist ka esindusmeeskonna jaoks. "Ta võttis ühe kaupa kõik mängijad ette ja näitas üksikasjalikult, kuidas vastast üle mängida − nii kaitses kui rünnakul. See on nii vanematele kui noorematele mängijatele hindamatu kogemus," tõdes ta.

Esindusmeeskonna kogenumaid mängijad Riho Unt rääkis trenni hingetõmbepausil, kui oli Daltoniga järjest mitmeid üks ühe vastu olukordi läbi mänginud, et selline trenn näitab ilmekalt, millise agressiivsusega Ameerika korvpallis harjutatakse. "See on päris karm, aga sama väga kasulik," leidis ta, lisades, et edu võti seisneb paljudes pealtnäha pisikestes nüanssides, mida tuleb treenida automaatsuse saavutamiseni: kuidas teha rünnakul palliga liikudes äkkpeatusi ja äkkstarte ning jälgida samas kehaasendit, et mitte kaotada vastase kergest kontaktist tasakaalu.

Kogenud keskmängija Ülar Sala tundis heameelt, et sai trennis korvi all maadelda 202 cm pikkuse jõulise prantslase Jean-Christophe Bores'ga. "Väga hea uus kogemus. Lõpuks saab ka väga suurte meestega trenni teha ja end korvi all tõeliselt proovile panna. Kui oled sellise mehe vastu trennis harjutada saanud, siis on teises liigas kindlam tunne minna mis tahes vastase vastu," sõnas ta, märkides, et enne play off'i kohtumisi on sellised trennid väga hea kool.

Meeskond on püsinud võidulainel

Pärast enne jõule Keilalt saadud 56punktilist šokikaotust ja sellele järgnenud tõsist koosolekut on Halliku meeskond liikunud ülesmäge. Kõigis järgnenud seitsmes vahegrupi kohtumises võeti võidud ja näiteks viimases mängus tehti ise koguni 52 punktiga ära Terminal Oilile nõnda, et Reinar Hallik ise ei pidanudki mängu sekkuma.

"Mul oligi plaan noori mängitada. Nad olid tublid, pingutasid ja tegid oma ära. Olen sellise mänguga täitsa rahul," sõnas Hallik, lisades, et murdepunkt noorte suhtumises saabus jaanuaris. "Hea vaadata, kuidas noored võitlevad viimase veretilgani nii trennis kui mängudes. Olen neile öelnud, et ma ei anna neile niisama midagi, nad peavad vanemad mehed eest ära puksima."

Tänases esimeses play off'i kohtumises läheb Halliku meeskond võõrsil vastamisi KK Viimsi/Kesklinna KKga, kes tuli täiseduga esimeseks tugevuselt kolmandas vahegrupis. Meeskond koosneb peamiselt 16-18aastastest noortest.

"Meil ei ole tänavu eesmärk nui neljaks teine ära võita. Kuid kaotama me loomulikult kellelegi ei lähe. Vaatame, kui kaugele meid tiivad kannavad," ütles Hallik.

Play off'i esimese ringi korduskohtumine toimub Jõhvis 16. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles