Eesti tippsprinterid jagavad medaleid Pannjärvel

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval võib Pannjärvel Eesti sprindikulla nimel suuskadel kihutamas näha ka Marko Kilpi, kes äsjastel olümpiamängudel näitas, et klassikasprindis on ta maailma 18. mees. 

TAIRO LUTTER (Postimees/Scanpix)
Laupäeval võib Pannjärvel Eesti sprindikulla nimel suuskadel kihutamas näha ka Marko Kilpi, kes äsjastel olümpiamängudel näitas, et klassikasprindis on ta maailma 18. mees. TAIRO LUTTER (Postimees/Scanpix) Foto: Põhjarannik

Eelolev nädalavahetus pakub Ida-Viru suusahuvilistele võimalust kaasa elada Eesti paremate suusatajate vaatemängulistele võidusõitudele: meistritiitleid jagatakse nii täiskasvanute klassikasprindis kui noorte ühisstardist sõidus ja teatesõitudes. 

"Tõotab tulla väga põnev nädalavahetus," ütleb võistluste juht ja Alutaguse suusaklubi treener Avo Sambla. "Kavas on haaravad võistlused, kus on võimalik oma silmaga näha, kui kiiresti paremad sprinterid suuskadel lendavad."

Kilp ja Tammjärv stardis

Laupäeval selguvad Pannjärvel Eesti meistrid täiskasvanute ja kuni 23aastaste seas klassikasprindis. Tegu on võistlustega, mis detsembris lumepuuduse tõttu ära jäid. Nüüd otsustas suusaliit need üle tuua Pannjärvele, kuhu samaks nädalavahetuseks olid juba varem planeeritud noortevõistlused. 14-18aastased Eesti noored selgitavad laupäeval välja parimad klassikastiilis ühisstardist sõitudes, pühapäeval on kavas teatesõidud.  Kahe päeva jooksul tuleb Pannjärvel starti eeldatavalt üle 200 võistleja.

Avo Sambla sõnul seab selline tihe võistlusprogramm korraldajatele päris suure väljakutse. "Vajame päris palju vabatahtlikke, et eri võistlusformaatide jaoks kiiresti raja märgistust muuta ja võistlejate liikumist suunata. Klassika ühisstartide puhul on vaja ka tavapärasest rohkem kohtunikke, et jälgida reeglitest kinnipidamist," rääkis ta.

Eesti paremaid meessuusatajaid koondava Team Haanja treener Anti Saarepuu ütles eile Põhjarannikule, et laupäeval tulevad Pannjärvel starti olümpial osalenutest Marko Kilp, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Kilp jõudis Pyeongchangis klassikasprindis eelsõidust 15. ajaga edasi ning pälvis kokkuvõttes 18. koha. Karel Tammjärve parimaks tulemuseks olümpial jäi 22. koht 15 km vabastiilis sõidus.

Et lumiseid nädalavahetusi on tänavusel talvel olnud vähevõitu, siis osa Eesti paremaid, nagu Algo Kärp ja Raido Ränkel, osaleb samale laupäevale jaanuari lõpust edasi lükatud Viru maratonil.

Torino olümpial ise sprindis 8. koha saanud Saarepuu ütles, et ei tunne Pannjärve sprindirada, ent ta ootab, et seal saaks ikka klassikasammu sõita, mitte ainult paaristõugetega rada läbi lükata.

Avo Sambla sõnul on sprindiraja jälgimiseks kõige põnev koht tuubimäe kõrval olev järsk tõus. "Seal teevad tugevamad eeldatavasti teistega vahed sisse," lausus ta.

Kuigi lumeolud on Pannjärvel head, tuleb Sambla sõnul korraliku klassikaraja jaoks võistluste-eelsel päeval mitmetes kohtades ka labidaga tööd teha ja lund juurde loopida.

Ida-Viru noored sihivad medaleid

Ida-Viru viimaste aastate edukamaid noorsuusatajaid Vane Vähk läheb laupäeval mõõtu võtma endast märksa vanemate konkurentidega sprindirajale. "Talle tasub idavirulastel kindlasti tulla kaasa elama. Saab näha, kuidas ta kodurajal võrdluses Eesti kõige teravamate sprinteritega välja paistab," ütles Sambla.

Tema sõnul sihivad Alutaguse suusaklubi noored medaleid aga ka ühisstardist sõitudes. Kuni 18aastaste neidude seas on favoriitideks nii Aveli Uustalu kui Helin Müüdla. Jaanuaris peetud noorte meistrivõistlustel eraldistardist sõidus jõudsid nad mõlemad kuue hulka. "Neil mõlemal on sel talvel hea vorm vaheldunud haiguselainetega. Loodetavasti tulevad nüüd kodusel Pannjärvel head sõidud välja," rääkis Sambla, kelle sõnul kuulub kuni 18aastaste noormeeste seas Eesti paremikku ka Kaspar Krauvärk.

Sambla loodab, et esikolmikusse võivad jõuda ka mõned nooremate vanuseklasside Ida-Viru suusatajad. "Kevadised võistlused on sageli üllatusi pakkunud," sõnas ta.

Poodiumikohti sihivad Sambla sõnul Alutaguse noored ka pühapäevastes teatesõitudes. "Kuna väga ühtlasi võistkondi suudavad välja panna vähesed klubid, siis võib eeldada, et tulevad väga põnevad sõidud, kus järjestus võib oluliselt muutuda iga etapi järel. Meil on oma võimalused mitmes vanuseklassis," ennustas ta.

Kui pealtvaatajatele tõotab nädalavahetusel tulla mõnus ilm, siis määrdemeistritele pakub nullilähedane temperatuur kõvasti peamurdmist, et võimalikult hea libisemise ja pidamisega suusad võistlejatele ette valmistada.  Suuskade määrimisega pihtapanek või altminek võib omakorda pakkuda neil võidusõitudel üllatusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles