Kohtla-Järve noormees on omavanuste maadlejate seas maailma viies

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
19aastasest Kohtla-Järve noormehest Erik Reinbokist on saanud Eesti vabamaadluse suurim tulevikulootus.  

ERAKOGU
19aastasest Kohtla-Järve noormehest Erik Reinbokist on saanud Eesti vabamaadluse suurim tulevikulootus. ERAKOGU Foto: Põhjarannik

19aastane Kohtla-Järve noormees Erik Reinbok sai laupäeval hakkama Ida-Viru maadlejate viimaste aastate säravaima saavutusega, tulles juunioride maailmameistrivõistlustel viiendale kohale. 

Slovakkias toimunud kuni 20aastaste juunioride maailmameistrivõistlustel osales Reinboki kaalus (kuni 74 kg) 27 maadlejat. "Konkurents oli märksa tugevam kui suvel toimunud Euroopa meistrivõistlustel, sest nii Ameerikas kui Aasia riikides on maadluse tase tugev. Tegu on olümpiaalaga ja paljud riigid tahavad sel alal tipus olla. Erik oli oma kaalukategoorias ainus Balti- ja Põhjamaade esindaja," rääkis võistluse tugevast tasemest treener Aleksei Hapov klubist Kuldkaru.

Medalivõit oli lähedal

Augustis Roomas toimunud EMil sai Reinbok Eesti koondise parimana kaheksanda koha. Veelgi parem tulemus läks osaliselt selle nahka, et lennupagasis läks kaduma kott koos eritoiduga, mis on maadlejatel kaalu reguleerimisel äärmiselt tähtis.

Nüüd Slovakkias selliseid viperusi ei tekkinud. Hapovi sõnul oli Reinbokil õnne ka loosiga. Kvalifikatsiooniringis oli ta vaba. Kaheksandikfinaalis tuli küll ameeriklaselt Mekhi Kevin Lewiselt võtta vastu 0:10 kaotus, kuid et ameeriklane pääses finaali ja tuli ka maailmameistriks, tekkis Reinbokil võimalus heidelda kõrgete kohtade pärast lohutusringi kaudu. Seal alistaski ta 12:1 Lõuna-Aafrika Vabariigi maadleja Matthew Trevor Bartletti.

Järgmise matši võitmine oleks viinud Reinboki juba medalile. Paraku jäi ta Mongoolia maadlejale Bat-Erdene Byambasurenile alla 1:12.

Aleksei Hapovi sõnul alustas tema õpilane matši hästi ja läks ka 1:0 juhtima. Seejärel tegi ta aga parteris vea, mis võimaldas vastasel saada käehaare, mille ta realiseeris võtete seeriaga lühikese ajaga kümneks punktiks. "Skoori põhjal oleks tegu justkui veenva allajäämisega. Tegelikult oli üsna võrdne matš, kuid sellisest ühest veast tingitud suurest kaotusseisust oli juba väga raske välja tulla," rääkis treener.

Järgmisel aastal on MM Eestis

Kuigi maailmameistrivõistluste medalist ilmajäämine sellele niivõrd lähedale jõudes jääb Hapovi sõnul ikka kripeldama, on ka viies koht MMil juunioride seas, kes on aasta-paari pärast sekkumas meeste maadlusesse, silmapaistev tulemus. "Eks me oleme selle nimel ka väga palju vaeva näinud ja liikunud loogiliselt samm-sammult selles suunas," rääkis Hapov, kes on Reinbokki treeninud ajast, mil ta koolis alles teises klassis käis.

Tänavugi eelnesid tiitlivõistlustele mitu treeninglaagrit Venemaal. Ta võitis esikoha turniiril "Tallinn Open", oli teine tugeva koosseisuga juunioride turniiril New Yorgis, tuli Eesti täiskasvanute meistriks.

Vanus võimaldab Reinbokil ka järgmisel aastal osaleda juunioride maailmameistrivõistlustel, mis sedapuhku toimuvad Eestis. Kodusel MMil tahaks Reinbok maadelda veelgi edukamalt kui äsja Slovakkias. Veelgi paremini tähendaks aga juba medalivõitu. "Juunioride maailmameistrivõistlused on temale järgmisel aastal kõige tähtsam võistlus," sõnas Hapov.

Eesti vabamaadlejad pääsesid viimati olümpiale 22 aastat tagasi.  2020. aastal toimuvatele Tokyo olümpiamängudele jõuda oleks praegu alles 19aastasele Reinbokile Hapovi sõnul hirmkeeruline ülesanne. Olümpiale pääseb vaid 14-16 maadlejat. Koha sinna saavad üksnes täiskasvanute maailmameistrivõistluste viis paremat ja lisaks mitmete regionaalsete kvalifikatsiooniturniiride võitjad. Aga kui areng jätkub ilma suuremate tagasilöökideta, siis 2024. aasta olümpia võiks tal juba kindlasti sihikul olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles