Aleksei Hapovit ootab töö Eesti koondises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Aleksei Hapovi (vasakul) hoolealuste saavutused viisid selleni, et talle usaldati ülesanne taastada Eesti vabamaadluse maine rahvusvahelisel areenil.
Treener Aleksei Hapovi (vasakul) hoolealuste saavutused viisid selleni, et talle usaldati ülesanne taastada Eesti vabamaadluse maine rahvusvahelisel areenil. Foto: Matti Kämärä

Eesti maadlusliit ei ole veel lõplikult kinnitanud otsust määrata Kohtla-Järve Kuldkaru esindaja Aleksei Hapov Eesti vaba- ja naistemaadluse koondise peatreeneriks, kuid treenerite nõukogu on otsuse teinud. Uue olümpiatsükli jooksul tuleb kohtlajärvelasel tõestada, et klubi noorte atleetide saavutused pole juhuslikud ja ta suudab abiks olla maadlusspordi arendamisel Eestis.  

Eesti kreekarooma maadlejate saavutused - mõne päeva eest võitis Heiki Nabi OM hõbemedali - sunnivad pilku pöörama ka vabamaadlusele. Viimati esindas meie vabamaadlejaid olümpiamängudel Küllo Kõiv 1996. aastal. Tänavustel MM-võistlustel  ei olnud Eestit esindamas ühtki täiskasvanud vabamaadlejat.

Eesti vabamaadluse liidus otsustati probleem lahendada uue vanemtreeneri määramisega vaba- ja naistemaadluse koondisele. Ainsaks kandidaadiks osutus konkursil Kuldkaru esindaja Aleksei Hapov.

"Ei tea, miks kandidaate rohkem ei olnud. Ootasime rohkem avaldusi. Sellegipoolest otsustasime, et koondist hakkab juhendama Aleksei. Tema klubi noorte saavutused tõestavad, et talle on see jõukohane ülesanne. Loodame, et tal õnnestub vabamaadlusse positiivseid muudatusi tuua," märkis alaliidu peasekretär Mehis Kard. "Maadlusliidu juhatus ei ole veel otsust kinnitanud, kuid me loodame siiski viljakale tööle järgmisel neljal aastal."

"Mulle tehti sarnane ettepanek üle viie aasta tagasi, kuid tookord ma keeldusin, pidades end liiga nooreks. Praegu olen selleks valmis, vähemalt teadmiste osas," märkis 39aastane Hapov.

"Mu isikliku arvamuse kohaselt on Aleksei hetkel Eesti parim vabamaadluse treener. Viimase aja saavutused kinnitavad seda väidet. Seepärast usun, et see samm on tema arengu mõttes õige," lisas Kuldkaru president Sergei Merkulov.

Tuleb luua süsteem

"Ütlen ausalt, et see kõik on väga tõsine asi. Sisuliselt tuleb alustada nullist. Erinevalt kreekarooma maadlusest puudub meie vabamaadluses praegu süsteem. Esimene ülesanne ongi selle ülesehitamine. Meil on ideid, kuidas teha muudatusi. Ent paljud asjad vajavad finantseerimist. Parimatele on vaja luua mugavad tingimused, neil peavad olema lepingud. Tuleb luua tingimused treeninguteks ja õppimiseks. Igal juhul näen ette, et algus on väga raske," kirjeldas oma ülesandeid Aleksei. "Sest kui me peame silmas võimalikku kohta 2016. aasta OMil, on see väga raske ülesanne. See ju eeldab vähemalt 5. kohta maailmameistrivõistlustel."

Aleksei Hapov muide eeldab, et koondise treeninglaagrid toimuvad välismaal, sealhulgas ka Venemaal. Hetkel viibib Kuldkaru treener koos kolme Eesti atleediga Kaliningradis viimases treeninglaagris enne juunioride MMi. Heatahtlik õhkkond ja tublid treeningud kohalikus spordikoolis, mille esindajad võistlevad praktiliselt kõigil olümpiamängudel, peavad Eesti atleetide arengut soodustama.

Keeleoskus pole takistuseks

Hoolimata puudulikust eesti keele oskusest usub Aleksei Hapov, et see ei tohiks takistuseks olla. Tema sõnul on ta juba varem pidanud klubides eestlastest treenereid asendama ja erilisi probleeme pole tekkinud: "Mul on head suhted paljude eestlastest treeneritega, kes on nõus algul koondise juures ja laagrites abiks olema. Kuigi keelt õpin muidugi edasi."

"Maadluses rahvuslikke vahesid teha ei saagi," arvab Sergei Merkulov. Muide Mehis Kard avaldas samuti lootust, et keeleprobleemi koondises ei teki.

Klubis töötab edasi

Uued prioriteedid ei peaks mõjutama tööd koduklubis, leiab Hapov. Ta juhendab endistviisi treeninguid koondisest vabal ajal: "Mõistan, et ka siin läheb raskeks. Näiteks maikuust alates olen kodus viibinud vaid kaks nädalat. Kogu ülejäänud aeg kulus laagritele ja võistlustel käimisele," nentis Hapov.

"Ma ei usu, et klubi töös midagi muutub. Hetkel töötab meil kaks noort treenerit - Vadim Badin ja Jevgeni Soltruk. Vadimil on tõsine kavatsus jätkata treenerikarjääri. Aleksei aga jääb kogu protsessi juhendajaks ja korrigeerib nende tegevust," arvab Sergei Merkulov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles