Sompas paigaldatakse soojustrassi viimast kilomeetrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad lõpetavad Sompa uue soojustrassi paigaldamist.
Ehitajad lõpetavad Sompa uue soojustrassi paigaldamist. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve Sompa linnaosas on jõuab lõpule 10,5 kilomeetri pikkuse soojustorustiku rajamine. Uus trass asendab täies pikkuses vana, mille soojuskaod olid enam kui 50%.

Sompa elas sel suvel ulatuslike kaevetööde tingimustes. Ehitajail tuli maha panna 10,5 kilomeetrit torusid, ühendada need kõigi asula 182 majaga ja teha kõik jälle korda. Töid alustati maikuus ja need peavad lõppema hiljemalt 1. novembriks.

"Praegu pole põhjust karta, et ehitajad ei jõua soojustrassi lõpuni paigaldada ja me ei saa külmade saabudes kütma hakata," kinnitab Kohtla-Järve linnapea asetäitja Viktoria Tsventarnaja. "Pretensioone ehitajatele pole ja suuri probleeme pole objektil tekkinud. Usun, et hiljemalt 1. oktoobril jõuab soojus majadesse."

Asfaldipanek jääb maha

Sompa soojustorustiku ehitaja Consumati juhi Mihhail Pestrikovi sõnul on praeguseks rajatud üle üheksa kilomeetri soojustrassi ja jäänud on üks kilomeeter. Pestrikov kinnitab, et kuu lõpuks on see tehtud.

"60% paigaldatud torudest on juba kinni aetud ja maapinnal on läbi viidud vajalikud heakorra- ja taastamistööd," märgib Pestrikov. "Asfalteeritud on 20% plaanilisest territooriumist. Selles jääme graafikust pisut maha, kuid 1. novembriks jõuame valmis. Olukord on muidugi pingeline, sest niivõrd ulatuslikku soojusvarustuse rekonstrueerimise projekti pole ette võetud asula sünnist saadik ehk 50 aastat. Seepärast olid ka soojuskaod siin üle 50%. Uue soojustrassi lubatud soojuskadu jääb 5% piiresse."

Saavutamaks soovitud efekti korrastas Sompa soojusvarustusega tegelev ettevõte Sompa Maja ka majasisesed keskküttesüsteemid. Sompa Maja juhatuse liikme Vladimir Petersoni sõnul pole siin niivõrd tõsiselt talveks valmistutud majade ehitusajast saadik. Majadesse paigaldatakse ka soojusarvestid.

Osta võib VKG Soojuselt

Sompa uue soojustrassi maksumus on 2 miljonit eurot. Trass ühendatakse VKG Soojuse magistraaltoruga, mis kulgeb Järve linnaosast Ahtmesse. Magistraal peab valmima aasta lõpuks. VKG Soojuse teatel kulgeb ehitus plaanipäraselt, mingeid probleeme ei ole. VKG Soojuse soojusjaama soojus tõotab kujuneda sompalastele odavamaks kui asula põlevkiviõlil töötavast munitsipaalkatlamajast saadav.

Kohtla-Järve linnapea abi Ahtme ja Sompa linnaosas Vladimir Tužilkin märkis, et Sompas toimuvat võib pidada eksklusiivseks variandiks, sest 10,5 kilomeetrit trasse pole Eesti linnas veel korraga maha pandud. Siin kulgevad VKG torud ja keskkütte hind ei tohiks erineda sellest, mis teistes linnaosades. Ka seda pole kusagil mujal. Seejuures jääb täiskorras kohalik katlamaja reservi, mis lubab ootamatutele olukordadele reageerida peaaegu kohe. Ka seda mujal pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles