HITOt jagub headeks veeranditeks, aga mitte veel terveks mänguks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kullamäelt tunnustussõnu pälvinud Sander Saare üritab läbi murda Tartu mängijate pihtide vahelt.
Gert Kullamäelt tunnustussõnu pälvinud Sander Saare üritab läbi murda Tartu mängijate pihtide vahelt. Foto: Matti Kämärä

Kahel päeval järjest kodupubliku ees mänginud HITO suutis TTÜ-le võrdset vastupanu osutada 25 ning Tartu TÜ/Rockile 18 minutit, ent kuna mäng kestab 40 minutit, siis võidupunkte sel nädalavahetusel juurde ei tulnud.

Laupäeval toimunud mängus olümpiavõitja TTÜga oli esimese poolaja järel Jõhvi spordihoone tribüüni enamiku istekohtadest täitnud poolehoidjatel põhjust rõõmustamiseks küllaga, sest HITO juhtis 49:45. Võidulootus püsis elus veel kolmanda veerandi keskpaigaski. Siis tegi aga olümpiavõitja ja rahvuskoondise peatreeneri Tiit Soku poolt juhendatav TTÜ vahespurdi 13:0, mille järel oli mängus otsustav pööre tehtud.

TTÜ võidunumbriteks jäid lõpuks 82:66. Suurima panuse Tallinna klubi võitu andis ameeriklasest keskmängija Andrew Arnold, kes viskas 29 punkti ja noppis 9 lauapalli. HITO-le tõi 21 punkti Siim Laur.

HITO peatreener Priit Sternhof tõdes, et paraku sai taas saatuslikuks kolmas veerand, kui tuli sisse mõõn, mis saigi mängu saatusele otsustavaks.

Tartu armu ei andnud

Pühapäevases kohtumises sel hooajal meistriliigas vaid võite tunnistanud Tartu TÜ/Rocki alistamisest ei söandanud unistada ilmselt ka kõige paadunumad HITO fännid. Küll aga sai taas peaaegu täismaja Jõhvi spordihalli publikut näha, et HITO üritas kõigest väest.

Tartu võttis mängu vägagi tõsiselt ja pani juba avaminutitest kõva tambi peale ning HITO-l oli tegu nende maa-ala kaitse murdmisega. Pärast 17 punktiga kaotatud avaveerandit jätkas aga HITO südilt ja peamiselt tänu Edvard Trummi korvidele püsis veel 18. minutil kaotusseis täiesti viisakas - 32:41.

Taas oli aga teise poolaja algus see, kus klassi- ja massivahe selgelt esile tuli ning kolmanda veerandi lõpuks oli Tartu käristanud edu juba 43punktiseks. Tartu võit tuli lõpuks numbritega 114:62. Jõhvi publik sai näha tartlaselt nii efektseid selja tagant antud sööte kui õhust palli korvi saatmisi ning kohtumise krooniks viimastel sekunditel Joosep Toome pealtpanekut. See Eesti koondise keskmängija oligi selle mängus 22 punktiga suurim skooritegija ja tema platsil oleku ajal tekkisid ka HITO-l suurimad probleemid. Kohalikku publikut hullutasid aga HITO mängijate mõned säravad sooritused, kui pikkade ja võimsate vastaste vahelt õnnestus läbi murda või ründelauast pall napsata.

Suurele edule vaatamata ei püsinud tartlaste peatreener Gert Kullamäe pingil sugugi rahulikult, vaid plahvatas vahel päris ägedalt, kui mõned kiirrünnakud ei õnnestunud või söödud viltu läksid. "Need olid sellised mõned olukorrad, mis teevad ikka treeneri morniks, kui mehed ei tee platsil seda, mida neilt oodatakse," ütles Kullamäe pärast kohtumist, tõdedes, et kohtumist ilmselgelt nõrgema vastasega kasutataksegi mõnede enda jaoks vajalike asjade katsetamiseks.

Enesekindluse kasvatamine

Samas tunnustas Kullamäe HITOs tehtatavat tööd.  "Meistriliiga tasemel paneb mängijate "materjal" asjad paika. Kui vaadata HITO koosseisu, siis eesliinil on ju minupikkused mehed [196cm pikk Kullamäe mängis ise tagamängija positsioonil]. Loomulikult on neil väga raske mängida endast suurematega. Aga tähtis on, et HITO noortevõistkonnad mängivad hästi ja kui siit jõuab kord üks-kaks mängijat välja Eesti rahvuskoondisesse, siis on see ettevõtmine igati õnnestunud," sõnas Kullamäe.

Priit Sternhofi hinnangul ei tohiks suured kaotused tugevatele vastastele võtta ära mänguisu. "Sellised mängud peavadki enesekindlust kasvatama, näitama, et suudame mängida küll," sõnas ta, lisades, et kuigi oskuste ja kogemuste vahe on suur, ei tohiks mängijad sellest ära ehmatada.

"Täna kahjuks mõned mängijad, kellest poleks seda oodanudki, ehmatasid esimestes mänguolukordades ära. Kui lased vastastel liiga lihtsalt endale pähe istuda, siis muutub kogu mäng ebakindlaks," arutles Sternhof.

HITO-le tõid 12 punkti nii Edvard Trumm kui Siim Laur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles