Eesti noormaadlejate eliit koguneb Kohtla-Järvele

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo Talpase mälestusvõistlused on üks pikema traditsiooniga spordivõistlusi Ida-Virumaal. Tänavu toimuvad need juba 33. korda.
Avo Talpase mälestusvõistlused on üks pikema traditsiooniga spordivõistlusi Ida-Virumaal. Tänavu toimuvad need juba 33. korda. Foto: Matti Kämärä

Sel reedel ja laupäeval toimuvad juba 33. korda Ida-Virumaa läbi aegade kõige tuntuma maadleja Avo Talpase mälestusvõistlused, kuhu oodatakse Eesti noorte paremiku kõrval ka maadlejaid mitmest välisriigist.

Võistluse peakorraldaja Kohtla-Järve spordiseltsi Kalev esimehe ja maadlusaktivisti Ilmar Taluste sõnul on tänavu uuenduseks võistkondlik turniir. Kui laupäeval selgitatakse paremad individuaalarvestuses, siis reedel heitlevad võistkondliku võidu nimel Eesti spordiseltside Kalev ja Jõud ning Soome spordiseltsi TUL meeskonnad. Peale soomlaste on Kohtla-Järvele tulemas ka kaks maadlusklubi Norrast. Lisaks loodab Taluste Kohtla-Järve spordihoone saali paigaldataval matil näha Läti ja Leedu maadlejaid.

Noored ja harrastajad

"Ligemale sada maadlejat tuleb kokku," sõnas Taluste, lisades, et sellele võistlusele on kaasa elanud ikka täismaja ehk ligemale 300 inimest. Taluste sõnul toob see võistlus tavaliselt kokku ka suure hulga Kohtla-Järve maadlusveterane, kes nüüd elavad Eesti eri paigus. Kuigi turniiri põhirõhk on noortel, loodab Taluste, et osalema tulevad ka mõned Eesti täiskasvanute koondise liikmed.

Eesti koondise peatreener, mullu Eesti aasta treeneriks valitud Henn Põlluste ütles, et Londoni olümpial hõbemedali võitnud Heiki Nabi Kohtla-Järvele tulla ei saa, sest peab samal ajal võistlema Saksamaal. Küll aga kaaluvad Avo Talpase mälestusvõistlusel osalemist Kohtla-Järvelt pärit Anar Zeinalov ja Londoni olümpial 8. koha pälvinud Ardo Arusaar, kes praegu on treeninglaagris Soomes.

Põlluste sõnul on Talpase memoriaal Eesti maadluskalendris auväärsel ja hinnatud kohal. "Seda  eelkõige juunioride ja noorte klasse silma pidades. See on võistlus, mille põhjal sõelutakse välja koondise kandidaadid eri vanuseklassides tänavusteks tiitlivõistlusteks. Noorte paremikul tuleb seal kohal olla," ütles ta.

Koondise peatreeneri sõnul on see võistlus täiskasvanute klassides heaks mõõduvõtmise kohaks ka harrastajatele. "Selles mõttes on võib-olla isegi hea, et seal väga palju tippe kohal ei ole. Kui tase oleks liiga kõrge, siis kaoks harrastajatel osalemise huvi, sest peksupoiss ei taha ju keegi olla," sõnas ta, tunnustades Ilmar Talustet selle võistluse elushoidmise eest.

Kui aastakümnete eest oli see võistlus üks Kohtla-Järve tähtsamaid spordivõistlusi, mille korralduskomiteesse kuulusid ka linnajuhid, siis nüüd on suurem osa läbiviimisega seotud tööst vaid Taluste õlgadel. "Suuri probleeme pole, sest aastate jooksul on korraldustöös enamik asju paika loksunud. Põhiline on vajalik eelarve kokku saada. See pole kerge, kuid igal aastal on õnnestunud siiski piisavalt toetajaid leida," sõnas ta.

Kohtla-Järvel taas olemas treener

Kui viimastel aastatel peeti seda võistlust olukorras, kus Kohtla-Järvel enam kreeka-rooma maadlusega ei tegeldud, siis nüüd on Talustel hea meel, et alates läinud sügisest on see spordiala linnas taaselustunud.

Nimelt on Kadrinast pärit maadleja Siim Abner pärast Tartu  ülikooli lõpetamist avanud Järve gümnaasiumis treeningrühma, kus käib ligemale 40 poissi vanuses 7-14 aastat lähimast ümbruskonnast. "Avo Talpase mälestusvõistlused on paljudele nendele poistele esimeseks suuremaks võistluseks, kus nad saavad võimaluse end teistega võrrelda. See on nendele tähtis  ja nad ootavad seda väga," sõnas Abner.

Eelmisel aastal Eesti meistriks tulnud Siim Abneri sõnul oli talle meeldivaks üllatuseks, et poiste ja nende vanemate seas huvi maadluse vastu nii suur on. "Ei oskagi täpselt öelda, kas tuleb see Heiki Nabi olümpiamedalist või millestki muust. Näiteks pole palju aastaid Kohtla-Järvel ühtegi eesti keeles rääkivat maadlustreenerit olnud," arutles Abner.

Tema sõnul on plaanis avada treeningrühm ka Jõhvi gümnaasiumis, aga selleks tuleb enne leida raha maadlusmati ostmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles