Kiviõli suusamägi võõrustas esimest võistlust

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johanna Udras sai oma vanuseklassis Eesti meistritiitli suurslaalomis.
Johanna Udras sai oma vanuseklassis Eesti meistritiitli suurslaalomis. Foto: Matti Kämärä

Möödunud pühapäeval esimest võistlust võõrustanud Kiviõli seiklusturismi keskuses jagati lisaks mäesuusatamise karikasarja punktidele ka Eesti noorte meistritiitleid slaalomis. 

Ehkki Kiviõli seiklusturismi keskuses on seni avatud ainult kaks 400meetrist suusanõlva, peeti pühapäeval seal esimest võistlust. Keskus võõrustas seni üksnes Lõuna-Eestis tuuritanud mäesuusasarja Alexela Noorte Alpituuri, kus sellel nädalavahetusel jagati välja ka Eesti noorte meistritiitlid slaalomis ja suurslaalomis.

Mäesuusatamiseks parima reljeefiga

Esialgu 10. veebruaril toimuma pidanud mäesuusasarja teine etapp tõi kohale üle poolesaja noore suusataja, kes võtsid üksteiselt mõõtu nii slaalomis kui suurslaalomis. Sisuliselt on noortele suunatud karikasari üks väheseid suusaliidu kalendris olevaid mäesuusavõistlusi Eestis, sest neile, kes on sündinud enne 1999. aastat, korraldatakse võistlusi Eestist väljas.

Karikasari sai sellel aastal alguse Kuutsemäel, pärast Kiviõli etappi liigutakse Lõuna-Eestisse tagasi ning sõidetakse Munamäel. "Eestis oli seni kolm kohta, kus võistlusi korraldada sai: Munamäel, Kuutsemäel ja Kütiorus. Nüüd on lisandunud Kiviõli," rääkis võistluse korraldaja, suusaliidu mäesuusatamise alaliidu juhatusse kuuluv Üllar Koni, kelle sõnul on Kiviõli peale selle, et ta on senistele võistluspaikadele hea vaheldus, ka Eesti parema reljeefiga suusamägi mäesuusatamiseks.

Esialgu nädal varasemaks planeeritud võistlus lükati edasi lumenappuse tõttu - slaalomitokke polnud kuhugi kinnitada. "Aga kui lumeolud seal veelgi paranevad, siis on see võistluskoht number üks Eestis," ennustas ta, et seni Lõuna-Eestis tuuritanud sari tuleb ka järgmisel aastal Kiviõlisse. Seda muidugi juhul, kui sarja toetaja sellega nõus on.

Praegu on Eesti noorte mäesuusatamine koondunudki eelkõige Lõuna-Eestisse ning sarjas domineerivad just sealsete klubide esindajad. Koni loodab, et tulevikus hakkavad võistlustel kaasa rääkima ka Põhja-Eesti klubid, sealhulgas Kiviõli ise, kus lisaks headele harjutamistingimustele luuakse ka kooli juures võimalus mäesuusatamisega tegelda. "See on täiesti uuenduslik," kiitis Koni Kiviõli kooli ettevõtmist viia sisse mäesuusatamise õppeprogramm.

Eesti mäesuusatamine elab Soomes

Kui sellel nädalavahetusel jagati noorteklassis välja slaalomi ja suurslaalomi Eesti meistritiitlid, siis juunioride ja täiskasvanute klassis ei toimu riigi esivõistlused Eestis, vaid hoopis Soomes. "Põhjus on lihtne - Eestis pole piisavalt kõrgeid mägesid," põhjendas Koni.

Isegi nüüd, kui Kiviõli mäega tuli Eesti mäesuusatamisele kõrgust juurde, ei koli täiskasvanute võistlused Soomest siia tagasi - Eesti mäesuusanoored õpivad suuremalt jaolt just Soome mäesuusakoolides ja neil on lihtsam põhjanaabrite juures võistlustel osaleda, kui oma paar korda aastas toimuvaid koduskäimisi siinsete võistlustega ajastada.

EESTI MEISTRIVÕISTLUSED SLAALOMIS

U10 SL tüdrukud

1. Paula Pütsepp, SK Mäesuusakool;  2. Eliisa Lemmats, MSK V-Munamägi; 3. Gerda Järv, MSK V-Munamägi

U10 SL poisid

1. Aleksander Luik, Nordiko; 2. Laur Mägi, SK Mäesuusakool; 3. Hans-Markus Danilas, MSK V-Munamägi

U12 SL tüdrukud

1. Carmen Piho, MSK V-Munamägi; 2. Jane Paulus, SK Mäesuusakool; 3. Hanna Mägi, SK Mäesuusakool

U12 SL poisid

1. Robi Reinok, SK Mäesuusakool; 2. Ants All, MSK V-Munamägi; 3. Karl Sebastian Dremljuga, SK Mäesuusakool

U14 SL tüdrukud

1. Laura Jakuson, SK Mäesuusakool; 2. Anna Kuus, SK Mäesuusakool; 3. Meriliis Kukk, MSK V-Munamägi

U14 SL poisid

1. Kert Riitsalu, MSK V-Munamägi; 2. Robin Reismann, SK Mäesuusakool; 3. Sander Jaguson, SK Mäesuusakool  

Suurslaalom

U10 GS tüdrukud

1. Paula Pütsepp, SK Mäesuusakool; 2. Anni Nurk, SK Mäesuusakool; 3. Eliisa Lemmats, MSK V-Munamägi

U10 GS poisid

1. Aleksander Luik, Nordiko; 2. Laur Mägi, SK Mäesuusakool; 3. Hans-Markus Danilas, MSK V-Munamägi

U12 GS tüdrukud

1. Johanna Udras, SK Mäesuusakool; 2. Carmen Piho, MSK V-Munamägi; 3. Jane Paulus, SK Mäesuusakool

U12 GS poisid

1. Erik Sume, SK Mäesuusakool; 2. Karl Sebastian Dremljuga, SK Mäesuusakool; 3. Robi Reinok, SK Mäesuusakool

U14 GS tüdrukud

1. Anna Kuus, SK Mäesuusakool; 2. Laura Jaguson, SK Mäesuusakool; 3. Meriliis Kukk, MSK V-Munamägi

U14 GS poisid

1. Kert Riitsalu, MSK V-Munamägi; 2. Sander Jaguson, SK Mäesuusakool; 3. Romet Lemmats, MSK V-Munamägi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles