Vastu seina surutud HITO-l on homme ellujäämismäng

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Sternhofil tuleb leida reedeseks mänguks õiged käigud, kuidas 14punktiline kaotusseis Kohila vastu tasa teha ja kindlustada HITO-le koht meistriliigas ka järgmiseks hooajaks.
Priit Sternhofil tuleb leida reedeseks mänguks õiged käigud, kuidas 14punktiline kaotusseis Kohila vastu tasa teha ja kindlustada HITO-le koht meistriliigas ka järgmiseks hooajaks. Foto: Matti Kämärä

Eesti korvpalli meistriliigas püsimajäämiseks tuleb HITO-l reedel õhtul Jõhvi spordihallis toimuvas teises üleminekumängus alistada esiliiga tänavune võitja Kohila vähemalt 15 punktiga. 

HITO jaoks muutis olukorra kriitiliseks pühapäeval Kohilas peetud avamäng, kus jäädi vastasele selgelt alla 68:82. Positiivseks pooleks selles kohtumises oli vaid see, et vahepeal päris täbaraks muutunud seisu, kui pärast kolmandat veerandit oli vahe kärisenud juba 23 punktile, õnnestus viimase kümne minuti jooksul siiski oluliselt tasa teha.

Pikk paus andis tunda

Lõpuks 14punktiliseks kahanenud kaotus annab kodumänguks  ka HITO-le võimaluse, kuid seeria üldvõiduks vajalikku vähemalt 15punktilist võitu pole reedel kindlasti kerge kätte saada.

HITO peatreeneri Priit Sternhofi sõnul andis pühapäevases mängus tunda, et HITO meistriliigas osalev koosseis polnud ligemale kuu aega kordagi koos mänginud ega treeninud. Nooremad, kuni 20aastased mängijad osalesid eelnenud nädalatel noorteturniiridel, vanematel olid mõned mängud Ida-Viru meistrivõistlustel. "Kokkumängu leidmiseks kulus aega. Vahetusest sekkunud mehed ei tabanud mängurütmi ja nii see vahe muudkui kasvas. Hea, et viimasel veerandil suutsime ikkagi oma mängu kiiremaks saada ja kaotust vähendada. See peaks andma indu ka koduseks mänguks, aga raske mäng tuleb kindasti," sõnas ta.

Kohila võistkonnas on mitmeid varasematel aastatel meistriliiga klubides mänginud korvpallureid, nagu näiteks 206 cm pikk keskmängija Heiko Niidas, ääremängija Heigo Erm või tagamängija Margus Klementsov.  Nemad tegidki HITO vastu ära põhitöö - Klementsov tulistas 22 punkti, Niidas noppis 13 lauapalli.

Võtsid põhimehed kinni

"Nad mängisid meid targalt ja selgelt üle," tõdes Sternhof, tõstes eriti esile Kohila sitket kaitsemängu. "Nad võtsid korvi all nii kõvasti kokku, et läbimurde võimalusi ei tekkinud, ja paraku polnud meil ka eemalt kõige parem viskepäev," rääkis Sternhof.

Kohila mängijad suutsid edukalt ohjata HITO kaht põhilist skooritegijat Siim Lauri ja Sander Saaret - nende mõlema punktisaak jäi alla kümne. Niidasega oli korvi all raskustes ka Edvard Trumm, kelle mänguaeg sai viie vea tõttu täis enne lõpuvilet.

HITO parimaks kerkis selles mängus Tõnis Uueküla, kes viskas 16 punkti.

Kohilas toimunud mängust jäid vigastuse tõttu kõrvale Artur Saariste ja Georg Tambre ning treeneri sõnul ei tee nad suure tõenäosusega kaasa ka reedeses kordusmängus. "Ülejäänud on kõik terved ja ma usun, et hooajalõpu väsimusest hoolimata tahavad nad kõik kodupubliku ees panna hooajale võiduka punkti," sõnas ta.

HITO võib saada lisakoha

Kuigi reeglite järgi peaks meistriliiga viimase ja esiliiga võitja vahel peetavates üleminekumängudes vaid parim saama koha  järgmiseks hooajaks meistriliigasse, ei tähenda see siiski ilmtingimata veel sada protsenti, et kaotajal see võimalus täiesti kaoks.

Praegu ei ole veel selge, kas kõik sel aastal meistriliigas osalenud meeskonnad ka järgmisel hoooajal jätkavad ning kui palju võistkondi üldse meistriliigasse jääb.

HITO esindaja Rene Kundla sõnul võib liiga juhtkond eraldada ala populariseerimise huvides Ida-Virumaale lisakoha sõltumata sellest, kuidas lõppevad üleminekumängud. "Kuid tahaksime siiski koha meistriliigas välja teenida sportlikul moel, mitte mingite otsuste põhjal," lausus ta.

Priit Sternhofi sõnul oleks mängijate tulevikku silmas pidades kindlasti kasulikum jätkata meistriliigas.  "Oleme esimesel aastal saanud vajalikke kogemusi, mille pealt on nüüd, kus poisid ka vanemaks saavad, õige aeg teha järgmine arengusamm. Eeldatavasti suudaksime järgmisel aastal selles seltskonnas pakkuda rohkem konkurentsi," ütles ta.

Meistriliiga põhiturniiril jäi HITO üheksa võistkonna seas viimaseks. 32 mängust saadi kolm võitu - Rapla, Pärnu ja Tallinna Kalevi üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles