Kohtla-Järvele on tulemas pool tuhat rulluisutajat

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mullu toimunud esimesel rulluisuvõistlusel Kohtla-Järve Keskalleel oli ligemale 40 võistlejat, siis tänavu on oodata osalejaid üle kümne korra rohkem.
Kui mullu toimunud esimesel rulluisuvõistlusel Kohtla-Järve Keskalleel oli ligemale 40 võistlejat, siis tänavu on oodata osalejaid üle kümne korra rohkem. Foto: Matti Kämärä

Pühapäeval, 16. juunil on suur osa Kohtla-Järve kesklinnast rulluisutajate päralt, sest esmakordselt sõidetakse populaarse Eesti rullituuri üks etappidest Ida-Virumaal.

2,1 km pikkune ring teeb kahe kaevuri monumendi eest mööda Keskalleed tiiru ümber kesklinna pargi ja jõuab välja ka kultuurikeskuse juurde. Põhidistantsil osalejad läbivad 20 ringi ehk täismaratoni distantsi 42,195 km. Kelle jaoks see liialt ränk katsumus tundub, saab osaleda 16 km sõidus. Lisaks toimuvad ka lühemad lastesõidud ja võidusõidud nii suusarullidel kui ratastoolidega.

Keskallee võlus ära

Seitsmes Eesti eri paigas suve jooksul toimuva võistlussarja peakorraldaja MTÜ Rulliklubi juhataja Jaanus Ritson sõnas, et idee viia üks etappidest läbi Kohtla-Järvel sai ta mullu augustis.

Tookord peeti Kohtla-Järvel Keskalleel rulluisumaraton "Kahe kaevuri" karikale. Osalejaid polnud just palju, ligemale 40, kuid nende sekka oli sattunud selle ala  üks suuremaid eestvedajaid Eestis Jaanus Ritson.

Kohtla-Järve kesklinn ja aasta varem põhjaliku uuenduskuuri läbi teinud Keskallee avaldasid talle muljet. Samuti tekkis tal hea klapp selle võistluse korraldajate Hardi Raiendi ja Kristiine Aguga. "Otsustasime juba samal õhtul, et järgmisel aastal peab samas kohas märksa suurema ürituse korraldama," sõnas Ritson.

Nüüd ongi Kohtla-Järve esimese Ida-Virumaa linnana pääsenud nende linnade hulka, kus toimub seitsmeosalise Eesti rullituuri etapp. Sarivõistlus on mõeldud rulluisutamise ja rullsuusatamise kui meeldivate suveharrastuste propageerimiseks Eesti eri paikades.

Rulluisutamine on nõudlik tehniline ala ja seepärast tuhandeid inimesi nagu rahvajooksudel või rattarallidel pole selle ala võistlustel õnnestunud Eestis veel kokku saada. Ent Ritsoni sõnul on ka selle ala populaarsus kasvuteel. Sobivaid harjutuspaiku tekib juurde ja tänu sellele kasvab ka harrastajate hulk.

Pool tuhat osalejat

Ritsoni sõnul on rullituuri etappidel olnud keskmiselt 400-500 osalejat ja umbes sellist osavõtjate arvu ootab ta ka Kohtla-Järvele. Kui see nii läheb, oleks tegu linna viimaste aastakümnete suurima rahvaspordiüritusega. Valdav osa osalejaid tuleb väljastpoolt Ida-Virumaad ja seetõttu on see sündmus ka Kohtla-Järve linnale hea võimalus enda tutvustamiseks.

Ritsoni sõnul loovad Keskallee, selle ääres olevad 40-50ndatel aastatel rajatud majad ja keskel asuv park väga mõnusa õhkkonna. "See on emotsionaalses mõttes  rullitamiseks kindlasti palju parem kui kui kusagil lagedetel väljadel või põõsaste vahel. Usutavasti on kesklinna ringi ääres osalejatele häälekalt kaasa elamas ka rohkesti pealtvaatajaid," ütles ta.

Peakorraldaja sõnul ulatuvad nobedamate rulluisutajate kiirused kuni 50-60 km/h. "Seepärast pöörame suurt tähelepanu ka turvalisusele, et teed oleksid liiklusele võistluse ajal suletud. Võistluspaikade valimisel ongi väga kaalukas tegur teekatte olukord. Kohtla-Järvel on sellega praegu väga hea seis. Tallinnas seevastu on paras peavalu, kus leida järjest paar kilomeetrit siledat asfalti ja kuidas samas saaks seal liiklust piirata," tõdes ta.

Kiir on platsis

Ida-Virumaa üks innukamaid rulluisuharrastajaid on Iisaku vallavanem ja kirikuõpetaja Avo Kiir, kes 61aastasena ei arva sugugi, et tegu oleks vaid noorte alaga.

"Mulle istub rullitamine paremini kui jooksmine, sest säästab paremini põlvi. Korra olen liialt hoogu sattunud ja teinud sellise uperkuudi, et pärast oli mitu nädalat taguots kukkumisest valus. Aga muidu pole midagi hullu juhtunud ja ma naudin seda kiirust, mis sõiduga üles õnnestub võtta," ütles Kiir, kes kavatseb 16. juunil kindlasti Kohtla-Järvel stardis olla ja võtta ette 42 kilomeetri pikkuse võidusõidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles