Alutaguse maratonirada vajab lisalund

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas Alutaguse maraton ka sel aastal toimub, sõltub sellest, kas eelseisval nädalavahetusel pudeneb taevast lund juurde või mitte. Küll on tõenäoline, et kui saabki sõita, siis pigem uisu-, aga mitte klassikastiilis, nagu on olnud eelnevatel aastatel.
Kas Alutaguse maraton ka sel aastal toimub, sõltub sellest, kas eelseisval nädalavahetusel pudeneb taevast lund juurde või mitte. Küll on tõenäoline, et kui saabki sõita, siis pigem uisu-, aga mitte klassikastiilis, nagu on olnud eelnevatel aastatel. Foto: Matti Kämärä

Kuigi korraldajad püüavad teha kõik neist oleneva, on 8. veebruariks kavandatud Alutaguse maratoni toimumine vähese lume tõttu küsimärgi all.

Ühe Ida-Virumaa suurema rahvaspordiürituse peakorraldaja Robert Peetsi teatel on nii 20 km kui 40 km ring Pannjärvel  rajamasinaga siledaks sõidetud ja pilt on üsna pruun. "Hea suusaga kindlasti mitte uudistama minna," andis ta läinud reedel maratoni kodulehel soovituse.

Osa lund puude otsas

Tema hinnangul oleks maratoni läbiviimiseks vaja juurde ligikaudu 10 cm paksust lumekihti. Sel juhul oleks võimalik sõita vabastiilis. Selleks, et korraldada Alutaguse maratoni traditsiooniliselt klassikastiilis, oleks vaja tugevat lumesadu, mis tooks juurde 15-20 cm lund.

Peetsi sõnul ei olnud eilse seisuga Pannjärve lumeoludes mingit muutust toimunud ja praegu poleks maratoni korraldada võimalik.  Kehval ajal oleks abi tugevast tuulestki, mis raputaks rajale puude okstele kogunenud lume. "Olen kolm päeva kohal olnud, aga ühtegi vähegi tugevamat tuuleiili pole sel ajal olnud," sõnas Peets.

Viimane lootus on seotud eelseisva nädalavahetusega, mil ilmateenistuse teatel on Eestis oodata lumesadu ja tuisku. "Loodame, et tuleb nii palju, et saame vähemalt uisustiilis maratoni läbi viia. Klassikaraja tegemise võimalused ei tundu praegu enam kuigi tõenäolised," tõdes ta.

Otsus tuleb esmaspäeval

Lõpliku otsuse, kas Alutaguse maratoni saab tänavu läbi viia või mitte, peab Peets teatavaks tegema järgmisel esmaspäeval. Kauem ei saa oodata, kuna võistlus on ka rahvusvahelises kalendris ja sellega on seotud oma reeglid, et piiri tagant tulijad ei asuks asjatult teele.

Peets kinnitas, et korraldajad teevad kõik endast oleneva, et 8. veebruaril Alutaguse maraton siiski toimuks, aga kui loodusjõud on selle vastu, siis pole midagi parata. Keerukas oleks Peetsi sõnul võistlust paremate lumeolude saabumise lootuses  edasi lükata. "Neid vabu nädalavahetusi on jäänud väga väheks, kuna lumepuuduse tõttu on Eestis juba mitmeid võistlusi nihutatud," ütles ta.

Pealegi on Peets rahvusvahelise suusaliidu tehnilise delegaadina veebruaris ja märtsis seotud ka mitmete välismaal toimuvate suurvõistlustega, nagu Faluni maailma karika etapp või Soome kuulsaim suusamaraton Finlandiahiihto ja üks Poola maraton.

Kui eelmisel aastal osales Alutaguse maratonil üle 1100 suusataja, siis tänavu on lumepuudus ja ebakindlus maratoni toimumises jätnud jälje ka registreerumisele. Näiteks pühapäeval toimunud samuti Estoloppeti sarja kuuluval Viru maratonil jäi osalejate arv alla poole tuhande.

Eilse hommiku seisuga oli Alutaguse maratonile end kirja pannud 281 suusatajat, neist 265 pikemale distantsile. Täna on viimane soodushinnaga registreerumise päev.

Lühematel ringidel lund on

Kui maratonirajal napib lund, siis Pannjärvel suusastaadioni juures olevatel väiksematel ringidel on seda siiski sellises koguses, et kannatab vabastiilis sõita. Eeloleval laupäeval toimub 1, 2, 3 ja 5 km ringidel ETV noortesarja etapp, mis Pannjärvel eelmise aasta lõpus ära jäi. Eeldatavalt on osalema tulemas üle poolesaja noore suusataja vanuses 8-23 aastat.

Võistlussõidud toimuvad kella 11-15 vahel ning sel ajal on need suusaringid harrastajatele suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles