Ahtmes tuleb vaatemänguline tippmaadlejate võistlus

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval Ahtmes toimuval maadlusturniiril peaks nägema nii haaravaid ja tasavägiseid võitlusi kui efektseid heiteid.
Laupäeval Ahtmes toimuval maadlusturniiril peaks nägema nii haaravaid ja tasavägiseid võitlusi kui efektseid heiteid. Foto: Matti Kämärä

Sel laupäeval toimub Ahtme spordihallis vabamaadlusturniir "Kuldkaru Open", kus osaleb enam kui 130 maadlejat 13 riigist, kelle seas on rohkesti ka oma maa täiskasvanute koondise parimaid.

Kui varasematel kordadel on Kuldkaru turniiril osalejate seas olnud põhiliselt noormaadlejad, siis seekord korraldab samanimeline Ida-Viru maadlusklubi Ahtme spordihallis täiskasvanute võistluse − üksteiselt võtavad mõõtu maadlejad, kel vanust vähemalt 17 aastat. Võisteldakse kaheksas kaalukategoorias 57-125 kilogrammini.

Enneolematult tugev tase

Klubi Kuldkaru presidendi Sergei Merkulovi sõnul on pealtvaatajatel tänavu võimalik näha teiste seas nii Saksamaa, Poola, Kreeka, Iisraeli, Inglismaa kui mitmete teiste riikide rahvuskoondise maadlejaid. "Osalejate tase on väga kõrge. Kindlasti saab näha selle spordiala tippude haaravaid ja tasavägiseid võitlusi," ütles ta.

Puhtsportliku poole kõrval eristub Kuldkaru turniir teistest maadlusvõistlustest ka vaatemängulisusega. "Nädalavahetuseks muudame Ahtme spordihalli interjööri tundmatuseni," lubas ta. Lisaks kahele maadlusmatile kujundatakse saalis eriline võistlusmiljöö ka suurte kangaste ja kardinatega ning kahe suure videoekraaniga. Kell 17 algatavatele finaalidele lisavad vaatemängulisust ka heli- ja valgusefektid.

Klubi Kuldkaru treener Aleksei Hapov, kes on käinud võistlustel paljudes riikides, tunnistas, et niivõrd efektse korraldusega turniiridele polegi ta mujal sattunud. "Seda räägivad ka meie külalised ning see on ka üks põhjusi, miks nad meelsasti siia tulevad," sõnas ta. "Meie klubi jaoks on sellise turniiri korraldamine väga suur sündmus ja kõik panustavad täiega selle nimel, et see tuleks võimalikult hästi välja."

Treeninglaagrisse oodatakse maadluslegendi

Laupäevasele turniirile järgneb nädal aega kestev treeninglaager, kuhu peaks välisriikidest jääma ligikaudu 70 maadlejat. "Maadluses on väga tähtis treenida tugevate sparringupartneritega ja seepärast ongi sellised eri riikide maadlejate osalusel toimuvad laagrid väga populaarsed," rääkis ta.

Kui turniiril osalevad vaid mehed, siis laagrisse on tulemas ka mitmed naismaadlejad, teiste seas tänavu maailmameistrivõistlustel viienda koha saanud Epp Mäe Rakverest.

Hapovi sõnul on võimalik, et laagrisse jõuab paariks päevaks Kohtla-Järvele ka tänapäeva vabamaadluse legend − kolmekordne olümpiavõitja Artur Taimazov. Usbekistani esindav osseet on võitnud raskekaalus kuldmedali kolmedel viimastel olümpiamängudel järjest, lisaks on tal ka hõbemedal Sydney olümpialt ja kaks maailmameistri kulda. "Kui tema ajagraafik vähegi võimaldab, siis tuleb ta siia ja viib läbi paar meistriklassi," ütles Hapov.

"Kuldkaru Open" on viimastel aastatel silma paistnud nimekate aukülalistega, kelle seas kuulsaim on kahekordne olümpiavõitja ja kuuekordne maailmameister Sergei Beloglazov, kes püsis alistamatuna kaheksa aastat järjest. Ameerikas töötav olümpiavõitja seekord Ahtmesse tulla ei saa. Küll aga peaks kohal olema 1983. ja 1985. aastal maailmameistriks tulnud Viktor Aleksejev. Traditsiooniks on saanud ka Venemaa tuntud spordikommentaatori Ernest Serebrjannikovi kohalolek Ahtme turniiril.

Kuldkaru oma parim maadleja ja Ida-Viru parimaks sportlaseks valitud Aleksei Baskakov peab seekordse turniiri suvel tehtud jalaoperatsiooni tõttu vahele jätma. "Tal on praegu taastumisperiood, aga usun, et järgmisel aastal näitab ta taas head maadlust," sõnas Hapov.

Kohalikest maadlejatest loodab ta enim tänavu Eesti juunioride meistriks tulnud Gleb Belokurovile, kes on sel aastal teinud märkimisväärseid arengusamme.

Ida-Virumaast on kujunenud Eesti vabamaadluse üks põhilisi tugipunkte. Tänavustel Eesti meistrivõistlustel pälviti kokkuvõttes maakondadest Viljandimaa järel teine koht ja samal kohal oli Kuldkaru ka klubide arvestuses.

Varem ka ise maadlusega tegelenud ettevõtja Sergei Merkulov sõnas, et toetab seda spordiala ja Kuldkaru turniiri eelkõige soovist teha midagi meeldejäävat Ida-Virumaa jaoks ning pakkuda siinsetele inimestele head elamust. "Maadluse propageerimisel saaksime veel palju ära teha, aga mul on hea meel, et Kuldkaru turniiri finaalide ajal on Ahtme hall publikust pungil," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles