Aveli Uustalu astus sammu maailma parematele lähemale

Erik Gamzejev
, ajakirjanik
Copy
Aveli Uustalu näitas reedel Põhja-Soomes, et suudab sprindis pakkuda arvestavat konkurentsi suurte suusariikide täiskasvanute koondistesse pürgivatele suusatajatele.
Aveli Uustalu näitas reedel Põhja-Soomes, et suudab sprindis pakkuda arvestavat konkurentsi suurte suusariikide täiskasvanute koondistesse pürgivatele suusatajatele. Foto: Timo Juursalu

19aastane Illuka suusataja Aveli Uustalu tegi reedel Soomes tugeva konkurentsiga Skandinaavia karikavõistlustel elu parima sõidu, jõudes klassikasprindis 25. ajaga eelsõidust edasi. 

Aveli Uustalu läbis eelsõidus 1,2 kilomeetri pikkuse raja ajaga 2.40.96, mis oli 70 osaleja seas 25. tulemus. Veerandfinaalist Uustalu edasi ei pääsenud, kuid sai kokkuvõttes 24. koha olles sel võistlusel ülekaalukalt parim Eesti suusataja. 

Eelsõidu parimat aega näidanud rootslanna Johanna Hagströmile jäi Uustalu alla vaid 9,16 sekundiga. Selline tulemus tõi talle ka 105,76 FIS punkti.

Otepääl Audentese spordigümnaasiumis õppiva Aveli Uustalu kodune treener Alutaguse suusaklubis Timo Juursalu märkis, et nii tugeval võistlusel täiskasvanute arvestuses pole Aveli veel kunagi nii hästi sõitnud ja FIS punktide saak ületab pika puuga varasematel võistlustel nopitut. 

Et Aveli Uustalu on teinud arengus sammu edasi, oli näha juba novembri alguses Põhja-Soomes toimunud esimese lume võistlustel, kus ta jõudis sprindis samuti eelsõidust edasi. 

Skandinaavia karikavõistlused on murdmaasuusatamises maailma karikavõistluste järel tugevuselt teine võistlussari, kus teeb kaasa palju Soome, Norra ja Rootsi suusatajaid, kes on läbi tiheda konkurentsisõela pürgimas nende suurte suusariikide rahvuskoondistesse. Lisaks teeb selles sarjas kaasa ka üksikuid suusatajaid teistest riikidest.  

Et Skandinaavia karikavõistlustel osalejad ei jää palju alla maailma tippudele, kõneleb  tõsiasi, et Vuokattis reedel eelsõidus esikolmikusse jõudnud naised on maailma karika etappidel jõudnud 20 parema hulka.

Näiteks Skandinaavia karikal spirindi eelsõidus teist aega näidanud, kuid hiljem finaali võitnud 31aastane norralanna Silje Slind sai näiteks alles nädala eest Lillehammeris toimunud maailma karika etapil suusavahetusega sõidus 21. koha. Eelmisel talvel tuli ta aga ühel maailma karika etapil sprindis 13ndaks ja sai Norra meistrivõistlustel 30 km sõidus neljanda koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles