Alutaguse maratonile tuli tänavu ligemale 600 ratturit

Erik Gamzejev
Copy
Siledat asfalti mööda sai Alutaguse rattamaratonil sõita vaid mõnisada meetrit pärast starti. Võistlejate rivi veab nr 1 all kollases särgis tänavuse maratoni võitja Gert Jõeäär.
Siledat asfalti mööda sai Alutaguse rattamaratonil sõita vaid mõnisada meetrit pärast starti. Võistlejate rivi veab nr 1 all kollases särgis tänavuse maratoni võitja Gert Jõeäär. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa tänavuseks suurimaks rahvaspordiürituseks kujunes laupäeval sõidetud Alutaguse rattamaraton, kus tuli starti ligikaudu 600 osalejat.

Põhisõidus selgus võitja pärast ligemale kaks tundi kestnud pingutamist liivasel ja kivisel  49 kilomeetri pikkusel rajal sprindifinišis Pannjärvel. Gert Jõeäär ja Martin Loo, kaks maastikurattasõidu tänavuse suve valitsejat Eestis, rebisid ülejäänutel eest endises põlevkivikarjääris kulgenud singlitel ning tuiskasid lõpusirgele üheskoos. Napi võidu sai lõpuponnistusega seekord Jõeäär, kes kuulus aastatel 2013-2016 ühte maailma tugevamasse maanteerattasõidutiimi Cofidis. 

Kui tippudele on rattamaratonil tähtis iga sekund, siis paljudele teistele osalejatele, nagu Toomas Ellmannile, on see hea võimalus ratta seljas loodust nautida.
Kui tippudele on rattamaratonil tähtis iga sekund, siis paljudele teistele osalejatele, nagu Toomas Ellmannile, on see hea võimalus ratta seljas loodust nautida. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa parimana jõudis võitjatest ligemale kümme minutit hiljem ja üldarvestuses 15. kohal üle lõpujoone Aleksandr Patrenkin Narva SK Energiast. Tema klubikaaslane Arseni Laidinen jõudis aga kolmandana poodiumile 19 km pikkuses noorte- ja matkasõidus.

Naiste põhisõidus sai kindla esikoha Mari-Liis Mõttus, kes edestas lähimaid jälitajaid finišis pisut üle kahe minuti.  

Alutaguse rattamaraton oli kuueosalise Bosch Eesti maastikurattasarja viimane etapp. Jõeäär ja Mõttus, Alutaguse maratoni võitjad põhisõitudes, tulid ka sarja üldvõitjateks.

49 km pikkusel rajal jõudis Alutagusel finišisse 407 ja 19 km rajal 119 ratturit. Lisaks toimus ka laste tillusõit.  

Liivastest ja kivistest küngastest ülesrühkimiseks tuli kõvasti rammu kulutada. Porimülgastega, maastikusõidu sagedaste kaaslastega, tänavu Alutaguse laantes rinda pista ei tulnud.
Liivastest ja kivistest küngastest ülesrühkimiseks tuli kõvasti rammu kulutada. Porimülgastega, maastikusõidu sagedaste kaaslastega, tänavu Alutaguse laantes rinda pista ei tulnud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Alutaguse rattamaratoni korraldajad said terviseametilt loa suurürituse korraldamiseks tingimusel, et nad täidavad mitmeid lisanõudmisi koroonaviiruse leviku ärahoidmiseks. Peakorraldaja Robert Peets sõnas, et seetõttu oli näiteks võistluskeskus mitte hoones, vaid õues ja lahtistes telkides. Toitluspunktides välditi lahtise joogi ja söögi pakkumist: osalejad said võtta kinniseid pudeleid ja geelipakendeid. Ratturite hajutamiseks stardis olid nad 50-liikmelistes rühmades varasemast suurema pindalaga alal, kuhu lubati siseneda alles vahetult enne lähet. 

49 kilomeetri pikkusel põhisõidul kulges tänavu varasemast pikem, 21kilomeetrine lõik endises Viivikonna põlevkivikarjääris. Üks võistluse korraldajatest Tiit Pekk andis rajalõikudele põnevad nimed, nagu Kukeseene singel ja Karu singel, Presidendi Rock Garden, Kivili kiviktaimla, Lenksulaiuse test jne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles