15aastane Kohtla-Järve tüdruk hüppas Euroopa noorte paremikku

Erik Gamzejev
Copy
15aastane Anna Panenko ületas nädalavahetusel kolmikhüppes 13 meetri piiri. Eestis on läbi aegade suutnud seda teha peale tema veel vaid 12 naist.
15aastane Anna Panenko ületas nädalavahetusel kolmikhüppes 13 meetri piiri. Eestis on läbi aegade suutnud seda teha peale tema veel vaid 12 naist. Foto: Marko Mumm / EKJL

15aastane Kohtla-Järve tüdruk Anna Panenko püstitas nädalavahetusel nii kaugushüppes kui kolmikhüppes sellised isiklikud rekordid, mis viivad ta Euroopas omaealiste paremikku.

Rakveres toimunud Eesti noorte meistrivõistlustel hüppas Panenko kaugust 6.11 ja kolmikut 13.01. Euroopa kuni 18aastaste seas on need sel hooajal vastavalt kaheksas ja neljas tulemus.

Mõlemad isiklikud rekordid tõid talle kindla esikoha U18 vanuseklassis. Tema üleolekut näitab seegi, et võisteldes mitu aastat vanemate konkurentidega, hüppas ta kolmikus kõigist teistest vähemalt meetri võrra kaugemale. Tema hüpped olid ka pikemad kui U20 ja U23 vanuseklassi võitjatel.

Kolmikhüppes on läbi aegade 13 meetri piiri ületanud Eestis vaid 12 naist.

Klubi Atleetika treeneri Aleksandr Hvorõhhi juhendamisel harjutav Panenko on täitnud mõlemal alal ka juuli keskel Tallinnas toimuvate U20 Euroopa meistrivõistluste normi. Hoolimata sellest, et seal tuleb tal võistelda neli aastat vanemate Euroopa tipphüppajatega, ei ole finaali jõudmine sugugi võimatu. Kaugushüppes on ta U20 Euroopa edetabelis praegu 32. ja kolmikhüppes 18. kohal.

Treener Hvorõhh oli juba nädal aega varem üllatunud, kui Panenko Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel kaugushüppes esimest korda kuue meetri piiri alistas ja hõbemedali võitis. Tookordne hüpe 6.11 edetabelisse ei läinud lubatust tugevama tuule tõttu. Nüüd Rakveres sama kaugele kandunud hüpe oli aga määrustepärane. Hvorõhh sõnas, et kui Panenko suudab hüpata kaugust kuus meetrit, siis on talle jõukohane ka kolmikus 13 meetri ületamine, ja nii nädal hiljem ka läks.

Hvorõhhi teine õpilane, 17aastane Viktor Morozov, kes nädala eest tuli Eesti täiskasvanute meistriks kolmikhüppes uue isikliku rekordiga 15.43, võitis noorte meistrivõistlustel esikoha viis sentimeetrit lühema tulemusega. Kaugushüppe võitis ta ülekaalukalt 7,40 meetri pikkuse hüppega. Kuna selle soorituse ajal puhus 0,5 m/s lubatust tugevam taganttuul, tulemus edetabelitesse ega rekordina kirja ei lähe.

Morozov võistleb samuti Euroopa U20 meistrivõistlustel paar aastat vanemate konkurentidega. Tema kolmikhüppe tulemus 15.43 on Euroopa U20 hooaja edetabelis praegu 9. kohal. Tal on sihikul aga ka augustis Keenias toimuvate U20 maailmameistrivõistluste norm, milleks on 15.60.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles