Ida-Viru keskhaiglas kasvab koroonahaigete arv, aga plaaniline ravi esialgu jätkub

Erik Gamzejev
Copy
Ida-Virumaa keskhaigla koroonaepideemia kõrghetkel. Illustrstiivne foto.
Ida-Virumaa keskhaigla koroonaepideemia kõrghetkel. Illustrstiivne foto. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kuigi Ida-Viru keskhaiglas kasvab iga päevaga koroonahaigete arv, ei ole haigla esialgu plaanilist ravi veel piiranud.

Haigla kommunikatsioonispetsialist Mihhail Tammearu sõnas kolmapäeval, et haigla voodihõive on suur, kuid plaanilise ravi piiramise korraldust ei ole veel tulnud. "Intensiivraviosakonnas on mõned kohad vabad, aga statsionaaris on kõik kohad hõivatud," lausus ta.

Koroonahaigeid lisandub tema sõnul iga päev ja praegu on neid haiglas ravil 30-40 vahel ja neile kohandatud voodikohad on juba samuti täis. "Kui olukord läheb veelgi keerulisemaks, siis oleme valmis piirama plaanilist ravi," lisas ta.

Neljapäeva pärastlõunal teatas Ida-Viru keskhaigla, et haiglas on hetkel väga kõrge  COVID-19 riskitase.

Seoses koroonaviiruse väga kõrge levikuga tegi haigla mõned muudatused patsientide ja külastajate liikumisskeemis ja määras uue pakkide üleandmise koha.

Patsientide ja külastajate sissepääs polikliinikusse toimub jätkuvalt polikliiniku välisukse kaudu (Tervise 1). EMO-sse pääseb läbi EMO sissepääsu (Ilmajaama 12). Sissepääs haiglasse toimub Ahtme tervisemaja (L-korpus, Ilmajaama 14) välisukse kaudu. Mõned haiglasisesed läbipääsud on suurenenud nakkusohu tõttu suletud.

Haiglas viibivatele patsientidele on võimalik üle anda pakid L-korpuse (Ahtme tervisemaja, Ilmajaama 14) garderoobi kaudu E-R kell 8.00-18.30; L-P kell 9.00-15.30.

Ida-Viru keskhaiglas kehtib külastuskeeld. Haigla ruumides on vajalik kanda meditsiinilist maski, hoida distantsi teiste patsientidega ja järgida kätehügieeni reegleid.

Ida-Viru keskhaigla asutajaks oleva Tartu ülikooli kliinikumi juhatus otsustas teisipäeval katkestada plaanilise statsionaarse ravitöö esmaspäevast, 25. oktoobrist, et katta suurenenud COVID-19 haigete haiglaravi vajadust ning tõsta ravivõimekust.

"Oleme jõudnud olukorda, mil nii kliinikumi kui ka teiste Lõuna meditsiinistaabi haiglate COVID-19 voodikohtade täituvus on 100 protsendi piiril. Arvestades viimaste nädalate nakatumisnäitajaid ja pidevat haiglaravi vajaduse kasvu COVID-19 tõttu, tuleb juurde luua COVID-19 voodikohti," ütles Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige Joel Starkopf.

Peatamine hõlmab sisehaiguste erialasid, kardioloogiat, pulmonoloogiat, neuroloogiat, kirurgilisi erialasid. See tähendab, et paljude haiglaravi ootavate inimeste operatsioonid, protseduurid ja uuringud lükkuvad edasi.

Kolmapäeval oli Tartu ülikooli kliinikumis hospitaliseeritud COVID-19 patsiente 76, kellest intensiivravi vajab 14 patsienti.

Teisipäeva seisuga oli kogu Eesti haiglates 413 koroonaviirusega nakatunud patsienti. Neist 302 vajab haiglaravi raskeloomulise COVID-19 tõttu, nendest 204 ehk 68 protsenti on vaktsineerimata.

Vaktsineerituse hõlmatuselt on Ida-Virumaa endiselt Eestis viimasel kohal. Kui kogu Eestis on vaktsineeritud 58,2 protsenti kõigist elanikest, siis Ida-Virumaal vaid 46,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles