Pärast aastast pausi tuleb taas Avo Talpase mälestusturniir

Erik Gamzejev
Copy
Laupäeval näeb Kohtla-Järve vana spordihoone saalis sadu maadlusmatše, mille krooniks on efektsed heited.
Laupäeval näeb Kohtla-Järve vana spordihoone saalis sadu maadlusmatše, mille krooniks on efektsed heited. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Laupäeval toimub Kohtla-Järve spordihoones juba 41. korda Ida-Virumaa läbi aegade kõige edukama maadleja Avo Talpase mälestusturniir Kreeka-Rooma maadluses.

1978. aastal NSV Liidu meistriks tulnud Avo Talpase mälestuseks toimuv turniir on Ida-Virumaal üks pikema traditsiooniga spordivõistlusi, mis on ära jäänud vaid korra − eelmisel aastal koroonaviiruse tõttu.

Sel aastal on koroona tõttu osalejaid varasemast vähem, varasema saja asemel 70-80 ringis ja piiri tagant tuleb vaid paarkümmend maadlejat Leedust. "Kõige tähtsam on, et sel aastal see turniir toimub, sest kui oleks pikem vahe sisse tulnud, oleks seda traditsiooni hiljem taas äratada juba raskem," ütles turniiri juba 41. korda korraldav Ilmar Taluste, kes sai hiljuti 83aastaseks.

Taluste on aastakümneid hoolitsenud, et mälestus Avo Talpasest püsiks. Tema eestvedamisel paigaldati eelmisel suvel, mil Talpase sünnist möödus 75 aastat, Kohtla-Järve kultuurikeskuse lähedale Talpase mälestuspink. "Avo Talpas oli väljapaistev Eesti maadleja ja tema mälestusturniir on saanud samuti väärika koha Eesti maadluse ajaloos," sõnas ta.

Foto: Matti Kämärä

AVO TALPAS (1946-1979)

  • Sündis 28. juunil 1946. aastal Jõhvis.
  • Tuli 1978. aastal NSV Liidu meistriks Kreeka-Rooma maadluses. Arvestades, et Nõukogude Liit valitses sel ajal seda ala kogu maailmas, olnuks ta tõenäoliselt ka peamine kuldmedali favoriit 1980. aasta Moskva olümpiamängudel. Ent raske haigus viis 33aastase maadleja elavate seast 1979. aasta novembris.
  • Eesti meistriks tuli seitsmel korral.

Turniiri peaauhinna saaja selgitatakse traditsiooniliselt välja kuni 82 kilo kaaluvate meeste seast, mis oli kaalukategooria, kus ka Avo Talpas oma suurimad võidud võttis. Taluste sõnul on selles kategoorias tulemas võitu kaitsma Uku Leitham, kes sai selle viimati 2020. aastal toimunud turniiril.

Kohtla-Järve vana spordihoone saalis toimuvat maadlusturniiri on lubatud jälgima ka pealtvaatajad, kuid ette tuleb näidata vaktsineerimist kinnitav tõend ja kaitsemask peab olema ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles