Talpase turniiri peavõit läks sel aastal Vändrasse

Erik Gamzejev
Copy
Jürgen Silling võitis turniiri peaauhinna, olles parim samas kaalukategoorias, milles tegi suuri tegusid omal ajal ka Avo Talpas.
Jürgen Silling võitis turniiri peaauhinna, olles parim samas kaalukategoorias, milles tegi suuri tegusid omal ajal ka Avo Talpas. Foto: Maria Kilk / Tartu Maadleb

Ida-Virumaa maadluskuulsuse Avo Talpase tänavuse mälestusturniiri peaauhinna võitis Jürgen Silling Vändrast.

Maadlusklubi Suure Karu Pojad esindav Silling alistas kaalukategoorias kuni 82 kilo, kus maadles omal ajal ka Avo Talpas, otsustavas matšis Gregor Andreas Amelkini.

Turniiril osales sel aastal 71 maadlejat. Eesti matimeestele pakkus konkurentsi üle paarikümne Leedu Kreeka-Rooma maadleja. Leedukate võistkond pälvis nii täiskasvanute kui ka kadettide seas esikoha kolmes kaalukategoorias.

Maadlusveterani Sergei Polujanenkovi välja pandud parima tehnikaga maadleja auhinna teenis kuni 48kiloste kadettide seas võitnud Richard Pajuviidik maadlusklubist Nelson.

Talpase turniiri peakorraldaja Ilmar Taluste ütles, et koroonapiirangute tõttu oli osalejaid seekord pisut vähem kui varasematel kordadel ja oli ka kaalukategooriaid, kus võistlesid vaid üksikud maadlejad. Viimasel hetkel pidid sõidust Eestisse loobuma Läti maadlejad. Talpase kategoorias võistles seekord neli maadlejat, kuna mitmed Eesti tugevamad maadlejad osalesid samal nädalavahetusel Soomes toimunud turniiril.

"Kuid tervikuna turniir õnnestus. Oli tähtis, et traditsiooni õnnestus pärast mullust vaheaastat jätkata. Kes kohale tulid, nägid palju põnevaid matše ja ilusaid võtteid," sõnas Taluste, märkides, et väga hea ja ühtlase mulje jätsid Leedu maadlejad.

Talpase turniiri 41. korda läbi viinud 83aastane Ilmar Taluste ütles, et see turniir jäi peakorraldajana temale viimaseks ning ta annab teatepulga üle endisele maadlejale Siim Abnerile, kes töötab kehalise kasvatuse õpetajana Järve koolis ja on viimastel aastatel olnud üheks põhiliseks abiliseks turniiri korraldamisel.

1978. aastal Nõukogude Liidu meistriks tulnud Avo Talpas suri aasta hiljem vähki. Tema mälestusturniiri on Kohtla-Järvel korraldatud alates 1980. aastast. Turniir on jäänud ära vaid korra − 2021. aastal koroonapiirangute tõttu. Tänavu möödus Talpase sünnist 75 ja tema treeneri Eino Niineste sünnist 95 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles