Tänavu maailmas kettaheidet valitsev Kristjan Čeh võistleb Jõhvi uue staadioni kergejõustikuõhtul (1)

Erik Gamzejev
Copy
Kristjan Čeh on tänavu olnud meeste kettaheite kindel valitseja maailmas.
Kristjan Čeh on tänavu olnud meeste kettaheite kindel valitseja maailmas. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

Tänavune maailma parim kettaheitja, Sloveenia vägilane Kristjan Čeh on üks nendest kergejõustikuässadest, keda on võimalik näha võistlemas Jõhvi uuel staadionil kergejõustikuõhtul, mis on pühendatud Ida-Virumaalt pärit spordilegendile Heino Lipule, kelle sünnist möödub samal päeval sada aastat.

23aastane 2,06 meetrit pikk Čeh juhib maikuus Inglismaal heidetud isikliku rekordiga 71,27 meetrit maailma edetabelit. Läbi aegade on temast kaugemale heitnud vaid üheksa kettaheitjat.

Čehi väga heast vormist annab märku, et alles läinud neljapäeval saatis ta kahekilose ketta Roomas taas 70 meetri taha − tulemuseks 70.72 meetrit. Mullu Tokyo olümpial viienda koha pälvinud sloveen on sel aastal oma uue treeneri, eestlasest olümpiavõitja ja maailmameistri Gerd Kanteri juhendamisel teinud pika arengusammu edasi ja tõusnud sel aastal meeste kettaheite valitsejaks maailmas. Ta on võitnud järjest juba kolm Teemantliiga etappi.

Noort Sloveenia vägilast peetakse praegu võistlevatest kettaheitjatest kõige tõenäolisemaks, kes võiks ületada üle 36 aasta püsinud sakslase Jürgen Schulti maailmarekordit 74,08.

Jõhvi kergejõustikuõhtu peakorraldaja Mati Lilliallik ütles, et kui Čeh peaks Jõhvis püstitama maailmarekordi, siis ootab teda sponsorite toel vääriline tasu. Eripreemia pälvib ta ka siis, kui sünnib pikim Eestis heidetud kettakaar, milleks on praegu 2009. aastal Kanteri poolt Kohila BIGi Kuldliiga etapil saavutatud tulemus 71.64.

Jõhviga on Kristjan Čeh seotud ka oma elukaaslase, Eesti vasaraheitja Anna Maria Oreli kaudu. Anna Maria on Jõhvis lasteaias käinud ja praegugi elavad siin tema vanavanemad. Spordipisiku sai ta Jõhvis koos vanaisaga telekast sporti vaadates ja naabrilastega kodutänava olümpial mõõtu võttes.

Mitmeid maailma tippe näeb 21. juuni õhtul Jõhvi staadionil aga teisigi. Kristjan Čehile pakub kettaheiteringis konkurentsi tulemusega 68,73 maailma tänavuse edetabeli viies mees, juunioride Euroopa ja maailmameister, alles 19aastane Mykola Alekna, kelle isa Virgilius Alekna on kettaheites tulnud nii olümpiavõitjaks kui ka maailmameistriks. Võistlemas on ka Islandi seitsmekordne meister Gudni Valur Gudnasson, kelle isiklik rekord on 64.87.

Naiste kõrgushüppes osaleb 2017. aastal Londoni maailmameistrivõistlustel hõbemedali võitnud ukrainlanna Yuliya Levchenko, kelle isiklik rekord on 2,02 meetrit. Temaga konkureerib kunagine Euroopa juunioride meister Kateryna Tabaschnyk, kelle isiklik tippmark on vaid kolm sentimeetrit väiksem.

Kolm tundi kestvas võistlusprogrammis on kavas 12 ala ja osalema on oodata ligikaudu 150 sportlast, kelle seas on ka suurem osa Eesti paremaid, nagu sprinter Karl Erik Nazarov, kes võtab sihikule Eesti 100 meetri jooksu rekordi, tõkkejooksjad Keiso Pedriks ja Kreete Verlin, kümnevõistleja Hans-Christian Hausenberg, kes sihib kaheksat meetrit kaugushüppes, aga ka Ida-Virumaa parimad kergejõustiklased, nagu Viktor Morozov ja Anna Panenko.

Mati Lillialliku sõnul saavad Ida-Virumaa spordisõbrad esimest korda vahetult kaasa elada nii kõrge tasemega kergejõustikuvõistlusele.

Heino Lipp oli Euroopa parim kuulitõukaja ja maailma tippu kuulunud mitmevõistleja. Ta olnuks peafavoriit kümnevõistluse olümpiavõidule Londonis (1948) ning olümpiamedalisoosik Helsingis (1952), ent kahjuks sekkus poliitika ja nõukogude võimud ei lasknud teda kordagi piiri taha võistlema. Pärast Eesti taasiseseisvumist toimunud 1992. aasta Barcelona olümpiamängude avatseremoonial tõi Eesti lipu staadionile Heino Lipp.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles