Kohtla-Järve vanalinnas paiknev Vabadussõja mälestussammas tehakse korda

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Vabadussõja monumendile raiutud tähed on aja jooksul kõvasti kulunud, kuid varsti tehakse mälestussammas korda.
Vabadussõja monumendile raiutud tähed on aja jooksul kõvasti kulunud, kuid varsti tehakse mälestussammas korda. Foto: Jevgeni Kapov

Kolmapäeva hommikul tõsteti Kohtla-Järve vanalinnas paiknev Vabadussõja mälestussammas kraanaga üles, et selle seisukorda kontrollida, ning asetati paar tundi hiljem oma kohale tagasi.

Tallinna firma OÜ Restitutor spetsialistid tegid kindlaks, et alt ja seest on monument korras, kuid väljast vajab see juba ammu restaureerimist - sellele raiutud tähti on kohati raske lugeda.

Kohtla-Järve linnavalitsuse haridus- ja kultuuriteenistuse abilinnapea Kristiine Agu sõnul on linnaarhitekt Rita Burenkova monumendi restaureerimist ette valmistanud juba aasta algusest saati.

"Uuring näitas, et see nõuab suhteliselt väikest tööd. Restauraator Paul Uibopuu lubas kosmeetilised tööd ära teha nädala ajaga," ütles Agu.

Muinsuskaitseamet eraldas monumendi restaureerimiseks 3280 eurot, Kohtla-Järve linn lisab 1250 ja Kalevi jalaväepataljon 1200 eurot. Restauraator saabub Kohtla-Järvele augusti esimeses pooles ning Eesti taasiseseisvumise aastapäevaks peaks mälestussammas korda saama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles