Aet Kiisla ulus rõõmust kui 400 kilomeetrit sai joostud

Erik Gamzejev
Copy
Aet Kiislal sai teisipäeva varahommikul Ungaris joostud 400 kilomeetrit ja uue saja täitumise puhul on tavaks anda jooksjatele pihku motiveeriv lipuke.
Aet Kiislal sai teisipäeva varahommikul Ungaris joostud 400 kilomeetrit ja uue saja täitumise puhul on tavaks anda jooksjatele pihku motiveeriv lipuke. Foto: Erakogu / EMU 6 day run

Narva kolledži õppejõud ja ultrajooksja Aet Kiisla ületas Ungaris toimuval kuue päeva jooksul teisipäeva varahommikul 400 kilomeetri piiri ja keskpäevaks ka senise isikliku rekordi 430 kilomeetrit. Jooks kestab veel kolmapäeval kella 13ni

"Viis kilomeetrit on uskumatult pikk maa, kui see lahutab sind 400 km täitumisest. Ja ikkagi ei osanud ma seda oodata, kui antigi lipuke kätte. Nüüd saan aru - see on doping," kirjutas ta oma sotsiaalmeedia kontol märkides, et lipukesega joostes polnud väsimuse märkigi. "Lipuke rõõmustas väga, aga rõõmupisarad tulid paar ringi varem. Meeste liidri tiimiliige, kes siin järjekindlalt kõiki ergutab, ütles ilusa hääldusega "Tere hommikust!" Kui sellest ühele oma lemmikhärrajooksjale rääkisin, hakkasin puhta ulguma. Emotsioonid on väga eredaks läinud. Ma pole, vaatamata raskustele, veel kordagi kahetsenud siin olemist."

Kiisla jätkas jooksu ja jõudis napilt enne võistluse viienda ööpäeva lõppu teisipäeval kella 13ks isiklikku rekordit tähistava 431,5 kilomeetrini. "Chuck Norris seda ei suutnud. Kuus päeva viie päevaga. Küllaltki napilt parandasin isiklikku rekordit… kalendriga, st päev varem. Täna sain palju kasu teistega koos jooksmisest. Jutustades ei märka, et on valus või raske," kirjutas ta oma rekordi kommentaariks. 

Tulemuse parandamiseks on Kiislal aega veel 24 tundi. Selle ekstreemala Eesti rekord − 537,52 kilomeetrit − kuulub Kadri Pooritsale. Selle ületamiseks peaks Kiisla viimase ööpäevaga jooksma üle saja kilomeetri. 

430 kilomeetri on enam-vähem sama pikk maa kui Narvast mööda maanteed Läti pealinna Riiga. Neljapäeval Eesti aja järgi kell 13 startinud võistluse esimese 24 tunniga jättis Kiisla selja taha 100 kilomeetrit, teisel ööpäeval 85, kolmandal 90, neljandal 60 kilomeetrit ja viiendal 95 kilomeetrit. 

Kui kolmel esimesel päeval piirdus Kiisla vaid neljatunniste unepausidega, siis ööl vastu esmaspäeva tegi ta jooksmises kuue ja poole tunnise vaheaja. Viimasel ööl oli pikem paus taas vaid neli tundi.  

Suurematest probleemidest on Kiislal seni õnnestunud pääseda, kuid valu on hakanud tegema kand ja tulitavad jalatallad ning sellisel katsumusel tuleb paratamatult võidelda villidega ning samuti palavusega, mis ulatub septembri alguses Balatoni järve ääres ka üle 25 kraadi.

Esmaspäeva lõuna ajal kirjutas Kiisla oma sotsiaalmeedia kontol, et energiat kaob kõvasti. "Kogu aeg peab tagasi sööma. Pole variante. Õhtul enne magamaminekut on saanud lemmikuks banaan pähklikreemiga. Vahepeal teen endale lisaks suuremaid võikusid. Haputaigna põhjal küpsetasin saia endale ise kaasa. See ei tekita õhupalli tunnet nagu tavaline sai. Aga see on kõik hallatav. Peab tähelepanelik olema. Kui palava ilmaga on külmavärinad, tuleb kähku süüa. Minu probleemid sõnastas meditsiinitelk: gravitatsioon ja "your feet are cooking"," märkis ta. Kiisla lisas, et ainus ravi on külmakottide peal seismine ja jalgade seinale tõstmine ning tal pole vähimatki aimu, kuidas saanuks seda probleemi ennetada või vältida. "Kõik, mida saab treenida, on super. Ka praegu suudan normaalse tehnikaga joosta, kui parasjagu jalalabad ei tulita valusalt."

Kolme päeva järel kirjutas Kiisla, et üldarvestuses tema koht üha paraneb, kuid oma klassis mitte. "Konkurendid on väga tugevad. Õnneks pole see minule oluline. Oluline on see, et olen terve ja saan liikuda," märkis ta, meenutades, et eelmisel aastal pidi ta samal võistlusel kolmandal päeval võtma ka valuvaigistit, seekord veel mitte. "Elu on edasi läinud."

66 osaleja seas oli Kiisla viienda  ööpäeva järel 33. kohal ja naiste arvestuses on ta tõusnud seitsmendaks.

Jooksu liider, ungarlane Gabor Rakonczay oli teisipäeval kella 13ks läbinud ligemale 715 kilomeetrit. Vaid 55 kilomeetriga jäi sel ajal temast maha naiste parim Zsuzsanna Maraz, kes on samuti Ungarist. Võistlusel osalevad 21 riigi ultrajooksjad.

Balatoni järve ääres ligemale 899 meetri pikkusel tasasel asfaltkattega ringil peetav võistlus seisneb selles, kes osalejatest suudab 144 tunni jooksul jätta selja taha rohkem kilomeetreid. Iga osaleja valib ise taktika, kui pikalt järjest joosta või kõndida, kui palju aega kulutada söögipausideks ja magamiseks raja ääres paiknevates kämpingumajakestes. Jooks lõpeb kolmapäeval kell 13.

Aet Kiisla edenemist ja kõigi osalejate tulemusi kolmapäeval Eesti aja järgi kella 13ni kestval võistlusel saab jälgida siit ja videopilti näeb siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles