Alutaguse maratonil osales nii pimedas kui valges ligemale 800 suusatajat

Põhjarannik
Copy
Öömaratonile startis 190 suusatajat.
Öömaratonile startis 190 suusatajat. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tänavusel Alutaguse suusamaratonil oli sel aastal ligemale 800 osalejat, kellest osa tegi kaasa nii reedeõhtuse 21 km pikkuse öösõidu kui ka laupäeval 44 km pikkuse klassikamaratoni.

Üks nendest, kes ühe ööpäeva jooksul mõlemad distantsid läbis, oli president Kersti Kaljulaid, kellest on saanud Alutaguse maratoni püsikunde. "See öömaraton on Eestis ainulaadne ja erakordset elamust pakkuv suusasõit," ütles ta enne starti, kiites ka peakorraldajaid Tiit Pekki ja Robert Peetsi, et nad nii ägedalt ja hingega seda üritust veavad.

Öömaratonil läbis pealambi valgusvihus pimedas metsas 21 km või 10 km pikkuse raja 190 suusatajat. Finišis said soovijad taastuda suusastaadionile toodud välisaunades ja tünnides.

Laupäeval sõidetud klassikamaraton tõi põhidistantsile, 44 km rajale 468 ja 21 km rajale 105 suusasõpra.

Esikoha võttis Pekingi olümpial paarissprindis 11. koha saanud Henri Roos, kes edestas seitsme sekundiga Alutaguse maratoni mullust võitjat Andres Juursalut, kellest omakorda neli sekundit hiljem libises üle lõpujoone 19aastane Ukraina suusalootus Oleksandr Lisohor.

"Täna oli selline sõit, et väga ei olnudki võimalust eest ära sõita," tõdes Henri Roos, märkides, et tal õnnestus väike vahe sisse saada kolm kilomeetrit enne finišit ja selle hoidmisega sai ta hakkama.

Esimesena jäi 26 sekundiga poodiumilt välja kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu, kes näitas, et suudab ka 52aastasena Eesti parematel kannul püsida.

Ida-Virumaa suusatajatest sai parima koha Leivo Luha, kes jõudis finišisse 24ndana, võitjast ligemale seitse minutit hiljem. 31. koha saanud Indrek Virumäest oli Luha ligi kolm minutit kiirem.

Kui Estoloppeti esimesel tänavusel etapil, Viru maratonil alistas Kiviõlist pärit endine Eesti koondise suusataja, 43aastane Tatjana Mannima temast peaaegu poole noorema Merilin Jürisaare lõpusirgel, siis Alutagusel oli Jürisaar selgelt parim. Ta edestas Mannimat ligemale kümne minutiga. Jürisaare heast minekust kõneleb seegi, et meeste võitjale kaotas ta vaid veidi enam kui nelja ja poole minutiga.

Tunamullune Alutaguse maratoni võitja Aveli Uustalu, kes on sel talvel maadelnud ületreeningu mõjudega, kulges seekord rajal rahulikumas tempos ja jõudis finišisse naistest neljandana, võitjast üle 15 minuti hiljem.

21 km rajal oli kiireim Dmitri Aleksejev Ida-Virumaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles