Kohtla-Järve linnavalitsuse ees süüdatakse laupäeval mälestusküünlad küüditamise ohvritele

Põhjarannik
Copy
25. märtsil möödub 74 aastat märtsiküüditamisest.
25. märtsil möödub 74 aastat märtsiküüditamisest. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavalitsus kutsub laupäeva õhtul märtsiküüditamise ohvrite mälestamiseks tooma küünlaid linnavalitsuseesisele väljakule.

Enne küünalde süütamist algab kell 18 linnavalituses mälestusõhtu, mida juhivad ajaloolane ja Jõhvi vallavolikogu esimees Vallo Reimaa, Memento Ida-Virumaa juht Lembit Prits, kaitseliidu Alutaguse maleva juhatuse liige Kalev Naur ning ajalooõpetaja ja Kohtla-Järve abilinnapea Kaire Jõe.

Vallo Reimaa ütles, et kavatseb sel mälestusõhtul rääkida eelkõige läbi isikliku kogemuse. "Peaaegu kõigis Eesti perekondades oli lähedasi ja esivanemaid, kelle Nõukogude võim saatsis Siberisse. See tabas ka minu onu ja tädi. Nende saatusest ma räägingi," ütles ta.

Kohtla-Järve linnavalitsuse teatel on 1949. aastal aset leidnud märtsiküüditamine tragöödia kogu Eesti rahva jaoks. "See on haav, mis ei parane. Ja hoolimata asjaolust, et kogu tsiviliseeritud maailm mõistab hukka ega salli selliseid kuritegusid ühegi rahvuse vastu, näeme, et Nõukogude Liidu õigusjärglane Venemaa Föderatsioon jätkab sama tegevust ka 74 aastat hiljem, teostades Ukrainas vägivaldset laste ümberasustamist Venemaale."

Küünalde süütamine linnavalitsuses on kavandatud kella 19.30ks.

Jõhvis mälestatakse märtsiküüditamise ohvreid kell 12 Kaare tänava mälestuskivi juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles