Suri Ahto Paavo

Põhjarannik
Copy
Ahto Paavo mullu jaanipäeval Maidla mõisa pargis, kus avati tema eestvedamisel Heino Lipu kuju.
Ahto Paavo mullu jaanipäeval Maidla mõisa pargis, kus avati tema eestvedamisel Heino Lipu kuju. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sel nädalal suri 74aastaselt Ahto Paavo, kes kuulus Eesti kergejõustiku paremikku nii kettaheites kui kuulitõukes ja oli spordisangar Heino Lipu mälestuse jäädvustamise põhiline eestvedaja.

Lüganuse vallas sündinud Paavo võitis Eesti meistrivõistlustel 20 medalit. Tema 1979. aastal püstitatud kuulitõuke isiklik rekord 18.87 oleks Eesti meistrivõistlustel medalivääriline ka praegu. Peale kergejõustiku võitis ta medaleid ka jõutõstmises.

Tegevspordist taandumise järel oli Paavo üle kümne aasta Kohtla-Järve linna spordijuht. Tema eestvedamisel toimusid Kohtla-Järve jäähallis 1999. aastal ka Euroopa meistrivõistlused sumomaadluses.

Viimased 14 aastat pühendus Paavo omakandimehe, Heino Lipu mälestuse jäädvustamisele, mille tulemusel avati eelmisel suvel Maidla mõisa pargis Lipu pronksist kuju ja sügisel ilmus ka Tiit Lääne sulest raamat "Mees nagu monument". See kajastas Lipu elu, aga sinna sai kirja ka tema kuju püstitamise lugu.

Kultuurkapital tunnustas eelmisel aastal Ahto Paavot aastapreemiaga, märkides, et Heino Lipu mälestuse jäädvustamisega tõi Paavo Ida-Virumaale palju positiivset tähelepanu ja aitas kaasa spordi populariseerimisele maakonnas.

Spordiajaloolane Tiit Lääne sõnul oli Paavo haruldane spordimees. "Tulles tagasi Siberist, kuhu ta oli väikse lapsena küüditatud, suutis ta peaaegu olematutes tingimustes jõuda kergejõustikus Eesti tipptasemele. Ta oli suuresti iseõppija, kes treenis raamatutest ja ajakirjadest loetu põhjal," ütles Lääne.

Poleks Paavo tohutut pühendumust, ei oleks Lääne sõnul ka Lipu kuju püstitatud. "Hea, et ta ise jõudis ilusasti ära näha nii selle kuju kui ka raamatu valmimise," ütles Lääne.

"Maidla mõisa park. On jaanipäev 2022. Taevas ei ole pilveraasugi ja päike sirab kolmekümne soojakraadiga nagu lõunamaal. Ahto Paavo istub väsinud mehena äsja avatud Heino Lipu pronksskulptuuri jalamil. See, millest ta 14 aastat unistas, mille nimel töötas, helistas ja ametiasutuste uksi kulutas, on valmis saanud," kirjutab Tiit Lääne raamatu "Mees nagu monument" eessõnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles