Mati Lilliallik paneb idavirulased sporti nautima nii jooksurajal kui staadioni tribüünil

Erik Gamzejev
Copy
Mati Lillialliku sõnul on Narva linnajooksul tänu unikaalsele rajale eeldusi kasvada senisest veelgi suuremaks.
Mati Lillialliku sõnul on Narva linnajooksul tänu unikaalsele rajale eeldusi kasvada senisest veelgi suuremaks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti suuremate rahvaspordivõistluste korraldaja Mati Lillialliku eestvedamisel leiab tänavu juunis Ida-Virumaal aset kaks spordi suursündmust: 10. juunil Narva linna jooks ja 16. juunil Jõhvi kergejõustikuõhtu, mis osalejate taseme poolest on Eesti viimaste aastate tugevaim.

Lõuna-Eestist pärit, kuid Toila koolis käinud Lilliallik tunnistab, et Ida-Virumaa on heas mõttes kiiksuga piirkond. Tema sõnul on siin ka spordiüritusi huvitav teha, kuna kõik ei lähe alati plaanipäraselt, kuid kohalikud inimesed on nii tugeva õhinaga abiks, et kokkuvõttes läheb kõik korda. "Ja ma ise pingutan ka seetõttu rohkem," ütleb Lilliallik, kellel on oma kooliaja kohta kombeks öelda, et ta õppis maailma kõige ilusamas koolis, mis asub keset Oru parki.

Narva jooksul on kasvuruumi veel kõvasti

Lilliallik on alates 2011. aastast korraldanud Narvas varem energiajooksu nime kandnud rahvaspordiüritust, kus on osalejate arv küündinud üle nelja tuhande. Alates sellest aastast kannab see linnajooksu nime.

See spordisündmus on tuhandeid idavirulasi innustanud senisest enam harrastusspordiga tegelema. Teisest küljest on Eesti linnajooksude sarja kuuluv Narva jooks saanud üheks põhjuseks, miks spordilembesed inimesed mujalt Eestist vähemalt korra aastas sõidu Narva ette võtavad. "Päris paljud on mulle tunnistanud, et sattusid Narva esimest korda ja avastasid, et see ei olegi pommiauk," ütleb Lilliallik, kes on selle jooksu korraldamisega teinud ära suure töö Narva ja Ida-Virumaa tuntumaks tegemisel.

Samas usub ta, et Narva jooksu potentsiaal on suurem, kui seni välja on paistnud. Kui oleks raha väga kalliks turundustööks teistes riikides, siis võiks Narva tulla ka märksa rohkem jooksuhuvilisi välismaalt. Tulevikus võiks kaaluda ka Narva maratoni läbiviimist. "See jooksurada ida ja lääne piiril on niivõrd unikaalne. Ka Narva linn muutub iga aastaga aina atraktiivsemaks," ütleb ta.

Tänavuse Narva jooksu võistluskeskus on esimest korda ajaloolises linnaosas raekojaplatsil, Narva kolledži ja värskelt restaureeritud raekoja ees. Narva linnajooks toimub esimest korda ka Narva linnapäevade raames. Jooksul osalejad saavad osa kultuuriprogrammist, kus esinevad Nublu, Anne Veski ja Alika Milova.

Olümpiavõitja ja maailmameister võistlevad Jõhvis

Aasta tagasi, vahetult pärast seda, kui Jõhvis valmis uus staadion, mis sai Jõhvi koolis käinud Eesti spordisangari Heino Lipu nime, korraldas Mati Lilliallik rahvusvahelise kergejõustikuvõistluse, mille krooniks oli sloveenist kettaheitja Kristjan Cehi osalemine. Vähem kui kuu aega pärast ketta lennutamist Jõhvi staadioni avavõistlustel tuli Sloveenia vägilane USAs esimest korda maailmameistriks.

Sel aastal 16. juunil toimuval Jõhvi kergejõustikuõhtul on tiitlitega sportlasi veelgi rohkem. Tegu on viimaste aastate kõige tugevama tasemega kergejõustikuvõistlusega Eestis. Kettaheites on näiteks peale maailmameistri kohal ka Tokyo olümpiavõitja, rootslane Daniel Stahl ja tema kaasmaalasest hõbemedalivõitja Simon Pettersson ning jamaikalane Fedrick Dacres, kelle isiklik rekord ulatub samuti üle 70 meetri.

Tugevat konkurentsi on oodata ka ülejäänud 13 alal, mis tol õhtul Jõhvi staadionil kavas on. Et tegu on sellise klassiga võistlusega, kus on võimalik koguda tiitlivõistlustele pääsemiseks vajalikke reitingupunkte, siis on huvi Jõhvis võistlemise vastu suur. Nii Eesti kui välissportlaste seas, keda on Jõhvi saabumas rohkem kui kümnest riigist.

Et selline tugev võistlus just Jõhvis toimub, on Lillialliku sõnul kokku sattunud mitu asjaolu: Heino Lipu lugu, uus staadion ning kohalikud kergejõustikufanaatikud Paul Muttanen ja Sulev Reelo. "Nemad rääkisid mu ära. Kuna nemad olid nii õhinas, siis tulin ma väga kergesti kaasa," sõnab ta.

Kaks suursündmust, mis Mati Lillialliku eestvedamisel tänavu juunis Ida-Virumaal aset leiavad

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linna jooks

  • 9. ja 10. juunil Narvas.
  • Võistluskeskus asub Narva Raekoja platsil.
  • Kavas: 3 km pikkune rongkäik Joaorust Raekoja platsile (9. juunil) ja 21,1 km jooks ning 5 km jooks ja kõnd (10. juunil). Poolmaratonis selgitatakse välja ka Eesti meistrid.
  • Jooksud toimuvad Narva linnapäevade raames. Kultuuriprogrammis esinevad raekojaplatsil Nublu, Anne Veski ja Alika Milova.
  •  Lisainfo ja registreerimine www.jooks.ee.
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Rahvusvaheline Jõhvi kergejõustikuõhtu

  • 16. juunil kell 17.30 Jõhvis Heino Lipu staadionil.
  • Võistlus kuulub ülemaailmsesse kontinentaalsarja (World Athletics Continental Tour).
  • Kergejõustikuõhtul võisteldakse 14 alal. Kõige tugevama tasemega tõotab tulla meeste kettaheide, kus võistlevad rootslasest olümpiavõitja Daniel Stahl kui ka sloveenist maailmameister Kristjan Čeh.
  • Võistlema on oodata Eesti paremaid kergejõustiklasi ja välismaiseid atleete rohkem kui kümnest riigist.
  • Lisainfo www.kuldliiga.ee ja kergejõustiku Kuldliiga Facebooki leheküljelt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles