Rahandusminister lubab Auvere õlitehase siiski lõpuni ehitada ja käima panna

Põhjarannik
Copy
Auvere õlitehase ehitus eelmise aasta lõpus.
Auvere õlitehase ehitus eelmise aasta lõpus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kui riigikohtu otsus ja kliimaministeerium on tõmmanud Eesti Energia uue õlitehase lõpuni ehitamisele pidurit, siis rahandusminister Mart Võrklaev kinnitas reedel, et tehas tuleb siiski käivitada.

"Minu nägemus on rahandusministrina kui (Eesti Energia) üldkoosolekuna, et me oleme pannud sinna väga suure hulga maksumaksja ja ettevõtte raha. Nüüd tuleb see raha tagasi tuua. 2019-2020, kui (õlitehase ehitamise) otsused tehti, olid riskid teada ja minu hinnangul ei olnud mõistlik hakata neid investeeringuid tegema. Aga olukorras, kus nii suur hulk raha on ära kasutatud, ei saa me teha sadu miljoneid investeeringuid ja jätta need lihtsalt seisma. See oleks vastutustundetu," lausus Võrklaev ERRile.

Tehase rajamise kogumaksumus on 350 miljonit eurot ja Võrklaeva sõnul on kogu summa peaaegu ära kasutatud. Riigi investeering oli 2019. aastal tehtud otsusega 125 miljonit eurot.

Kliimaministeeriumi kantsler Keit Kasemets ütles kolmapäeval, et Eesti Energia peab analüüsima tehase rajamise majanduslikku mõttekust, kuna riigi uute kliimaeesmärkide järgi on õlitehase käitamine selle eluea lõpus ebarealistlikult kallis. Võrklaev, kes kohtus reedel Eesti Energia juhtidega, ütles, et temal on pärast kohtumist kindlus, et Eesti Energia suudab ka õlitehast ehitades kliimaeesmärkide sisse jääda.

Riigikohus tühistas eelmisel nädalal ASile Enefit Power õlitehase rajamiseks antud ehitusloa, sest loa andmisel tehti vigu keskkonnamõju hindamisel. Kohus leidis, et linnavalitsus peab jätkama ehitusloa andmise menetlust ja vead keskkonnamõju hindamisel parandama.

Narva-Jõesuu linnavalitsus on öelnud, et loodab õlitehase uue ehitusloa väljastada mõne nädalaga. Eesti Energia juhatuse esimees Andrus Durejko ütles kolmapäeval saates "Otse uudistemajast", et õlitehase valmimine seisab eelkõige kliimaministeeriumi taga, kus on juba alates juuni lõpust kinnitamata Eesti Energia keskkonnamõjude hinnang.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles