Alutaguse maratonil stardib kuninglikul Vasaloppetil esikolmikusse jõudnud norralane

Põhjarannik
Copy
Stian Hoelgaardi sõnul on tema jaoks huvitav ja lõbus proovida võistlemist paikades, kust ta varem pole olnud.
Stian Hoelgaardi sõnul on tema jaoks huvitav ja lõbus proovida võistlemist paikades, kust ta varem pole olnud. Foto: Erakogu

Laupäeval sõidetaval Alutaguse maratonil tuleb starti ka norralane Stian Hoelgaard, kes tuli 2017. aastal kuningliku 90 kilomeetri pikkuse Vasaloppeti maratonil kolmandaks ja kuulub ka praegu maailma paremate pikamaasuusatajate hulka.

Maratoni korraldaja Robert Peetsi sõnul võttis Hoelgaard temaga e-kirja teel otse ühendust ning uuris, kas Alutaguse maraton toimub ning millised on meie lumeolud. "Kuna meil on lumega väga hästi, korralik rada olemas, siis panigi ta end kirja," lausus Peets.

Stian Hoelgaard ütles, et otsis asendusvõistlust Tšehhis toimuma pidanud Jizerska 50 km maratonile, mis tühistati kehvade lumeolude tõttu. "Vaatasin kalendrit ja Alutaguse oli võistlus, mis tundus kõige huvitavam. Samuti on lõbus proovida uusi võistlusi uutes kohtades ja Eesti tundub olevat hea suusavõistluste korraldamise poolest," ütles Hoelgaard.

Peets selgitas, et Hoelgaard on spetsialiseerunud pikamaasuusatamisele ning teeb kaasa sarjas Ski Classics. "Alutaguse maraton on Ski Classics Challengeri võistlus ehk selline nii-öelda satelliit nende suurte ja mainekate kõrval, kus samas on ka võimalik suure sarja punkte saada. Hoelgaard on kõikidel suurtel suusamaratonidel olnud kümne parima seas, Tartu maratonil saavutas ta 2022. aastal 8. koha. Maailma mastaabis kuulub ta ehk 20 tugevaima sekka, mis tähendab seda, et sisuliselt on ta igal võistlusel tugev konkurent poodiumile."

Lumepuudus paneb Eesti poole vaatama ka suusaturiste mujalt Euroopast. "Meid leiab FISi, Wordloppet Globali ja Ski Classicsi kalendritest ning kuna mujal on olud võib-olla kehvemad, siis oleme saanud mitmeid pöördumisi väga erinevatest riikidest ning aidanud suusahuvilisi nii majutus- kui logistikaküsimuste lahendamisel," sõnas Peets.

Alutaguse maratoni nädalavahetus saab alguse reedel peetava öömaratoniga, kus saab läbida 10 km või 21 km ajavõtuta distantsi ning võtta osa mini-saunafestivalist.

Maratonide erinevatele distantsidele oli kolmapäeva lõunaks registreerunud juba üle 750 osaleja. Neist paarsada teevad kaasa reedesel öömaratonil ja üle 550 laupäevasel klassikamaratonil. Osalejate nimekirjas on teistes seas president Kersti Kaljulaid, olümpiavõitja Andrus Veerpalu, valitsuse esindaja Ida-Virumaal Jaanus Purga, Jõhvi abivallavanem Ilmar Aun, Ida-Viru tuntud kokk Indrek Kõverik, mitmetel olümpiamängudel osalenud Piret Niglas ja Tatjana Mannima, telesaadete juht Raivo Rimm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles