Eneli Jefimova tegi olümpial ajalugu

Copy
Eneli Jefimova ja tema treener Henry Hein Pariisi olümpiamängude ujulas.
Eneli Jefimova ja tema treener Henry Hein Pariisi olümpiamängude ujulas. Foto: Tairo Lutter / Scanpix

100 meetri rinnuliujumises finaali jõudmisega tegi Sillamäelt pärit 17aastane Eneli Jefimova ajalugu: enne seda polnud ükski Eesti naisujuja olümpiamängude individuaaldistantsil niivõrd tugeva konkurentsiga spordialal nagu ujumine kaheksa parema hulka jõudnud.

Pühapäeva hommikul eelujumisest ajaga 1.06,24 kaheksandana edasi pääsenud Jefimova parandas poolfinaalis seda aega veel ühe sajandiku võrra ning sellest piisas, et pääseda viimase ehk kaheksandana finaali.

Olümpiamängudel individuaaldistantsil finaali pääsemine on ajalooline saavutus, mida pole varem suutnud ükski Eesti naisujuja. Meestest ujus olümpiafinaalis viimati 44 aastat tagasi Ivar Stukolkin. Naistest on varem finaalis ujunud Ulvi Indrikson-Voog, kuid seda tegi ta teateujumises Nõukogude Liidu 4x100 vabaujumise teateneliku koosseisus 1960. aasta Rooma olümpiamängudel, kus nelik sai kaheksanda koha.

Oma poolfinaali viienda ajaga 1.06,23 finišisse jõudnud Jefimova edestas teiste seas ka leedulannast olümpiavõitjat Ruta Meilutytet, jättes ta finaalist välja.

Poolfinaalides näitas kiireimat aega omaette klassist olev Tatjana Smith Lõuna-Aafrika Vabariigist, kes ujus täpselt sama aja, mille ka eelujumises − 1.05,00.

Ülejäänud finalistid on lisaks Smithile ja Jefimovale Mona Sharry (poolfinaali aeg 1.05,51) Iirimaalt, maailmarekordinaine Lilly King (1.05,64) USAst, Qianting Tang (1.05,83) Hiinast, Alina Zmuška (1.05,93), kes kuulub neutraalsete riikide esindusse, ja Benedetta Pilato (1.06,12) Itaaliast.

Eneli Jefimova oli vahetult pärast võistlust telekanalile Kanal 2 antud intervjuus finaali jõudmise üle väga rõõmus ja liigutatud, kuid tunnistas, et peab treener Henry Heinaga arutama, kuidas oleks võimalik finaalis pisut kiiremini ujuda. Endale seadis ta olümpial eesmärgiks ka isikliku rekordi 1.06,08 parandamise.

Henry Hein märkis, et kuna enam pole midagi kaotada, on finaalis plaanis minna täispangale. "Mingeid pingeid pole. Homme [esmaspäeval] võtame kindlasti mingeid riske ja edasi juba vaatab, kuidas läheb. Alustame kiiremini. Teame, et ta saab alustada kiiremini. Peame vähe tempot tõstma. Mõned tõmbed rohkem tegema," sõnas Hein, lisades, et medali võitmiseks tuleks ujuda aeg 1.05,50 kanti.

Naiste 100 meetri rinnuliujumise finaal peeti Pariisis esmaspäeva hilisõhtul.

Tagasi üles