Mullu remondiks suletud Narva lasteaias pole remonditöid ikka veel alustatud

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed Kakuke suleti möödunud aasta juulis kapitaalremondiks, kuid remonditöid pole seal senimaani alustatud: energiatõhusa hoone projekt osutus linnaeelarve jaoks liiga kalliks.
Lasteaed Kakuke suleti möödunud aasta juulis kapitaalremondiks, kuid remonditöid pole seal senimaani alustatud: energiatõhusa hoone projekt osutus linnaeelarve jaoks liiga kalliks. Foto: Anna Markova

Narva Kakukese lasteaed suleti mullu juulis kapitaalremondiks, kuid remonditöid pole seal alustatud senimaani. Lasteaia tulevik tundub üldse tume, kuna lapsi sünnib Narvas iga aastaga üha vähem.

Renoveerimine on kavas kahes Narva lasteaias: Punamütsikeses (Viru tn 4) ja Kakukeses (Hariduse 30). Mõlemas lasteaias on plaanis hoone renoveerimine ühes energiatõhususe tõstmisega.

Projekti käigus renoveeritakse Kakukese lasteaia hoone: soojustatakse välisseinad, katus ja sokkel, rekonstrueeritakse ventilatsiooni-, elektri- ja küttesüsteem, paigaldatakse taastuvenergeetikaseadmed ja akende päikesekaitsed. Projekti tulemusena paraneb hoone sisekliima, vähenevad hoonesse tarnitud energia ja ülalpidamiskulud, vähenevad soojuskaod ja süsihappegaasi emissioonide hulk.

Ootame praegu linnavarakomisjoni istungit, et seal otsustataks, mil moel linn selle hoone renoveerib.

Viktoria Lutus

Kui Punamütsikese lasteaia vähem mastaapse projekti kohta sõlmitakse juba üsna pea ehitusleping, siis 1965. aastal ehitatud Kakukese lasteaia hoone remondi algus on pikale veninud ja lasteaia enda perspektiiv esialgu selgusetu. Hoolimata sellest, et lasteaed tehti tühjaks juba mullu suvel.

Riigi toetus on väike

Mõlema lasteaia renoveerimist on valmis rahaga toetama keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) avaliku sektori hoonetes energiatõhususe ja taastuvenergia kasutuse edendamise meetmest.

Narva abilinnapea Aleksei Jevgrafovi sõnul peavad remonditud hooned selle toetuse saamiseks vastama energiatõhususe С-klassile. "Need on väga ranged nõudmised ja väga-väga kalli hinnaga tööd," märkis ta.

Kakukese lasteaia renoveerimise projekti esialgne maksumus oli 1 289 190 eurot. Sellest summast vastab vaid osa kulutusi riikliku toetuse tingimustele ning seetõttu võib riigipoolne kaasfinantseerimine moodustada nimetatud juhul vaid maksimaalselt 422 025 eurot. Kõik ülejäänu tuleb linnaeelarvest.

"Kaksteist Eesti omavalitsust pöördusid rahandusministeeriumi poole palvega riikliku finantseerimise osa üle vaadata, kuid ministeerium vastas kahjuks eitavalt," rääkis Jevgrafov. "Kuna me peame esitatavatele tingimustele vastama, kui me tahame sellest meetmest raha saada, siis oli meil eelarves omafinantseeringuks kavandatud 867 165 eurot. Ent kui projekt valmis sai, siis näitas eelarve, et seda summat on 630 442 euro võrra ületatud. Kokku tuli 1 497 607 eurot − see on meie linna jaoks meeletu raha!"

Kakukese lasteaia renoveerimist hakatakse nüüd arutama linnavarakomisjonis. Jevgrafovi sõnul tuleb komisjoni liikmetel leida vastus põhiküsimusele: kas lasteaeda sellise raha eest remontida on üldse mõttekas?

"See on väga kallis," ei ole nii kallis projekt Jevgrafovi meelest otstarbekas. "Me peame kuskilt need poolteist miljonit leidma ja mingid muud asjad tegemata jätma, sest imesid ei juhtu: meil on kogu linnaeelarve 89 miljonit eurot. Ehk oleks mõistlikum sellest С-klassist loobuda ning leida selle lasteaia kordategemiseks ja uuesti tööle panemiseks mingid odavamad variandid?"

Suleti remondiks või alatiseks?

Esialgsete plaanide kohaselt pidi Kakukese lasteaed renoveeritama aastatel 2017-2018. Hiljem hakati rääkima aastasest viivitusest ning uut tähtaega arvesse võttes peatati lasteaia töö täielikult 2018. aasta juulis. Kasvandikud jagati laiali teistesse Narva lasteaedadesse, osa töökollektiivist aga tuli koondada ja mõned inimesed on siiani tööta.

Säärastes keerulistes tingimustes kerkib tahes-tahtmata küsimus, kas Kakukese lasteaeda on üldse tarvis remontida ja uuesti avada. Põhjarannik on varem korduvalt kirjutanud, et Narva võimud tõdevad juba mitu aastat kibedusega, et kuna sündimus piirilinnas üha väheneb, tuleb mõned kohalikud lasteaiad tõenäoliselt kinni panna.

Möödunud aasta septembris käis Narva lasteaedades kokku 2496 last, aasta varem aga saja võrra rohkem − 2595.

"Alates 2010. aastast see langustrend iga aastaga üha süveneb," rääkis Narva linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Viktoria Lutus mullu sügisel. "Sada last vähem − see on väike lasteaed, kahe aasta peale kokku teeb see aga juba suure lasteaia," selgitas Lutus 18st Narva koolieelsest lasteasutusest mõne sulgemise paratamatust.

Eile kinnitas Lutus siiski, et konkreetselt Kakukese lasteaia lõpliku sulgemise küsimust praegu päevakorras ei ole.

"Ootame praegu linnavarakomisjoni istungit, et seal otsustataks, mil moel linn selle hoone renoveerib," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles