Vastuolud Kiviõli vene koolis lõpevad direktori lahkumisega

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli vene kooli probleemid on palju sügavamad kui kooli ja direktori vastuolud. Õppetöö kitsaskohtadega tuleb hakata tegelema aga veel enne, kui asutakse otsima uut direktorit.
Kiviõli vene kooli probleemid on palju sügavamad kui kooli ja direktori vastuolud. Õppetöö kitsaskohtadega tuleb hakata tegelema aga veel enne, kui asutakse otsima uut direktorit. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik
  • Pisteline kontroll leidis hulgaliselt rikkumisi
  • Vanematelt koolireisideks korjatud raha kasutati muuks
  • Kui direktor jääb, lahkuvad õpetajad
  • Vald alustab sisekontrolli

Ehkki neli kuud tagasi Kiviõli vene kooli juhina tööd alustanud Olesja Ojamäe on oma ametisoleku ajal välja toonud mitmeid möödalaskmisi kooli töös, on vastuolud direktori ja töötajate vahel läinud nii teravaks, et kodurahu säilitamiseks tuleb direktoril lahkuda. 

20. septembril Kiviõli vene kooli juhina alustanud Olesja Ojamäega pärast katseaja lõppu lepingut ei pikendata, kuna pinged koolis on muutunud nii suureks, et õpetajad ähvardavad ametist lahkuda ning Lüganuse vallavanemale Andrea Eichele on saabunud pöördumine, milles direktori suhtumise üle kurdavad 50 töötajast 38. 

Nii jätkata ei saa

Andrea Eiche tunnistas Põhjarannikule, et Kiviõli vene koolis on mitmeid probleeme, mis Olesja Ojamäe päevavalgele tõi. "Need kõik on väga tõsised asjad ning viitavad sellele, et aastate jooksul on kooli juhtimisel tehtud mitmeid vigu," ütles ta ning tunnustas direktori tehtud tööd, kuid lisas, et olukord koolis on läinud siiski nii tuliseks, et niimoodi jätkata ei saa. 

Mul polnud aimugi, et koolis on nii palju asju korrast ära. 

Lüganuse vallavanem Andrea Eiche

Vastuolude põhjuseks tõid õpetajad direktori üleolevat suhtumist alluvatesse, osa kolleegidega käitus ta lausa inetult. "Nii ongi meil valida, kas jätkab direktor ja lahkuvad mitmed õpetajad või lahkub direktor," ütles Eiche, et valik tuli teha ning ta on teinud direktorile lahkumisettepaneku koos kahe kuu eest kompensatsiooni pakkumisega. 

Ojamäele heideti teravaid suhteid õpetajatega ette ka Illukal, kust ta samuti poolte kokkuleppel lahkus. 

Olesja Ojamäe ütles, et detsembris tegelesid nad koolis sisehindamisega. Selle käigus toimus õpetajate anonüümne veebipõhine rahuloluküsitlus. "Tulemustest selgus, et koolis on tagatud töörahu ja töine meeleolu," ütles ta. 

"2. jaanuaril avastasin koolis suuri finantsrikkumisi, sealhulgas lastevanemate raha väärkasutamist isiklikel eesmärkidel. Teavitasin koolipidajat ja andsin valda üle koolis kogutud sularaha summas 924 eurot. Kõigele sellele järgnes vaenu õhutamine kollektiivis ja kihutustöö direktori suhtes," tõdes Ojamäe. 

Võltsitud dokumendid

Ojamäe tellimusel tegi endine haridus- ja teadusministeeriumi järelvalve inspektor Kiviõli vene kooli dokumentide pistelist kontrolli ning üks miinus, mis välja toodi, oli tundide ärajäämine. E-kooli päevikute vaatlusest nähtub, et kool ei võimalda õpilastele õppekavaga määratud õppekoormust, jättes asendamata ära jäävad tunnid. E-kooli statistiliste andmete analüüsimisel selgus, et kooliaasta algusest kuni 2018. aasta lõpuni pidi toimuma 43% õppeaastaks kavandatud tundidest. Toimumata ja asendamata jäi neist 16%. Üle 30% kavandatud tundidest on ära jäänud 16 pedagoogil 34st e-kooli kantud pedagoogist. 

"Sellises olukorras ei saa me kindlasti lubada endale veel pedagoogide lahkumist," tõdes vallavanem, kelle sõnul on oluline praeguses olukorras saavutada koolis rahu, et hakata järjekorras tegelema välja tulnud puudustega.  

"Mul polnud aimugi, et koolis on nii palju asju korrast ära," tõdes vallavanem, et dokumentide pistelise vaatlusega tehtud möödalaskmisi sai kokku viis lehekülge. Nüüd alustatakse koolis sisekontrolli, et saada dokumentatsioonist ja kooli juhtimisest täielik pilt. 

"Vigu pole teinud mitte üksi direktor, vaid ka näiteks õppealajuhataja," tõdes Eiche, et näiteks see, et tunnid saaksid antud ja asendatud, on just õppealajuhataja ülesanne. Peale selle oli õppealajuhataja direktori kohusetäitja enne konkurssi ja Olesja Ojamäe ametisse kinnitamist, välja jäid kuulutamata aga konkursid nendele kohtadele, mis on täidetud nõutud kvalifikatsioonile mittevastavate õpetajatega. Kvalifikatsioonile vastavaid õpetajaid on 30 õpetaja seas vaid kaks. 

Nendest kahest ühe puhul kahtlustatakse, et tema diplom on võltsitud, sest õppeasutus, mis selle välja on andnud, kinnitas, et selline inimene pole nende kooli lõpetanud ning sellist eriala neil õppekavas pole. "Nii et uurimisse tuleb kaasata ka politsei," lisas Eiche. 

Esialgu ei plaani vallavalitsus direktori leidmiseks konkurssi välja kuulutada. "Enne tuleb olemasolevad probleemid lahendada," leidis koolipidaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles