Tarmo Tammiste ise Narva linnapea ametist ei lahku

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Alates möödunud aastast Narva volikogu saadikute ja juhatuse kriitikatule all olev linnapea Tarmo Tammiste ütles, et ise ta ametist lahkumise avaldust ei esita.

Neljapäeval, 21. veebruaril toimunud Narva volikogu istungil kritiseerisid volikogu esimees Irina Janovitš ja võimul oleva fraktsiooni Kodulinn Narva liige Aleksei Mägi linnapea Tarmo Tammistet ja tema meeskonda sõnu valimata. Muu hulgas oli teemaks Narva faktiliselt läbikukkunud töö Euroopa 2024. aasta kultuuripealinna taotluse kallal, aga ka see, kuidas linnavalitsus volikogule eelnõusid koostab, tuues seejuures taas kord näiteks töö "Narva-2024" rahvaalgatusega.

Tarmo Tammistel on esiplaanil linnaeelarve kulul toimuvad lähetused, koolituskulud, videoklipid ja riigikogu valimised.

Aleksei Mägi

Näiteks kõnepuldist sõna võtnud Aleksei Mägi nägi linnapea Tarmo Tammistele alluva linnasekretäri Ants Liimetsa tegevuses ebakompetentsuse ja lohakuse märke.

"Tammistel, nagu me kõik teame, ei ole aega linna probleemidega tegelda: temal on esiplaanil linnaeelarve kulul toimuvad lähetused, koolituskulud, videoklipid ja riigikogu valimised," sõnas Mägi.

Isegi Tammiste sisenemine volikogu istungite saali kutsus tol päeval esile saadikute valjuhäälseid hüüdeid − olid need siis põhjustatud üllatusest tema saabumise üle või pigem ironiseeriti nõnda tema mittekadestusväärse olukorra pärast.

"Rong on läinud"

Veidi aru pidanud, ütles Tarmo Tammiste volikogu saadikute süüdistusi eile ajakirjanikele kommenteerides: "Kõike tehti demagoogia parimate traditsioonide järgi, kõik pöörati pea peale."

Kohtumisel ajakirjanikega oli ta silmanähtavalt närvis, ärritudes ka kõige lihtsamate küsimuste peale.

"Ma ei pea ennast õigustama. Seda, mida me tegime, tegime me õigesti ning tulemus oli olemas: Narva linn pääses teise vooru," lükkas Tammiste ümber süüdistused, nagu oleks projekti "Narva-2024" kallal kehva tööd tehtud.

"Mille kuradi pärast sellest nüüd enam rääkida?! Me läbisime juba edukalt esimese vooru. Need süüdistused on lihtsalt soov iseennast puhtaks pesta," kordas ta veidi hiljem, rõhutades, et just linnavolikogu saadikud eesotsas volikogu esimehe Irina Janovitšiga ei teinud midagi selleks, et Narva Euroopa kultuuripealinna tiitli pälviks.

Praeguseks aga on Tammiste sõnul rong läinud.

Jääb volikogu liikmeks

Narva volikogu fraktsiooni Kodulinn Narva esimees Aleksei Voronov ütles veebruari esimeses pooles Põhjarannikule, et Tarmo Tammiste personaalküsimust ei hakata arutama enne kui märtsis. "Ootame linnapeaga valimisteni, küll siis paistab," sõnas Voronov. Teadaolevalt on Tammiste üks Keskerakonna kandidaate Ida-Virumaal.

Tammiste ise keeldus vastamast küsimusele, ega praegune vastasseis ole tekkinud tema säilinud Keskerakonna liikmesuse tõttu, samas kui peaaegu kõik teised Narva linnavolikogu liikmed sealt möödunud aastal ust paugutades välja astusid. "Ma ei kinnita seda ega lükka ka ümber."

Samuti tuletas Tammiste meelde, et pärast linnapea volituste mahapanemist − ükskõik kuidas see siis ka ei toimuks − jääb ta Narva linnavolikogu liikmeks, st elama piirilinna, kuhu ta sajandi alguses Tartust linna juhtima kolis.

"Ma ei säti siit mitte kusagile ja ärge rohkem pärige ka!" teatas Tammiste südametäiega.

Praeguseks on Narva linnavolikogus ainult kaks Keskerakonna ridadesse kuuluvat saadikut: mitte ühtegi fraktsiooni kuuluvad Mihhail Stalnuhhin ja Fjodor Ovsjannikov. Narva saadikud astusid massiliselt Keskerakonnast välja 2018. aasta augustis-septembris. Toona käskis erakonna liider ja peaminister Jüri Ratas kõikidel korruptsioonikahtlustuse saanud Narva juhtidel ja saadikutel oma ametikohtadelt lahkuda, ent nood astusid neile esitatud kahtlustustega nõustumata erakonnast välja. Solidaarsuse märgiks tegi seda kogu fraktsioon. Linnapea Tarmo Tammiste valis erakonna ja selle juhatuse poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles