Stalnuhhin: "See on Keskerakonna luigelaul Ida-Virumaal!" (2)

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Kuigi Keskerakond sai Ida-Virumaal ligemale pooled hääled, peab selle üks populaarsemaid poliitikuid Mihhail Stalnuhhin seda läbikukkumiseks ja süüdistab häälte kaotuses  nii erakonna praegust juhtkonda kui Narva piirkonna esimeest Yana Toomi.

Keskerakond kaotas võrreldes eelmiste riigikogu valimistega hääli nii Eestis tervikuna kui oma  põlises kantsis Ida-Virumaal, kus kogutud häälte arv langes 59 protsendilt alla 50.

Stalnuhhin ütles Põhjarannikule, et hoiatas alates möödunud aasta kevadest erakonna juhatust, et nõnda läheb.

"Erakond suhtus Narva olukorda täiesti ükskõikselt ning mõistetavalt päädis see kriisiga. Ma hoiatasin, et see maksab kurjasti kätte, kui haridust puudutavaid otsuseid tehakse asjast väga huvitatud jõudude väga kitsas ringis − nii Narvas kui ka Ida-Virumaal üldse. Nii see läkski. Ning ma hoiatasin, et Yana Toom kui juht on allpool igasugust kriitikat ning meil ei saa olema mitte mingit normaalset valimiskampaaniat, ja nii see läkski," tõdes ta.

Mihhail Stalnuhhin sai Narvas valijatelt 2150 häält, Yana Toom 1951. "See annab mulle julgust iseenda jaoks otsustada, et peatuda ei tasu ning võitlust vene gümnaasiumi nimel, st selle eest, mis sellest Narvas alles on jäänud, tuleb jätkata," ütles Mihhail Stalnuhhin Põhjarannikule.

Teda ei lohuta ka see, et Keskerakond Ida-Virumaal seni veel ilmselgelt juhtpositsioonil paikneb. "Mina arvan, et see on nii-öelda luigelaul. Need, kes Kirde-Eestis on töötanud, on Keskerakonna bastioni rajanud aastakümneid, Tallinnast tulnud aga lõhkusid selle maha vaid mõne aastaga."

Stalnuhhini veendumust mööda võinuks nende erakond Ida-Virumaal kokku panna ka sellise valimisnimekirja, mis "toonuks neli mandaati, mitte kolm". Enamgi veel, tema meelest võinuks normaalse meeskonnatöö korral rääkida isegi viiest mandaadist. "Ent minule täiesti mõistetamatutel põhjustel kulges kõik halvima stsenaariumi järgi, mis üldse olla sai."

2021. aastal toimuvatel kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kavatseb Stalnuhhin jätkata võitlust Keskerakonna Narva piirkonna juhatusega. 

"Toomi juhatusel [Yana Toom juhib Keskerakonna Narva piirkonda, millel oli 2018. aasta augustini kontroll Narva linnavolikogu üle I.S.] otsustas Narva hävitada meie koolisüsteemi, st venekeelse gümnaasiumihariduse. See oli minu isiklik otsus: kui Toom ka seekord Narvas minust rohkem hääli saab, siis vabandage väga − selline on linna valik, ent ta sai vähem ning ma asun temaga võitlusse," on Stalnuhhin otsutavalt meelestatud.

Ta kordas seda, mida rääkis ka 2018. aastal: Narva riigigümnaasiumi rajamise kava tuleb peatada, st linna ja ministeeriumi vahel sõlmitud leping viivitamatult tühistada. Selleks hakkab Stalnuhhin enda sõnul otsima toetust 30 Narva linnavolikogu liikme seast ning proovib innustada oma meelsust avaldama ka kohalikku üldsust − kuni miitinguteni välja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles