Narva volikogu esitab Tarmo Tammistele umbusaldusavalduse

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel neli päeva Narva linnapea ametis olev Tarmo Tammiste ning linnasekretär ja linnakantselei juhataja Ants Liimets suhtlesid eile Narva volikogu saalis. Kui neist esimese puhul on asjad üldjoontes selged − 15. märtsil toimub umbusaldushääletus, mille tulemus on ette teada −, siis teise kohale hakkavad tumedad pilved alles kogunema.
Veel neli päeva Narva linnapea ametis olev Tarmo Tammiste ning linnasekretär ja linnakantselei juhataja Ants Liimets suhtlesid eile Narva volikogu saalis. Kui neist esimese puhul on asjad üldjoontes selged − 15. märtsil toimub umbusaldushääletus, mille tulemus on ette teada −, siis teise kohale hakkavad tumedad pilved alles kogunema. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ettepaneku Narva linnavolikogule avaldada Narva linnapeale Tarmo Tammistele umbusaldust luges eile kõnetoolist ette volikogus enamust omava fraktsiooni Kodulinn Narva esimees Aleksei Voronov. Opositsioon pole kindlat seisukohta esialgu võtnud, ent peab vajalikuks hakata koondama jõudusid 2021. aasta kohalikeks valimisteks.

Aleksei Voronov tegi avalduse kutsuda 15. märtsil kokku volikogu istung Tarmo Tammistele umbusalduse avaldamiseks. Avaldusele oli alla kirjutanud fraktsiooni Kodulinn Narva 20 liiget.

Volikogu esimees Irina Janovitš nõustus esitatud avaldusega ning umbusaldushääletus toimub eeloleval reedel.

Arvestades fraktsiooni Kodulinn Narva arvukust, on peaaegu kindel, et Tammiste linnapea kohast ilma jääb. Tõenäoliselt hakkab pärast Tammiste tagandamist tema kohuseid ajutiselt täitma abilinnapea ja Narva linnavalitsuse liige Aleksei Jevgrafov. 

Tammistele umbusalduse avaldamise põhjusi ametlikult välja toodud ei ole − seda tehakse volikogus 15. märtsil. 

See ei saa olema mitte Narva linnapea, vaid härra Voronovi linnapea, ning mina see olla ei saa.

Katri Raik

Irina Janovitši sõnul on neid viis, ent millised nimelt, ta ei täpsustanud. "Ettekande selle kohta teeb järgmisel istungil Aleksei Mägi," märkis ta.

Mägi on fraktsiooni Kodulinn Narva liige ning tuntud Narva linnavalitsuse ja linnapea Tammiste töö tulihingelise kritiseerijana. Peale selle on ta korduvalt kriitiliselt sõna võtnud Narva linnasekretäri ja Narva linnakantselei juhataja Ants Liimetsa suhtes.

Tammiste kätt suudelda ei soovi

Tarmo Tammiste ütles eile Põhjarannikule, et toimuv ei ole talle mingi üllatus. "Seda on räägitud juba pikka aega ning lõpuks loeti see ka ette."

Tammiste meelest on naeruväärne küsimus, kas on tehtud ka katseid tema ja fraktsiooni Kodulinn Narva suhteid korda saada.

"Kas te tõesti arvate, et ma lähen kellegi kätt suudlema? Te ei saa aru, et siin pole küsimus mitte volikogu ja linnavalitsuse suhetes, vaid ühe inimese [Aleksei Voronovi − I.S.] ja kogu ülejäänud linna suhetes. Isegi kõik need, kes alla kirjutasid − nad ei kirjutanud ju alla mitte sellepärast, et tahtsid seda teha, vaid nad on lihtsalt lollis olukorras," sõnas linnapea.

Ta nõustus, et on ka ise viimasel ajal linnapeana sama "lollis olukorras" olnud. "Ütleme nii, et mitte viimased aastad, vaid viimasest suvepuhkusest saati..."

Tammiste märkis, et kui ta ametist tagandatakse, võtab ta koha sisse volikogus ega kavatsegi Narvast lahkuda.

Opositsioon kõhkleb

Väikesearvuline opositsioonifraktsioon Meie Narva pole linnapeale esitatava umbusaldusavalduse suhtes esialgu seisukohta võtnud. "Arvamusi on mitmeid," sõnas fraktsiooni esimees Jana Kondrašova.

"Me pole nõus Tammiste mõningase käitumise ja mõningate tegudega, muu hulgas sellega, kuidas ta päringutele vastab. Ent volikogu praeguse enamuse puhul pole vahet, kas linnapeaks jääb Tammiste või saab selleks keegi teine, sest kõik asjad otsustatakse nagunii teadagi kus," pidas Kondrašova silmas Aleksei Voronovi juhitavat vee-ettevõtet AS Narva Vesi.

Kui Tammiste tagandamise järel uue linnapea valimise küsimus kerkib, esitab Meie Narva Kondrašova sõnul oma kandidaadi, kuid kelle nimelt, pole veel teada.

Varem Meie Narvasse kuulunud praegune siseminister Katri Raik keeldus eile Põhjarannikule antud kommentaaris kategooriliselt end Narva tulevaseks linnapea kandidaadiks esitamast, ehkki piirilinna juhiks saamine on olnud tema peamine poliitiline eesmärk 2017. aastast peale.

"See on mõttetu," sõnas ta järsult. "Selleks valitakse inimene, kes on meele järele härra Voronovile. See ei saa olema mitte Narva linnapea, vaid härra Voronovi linnapea, ning mina see olla ei saa," lausus Raik.

Ta lisas, et säärases olukorras ta peatseid muutusi ei usu. "Mul on Narva linnast väga kahju."

"Praegu tuleb valmistuda 2021. aasta valimisteks," märkis Raik. "Mul on väga hea meel, et Keskerakond on asunud Narvaga tõsiselt tegelema. Minagi loodan oma panuse anda ja Eesti 200 teeb ka midagi ning siis saame me arvestada nelja valimisnimekirjaga. Siis on Narva elanikel ka tõepoolest valikuvõimalus, st need saavad olema esimesed demokraatlikud valimised pärast Eesti iseseisvumist."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles