Tudengid koputavad uksele

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite eelmiste aastate kogemused näitavad, et eestlased on lahked annetajad ning neil pole midagi selle vastu, kui särasilmsed noored nende uksele koputavad.
Tudengite eelmiste aastate kogemused näitavad, et eestlased on lahked annetajad ning neil pole midagi selle vastu, kui särasilmsed noored nende uksele koputavad. Foto: Erakogu

Laupäeval, 4. mail toimub üle-eestiline heategevusaktsioon "Kevadkoputus", mis toob tudengid paljude idavirulaste ukse taha, kogumaks annetusi peretugevdusprogrammi jaoks.

Kogutud rahaga aidatakse peresid, keda ähvardab laste äravõtmise oht, ütles SOS-lasteküla kommunikatsioonispetsialist Annika Remmel. 

Pered hoitakse koos 

Nimelt ei paku SOS-lasteküla üle Eesti ainult asenduskodusid, vaid töötab ka selle nimel, et laste sattumist sinna ära hoida. Ida-Virumaal jõudis peretugevdamise programm esimesena Narva − sellest on möödas juba üle kümne aasta. Hiljem hakati riskiperesid toetama ka Sillamäel ja Kohtla-Järvel. 

Aastas eraldatakse Eestis oma perekonnast keskmiselt 250 eri vanuses last, kes vajavad lühi- või pikaajalist hoolt. 

SOS-lasteküla tegevdirektori Margus Oro kinnitusel on riskiperes elavate laste huvides võimalikult kiire sekkumine. "Meie kogemus näitab, et kui peresid toetada ja abistada, siis nad suudavad ise oma lapsed suureks kasvatada ning lapsi ei pea perekonnast ära võtma."

Remmeli sõnul on peretugevdusprogrammi eesmärk vanemlikke oskusi tõsta, sõltuvusi kontrolli alla saada, laste ja vanemate tervisemuredele leevendust leida jms, et lapsel oleks võimalik kasvada oma bioloogiliste vanemate juures armastavas kodus. SOS-lasteküla soovib laiendada neid piirkondi, kus peretugevdamise programmi pakutakse, ning alustada tegevust ka Viljandis.

Riik ei rahasta

"Riik sellist ennetustegevust ei rahasta ning suur osa programmi elushoidmiseks kuluvast rahast tuleb praegusel hetkel meie tublide annetajate ja toetajate käest," märkis Remmel.

Tudengite eelmiste aastate kogemused näitavad, et eestlased on lahked annetajad ning neil pole midagi selle vastu, kui särasilmsed noored nende uksele koputavad. Üle-eelmisel aastal annetati ühe päevaga 50 000 eurot, eelmisel aastal juba ligi 58 000 eurot. Peretugevdusprogrammi ühe aasta eelarve on üle 300 000 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles