Utria otsib järgmisel aastal uusi üllatusi

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korraldajad otsivad Utria dessandi tarbeks üllatuslikke kohti. Nii tuli sellel aastal takistusriba läbida kaevandusmuuseumis.
Korraldajad otsivad Utria dessandi tarbeks üllatuslikke kohti. Nii tuli sellel aastal takistusriba läbida kaevandusmuuseumis. Foto: Matti Kämärä

Tänavu tavapärasest ööpäeva jagu pikem olnud kaugluurepatrullide võistlus Utria dessant, millel võidutses Scoutspataljon, ei pruugi nii pikaks jäädagi − võistluse eesmärk on pakkuda uusi keskkondi traditsiooniliste sõduriülesannete jaoks. 

Eelmisel kolmapäeval Kiviõlist startinud ja laupäeval Narva-Jõesuus lõpujooksuga finišeerunud Utria dessant muutus võistlejatele raskeks eelkõige reedest, kui väsimusele hakkas kaasa aitama taevast alla sadanud tihe ja märg lumi. Sellest hoolimata oli rekordilise osavõtjate arvuga võistlusel katkestajaid ainult kolm ja finišijoonestki ei veetud jalgu üle, vaid lõpetati korraliku sörgiga.

Tavapärane kehv suusailm

Kui võistluste teisel päeval kurtis peakorraldaja, Erna seltsi president Meelis Rätsep, et ilm teeb võistlejate elu liiga lihtsaks, siis reedeks oli pilt võistlusrajal sootuks teine: märg ja tihe lörts ning pikalt kestnud sula tegid juba kaks ööd metsas olnud meeste jalad raskeks ja liikumise keerulisemaks. "Lõppkokkuvõttes oli nagu alati klassikaliselt kehv suusailm," rääkis Rätsep.

Hoolimata sellest, et ilm võistluste lõpuosa keeruliseks tegi, oli katkestajate arv läbi ajaloo üks väiksemaid ja katkestamised ise ei tulnud ka mitte võistluste lõpuosas, kui väsimus ja ilm oma võtsid, vaid umbes poole võistluse pealt. Kõik kolm katkestajat lõpetasid liikumise vahetult pärast Jõhvit ehk neljapäeval, kui metsas oli müdistatud alles üks öö ja ees oli veel pikk tee Narva-Jõesuuni.

Kõige edukam võistkondadest oli Scoutspataljoni esimene võistkond, teisele kohale tuli kaitseliidu Tallinna maleva Põhja kompanii I võistkond, kolmandaks kaitseliidu Tartu maleva II võistkond.

Esikümnesse mahtusid veel KLi Pärnu malev III, Scoutspataljon II, KLi Tallinna maleva Kalevi malevkond, kõrgem sõjakool, KLi Tallinna maleva Nõmme malevkond, KLi Alutaguse malev I ning KLi Pärnu malev I. Alutaguse maleva teine ja kolmas võistkond olid vastavalt 18. ja 22.

Valget maad veel küll

Rätsepa sõnul õigustas selleaastane tavapärasest pikem formaat ennast, kuid see ei tähenda, et järgmisel aastal samamoodi tehakse. "Teeme oma võistlust nii erinäoliseks kui võimalik. Ülesanded on ikka samalaadsed ja põhinevad väljaõppel, aga keskkond, kuhu me need viime, erineb," ütles Rätsep, tuues näiteks juhtimispunkti hõivamise, mis on tavapärane tegevus, aga selle viimine kaevanduskäiku muutis olukorra hoopis isesuguseks.

Mitmekülgset keskkonda ülesanneteks on Ida-Virumaal pakkuda aga palju ja neid võimalusi ka kasutatakse. "Avastamata valget maad on siin meil veel küll ja küll," tunnistas peakorraldaja, et niikaua kui dessandi järele on tellimust ja vajadust, Erna selts selle korraldamist ei lõpeta. Huvi võistluse vastu on aastatega pigem kasvanud.

Selleaastase Utria dessandi kümme paremat võistkonda tagasid endale pääsu ka admiral Pitka luurevõistlusele, mis on suurim suvine sõjalis-sportlik patrullvõistlus. "Kuna sääraseid võistlusi toimub vähe, siis püüame neid omavahel siduda mitmekülgsete kogemuste saamiseks. Sõda ei peeta ainult suvel," rääkis Rätsep, et Utria paremik saab endale suvisel võistlusel paremad stardipositsioonid, samal ajal kui teistele jäävad need, mis üle.

Utria dessanti korraldavad Erna selts, kaitseliit ja Vaivara vald alates 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles