Jõhvis tõuseb järsult lasteaiamaks

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside nimekirjas Jõhvi volikogusse valitud Sergei Andrejev, Vadim Jerjomenko ja Teet  Enok lubasid 2013. aasta valimiskampaanias seista selle eest, et lasteaia osalustasud ei tõuse, ent tänasel volikogu istungil kavatsevad nad oma lubadust murda ja hääletada võimuliidus püsimise nimel nende tasude järsu tõstmise poolt.
Sotside nimekirjas Jõhvi volikogusse valitud Sergei Andrejev, Vadim Jerjomenko ja Teet Enok lubasid 2013. aasta valimiskampaanias seista selle eest, et lasteaia osalustasud ei tõuse, ent tänasel volikogu istungil kavatsevad nad oma lubadust murda ja hääletada võimuliidus püsimise nimel nende tasude järsu tõstmise poolt. Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi volikogu kavatseb täna kehtestada uued lasteaiatasud, mis tõusevad eelnõu kohaselt praegusega  võrreldes 1. maist 55 protsenti ja uuest aastast mitu korda. 

Kui praegu on Jõhvis vanema tasutav osalustasu lasteaias käiva lapse eest 12,78 eurot, siis 1. maist tuleb hakata maksma poole rohkem ehk 19,50 eurot. Uus kord  seob osalustasu määra kehtiva alampalgaga.

Uuest aastast veel järsem tõus

1. maist saab osalustasu suuruseks  5 protsenti alampalgast ja alates järgmise aasta 1. jaanuarist 7 protsenti. Uuel aastal peaks suure tõenäosusega tõusma praegune alampalga määr 390 eurot. See kergitaks uue korra järgi automaatselt Jõhvis ka lasteaiamaksu.

Kui eeldada näiteks, et alampalk kerkib kas või 50 euro võrra, siis küüniks lasteaia igakuine maks tänase volikogu otsusega  uuest aastast juba üle 30 euro.  See tähendab, et vähem kui aasta jooksul tuleks Jõhvi  lastevanematel kulutada lasteaiatasudele raha praegusest  kaks ja pool korda rohkem. Jõhvis käib lasteaedades üle viiesaja lapse.

Kui aga näiteks sotsidel  peaks õnnestuma viia ellu oma riigikogu valimiste lubadus tõsta  alampalk Eestis 800 euroni, siis kerkiks Jõhvi lasteaiamaks 56 euroni kuus.

Hädavajalik samm palgatõusuks

Vallavalitsus põhjendab osalustasude tõstmist vajadusega tõsta lasteaiatöötajate palkasid. "Jõhvi Lasteaedade personali töötasu on sedavõrd madal, et enam ei ole võimalik leida uusi töötajaid," on kirjas eelnõus seletuskirjas. "Kui lähiajal personali töötasu ei tõuse, siis varsti ei ole võimalik tagada lastele kvaliteetset alushariduse omandamist."

Osalustasu katab vähem kui kümme protsenti lasteaias käiva lapse keskmisest kogukulust. Osalustasude tõus tooks vallale alates maist ühes  kuus juurde veidi üle 3500 euro. Võrdluseks: detsembris määras volikogu aseesimehele Kaarel Pürgile hüvitise suuruseks 450 eurot kuus, mis koos maksudega tähendab vallale iga kuu 600 euro suurust lisakulu.

Kõigi kolme Jõhvi volikogus võimul oleva fraktsiooni − Reformierakonna, Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esindajad kinnitasid Põhjarannikule, et kavatsevad täna hääletada lasteaiatasude tõstmise poolt, olgugi et 2013. aasta sügisel toimunud kohalikel valimistel ei näinud nad oma programmides lasteaiatasude tõusu ette.

Sotsid peavad  sööma oma sõnu

Kõige piinlikumas olukorras on Jõhvi sotsiaaldemokraadid, kes kinnitasid oma valimisplatvormis risti vastupidist. "Seisame selle eest, et lasteaia osalustasu ei suureneks," oli üks nende valimislubadusi, mis aitas neil teenida volikogus kolm kohta ja vallas võimule pääseda.

Küsimusele, miks sotsid oma lubadusest nüüd kinni ei pea, vastasid volikogusse kuuluvad Teet Enok, Sergei Andrejev ja Vadim Jerjomenko ühises kirjas, et koalitsiooniläbirääkimistel tuleb osapooltel paratamatult teha kompromisse. "Selles küsimuses pidime veidi järele andma ning minimeerisime lasteaiakoha hinnatõusu," märkisid nad, viidates sellele, et vallavalitsusel oli algne plaan tõsta osalustasu 100 protsenti.

Sotsid paluvad lasteaiatasude tõstmise eest vabandust ja selgitavad, et valimisprogrammi koostades lähtusid nad tol hetkel kehtinud majandusprognoosist ega osanud arvestada, et tegelikkus ei osutu nii positiivseks, nagu nad lootsid.  "Seetõttu tuleb teha korrektuure ning alati pole võimalik soovitut ellu viia. Loodan, et inimesed saavad muutunud olukorrast aru, arvestades, et lasteaiakohatasu läheb lasteaiateenuse parandamiseks," väidavad nad.

Jõhvi volikogu sotsid kinnitavad, et nad ei soovi kedagi petta ning kõik muud programmis kirjas olnud plaanid tahetakse ellu viia.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Endel Paap ütles, et toetab lasteaiatasude tõstmist. "Lasteaedadele on raha juurde vaja ja ega valla eelarvest pole vaba raha suurt kusagilt võtta. Aga see 7 protsendini tõstmine uuest aastast tundub minule küll natuke liiga järsk, kuid eks me jõuame seda veel koalitsioonis arutada," ütles ta.

Reformierakonna fraktsiooni liige Kaia Kaldvee sõnas samuti, et  lasteaiatasude tõstmisest ei ole pääsu. "Need on ikka palju aastaid olnud ühel tasemel ja samal ajal on kõik kulutused tõusnud. Paljudes omavalitsustes tuleb lastevanematel maksta märksa rohkem kui Jõhvis," kinnitas ta.

Detsembris oli vallavalitsuses õhus ka mõte kinnitada lasteaia osalustasu määraks 78 eurot kuus, aga teha samas Jõhvi registreeritud lastele suur soodustus, et nende vanemad ei peaks maksma rohkem kui 26 eurot. Selle plaani mõte oli survestada neid lastevanemaid, kes ise elavad naaberomavalitsustes, aga toovad lapsed Jõhvi lasteaeda. "Lähemal uurimisel selgus, et selliseid lapsi on vaid üksikud, ja see plaan langes iseenesest ära," kinnitas Kaldvee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles